896
Οι φωτογραφίες της «Κλόντια» που κυκλοφορούν στον λογαριασμό της στο Reddit δείχνουν πολύ ρεαλιστικές | Reddit/u/Cl4ud14/Stable Diffusion

Διακίνηση πλαστού πορνό μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 10:00
Οι φωτογραφίες της «Κλόντια» που κυκλοφορούν στον λογαριασμό της στο Reddit δείχνουν πολύ ρεαλιστικές
|Reddit/u/Cl4ud14/Stable Diffusion

Διακίνηση πλαστού πορνό μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 10:00

Deep fake βίντεο, πλαστές φωτογραφίες σύνθεσης και δημοσίευση πλαστών ειδήσεων. Ο σύγχρονος κόσμος του διαδικτύου απέχει πολύ από τις ευγενείς φιλοδοξίες της παγκόσμιας συνδεσιμότητας των εμπνευστών του. Σήμερα, ο καθένας μας μπορεί να δει ή να ακούσει τον εαυτό του να κάνει ή να λέει πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Ολα στην υπηρεσία της απάτης.

Μια νέα τάση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) είναι η εμπορία πλαστών φωτογραφιών γυμνών «γυναικών», κατασκευασμένων σε οθόνη υπολογιστή. Μια φωτογραφία δείχνει το πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας με μακριά σκούρα μαλλιά και ένα απαλό χαμόγελο, που γράφει ότι «αισθάνεται όμορφα σήμερα».

Το όνομά της είναι Κλόντια και προσφέρεται να πουλήσει γυμνές φωτογραφίες σε όποιον της στείλει προσωπικά μηνύματα στον ιστότοπο Reddit. Είναι αρκετά δημοφιλής: «Μα την αλήθεια, είσαι πολύ όμορφη» γράφει ένας σχολιαστής στο προφίλ της. Αλλά η Κλόντια δεν είναι αληθινό πρόσωπο, αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post.

Η φωτογραφία της αποτελεί τμήμα μιας δέσμης εκπληκτικά πειστικών απεικονίσεων, που δημιουργήθηκαν από εργαλεία εικόνας Τ.Ν., και πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για να αντληθούν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους αγοραστές, σύμφωνα με δύο ερευνητές συνθετικών μέσων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στα λειτουργικά προγράμματα δημιουργίας εικόνων Τ.Ν., όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, έχουν κερδίσει την παγκόσμια προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες για τα εφευρετικά έργα τέχνης τους και τις εντυπωσιακές απομιμήσεις πρώην προέδρων και προκαθήμενων της Καθολικής Εκκλησίας.

Αλλά η περίπτωση της Κλόντια υποδηλώνει μια πιο ξεκάθαρη πλευρά της συγκεκριμένης τεχνολογίας: Επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει εικόνες ψεύτικων ανθρώπων που φαίνονται απίστευτα αληθινές, τα εργαλεία αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται και καταναλώνεται η πορνογραφία.

Χιλιάδες λογαριασμοί είναι πλέον εγγεγραμμένοι σε αίθουσες συνομιλίας αφιερωμένες στη δημιουργία και τη βελτίωση συνθετικών ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων μοιάζουν με ελκυστικά κορίτσια και γυναίκες. Πρόκειται για μια ταχεία αλλαγή, που θα μπορούσε να ανατρέψει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, να υπονομεύσει τη ζήτηση για αληθινά μοντέλα και ηθοποιούς και να τροφοδοτήσει βαθύτερες ανησυχίες σχετικά με τη γυναικεία αντικειμενοποίηση και εκμετάλλευση.

Οι πλαστές εικόνες έχουν προκαλέσει ανησυχία στη βιομηχανία του πορνό σχετικά με τον νέο τεχνολογικό ανταγωνισμό (ALFRED PASIEKA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images)

Ενας διαχειριστής συστημάτων σε νοσοκομείο των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ –ο οποίος, όπως και οι άλλοι δημιουργοί και θεατές πορνογραφίας Τ.Ν. που έδωσαν συνέντευξη για αυτή την ιστορία, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας– είπε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία του προγράμματος Stable Diffusion για να δημιουργεί φετίχ φωτογραφίες ενήλικων γυναικών με πάνες, και ότι η πρόοδος στην ποιότητα της εικόνας έχει μετατρέψει την απομίμησή τους σε παράγοντα χωρίς σημασία.

«Ο μέσος άνθρωπος που κοιτάζει αυτά τα πράγματα δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρει» ισχυρίζεται ο διαχειριστής. «Δεν περιμένω από το άτομο που κοιτάζω στο διαδίκτυο να είναι το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι. Δεν πρόκειται να συναντήσω αυτό το άτομο στην πραγματική μου ζωή. Στο τέλος της ημέρας, κι ας μην είναι αληθινό, ποιος νοιάζεται πραγματικά;».

Ο λογαριασμός της Κλόντια δεν απάντησε σε αιτήματα της εφημερίδας για σχόλια. Αλλά δύο φοιτητές που ισχυρίζονται ότι διαχειρίζονταν τον λογαριασμό είπαν στο περιοδικό Rolling Stone ότι έχουν ήδη κερδίσει 100 δολάρια από το πρόγραμμα.

Οι ερευνητές λένε ότι οι φωτογραφίες έφεραν πολλά σαφή σημάδια πλαστότητας, συμπεριλαμβανομένων περίεργων λεπτομερειών φόντου και μιας κρεατοελιάς στον λαιμό, η οποία χάθηκε ανάμεσα στις «πόζες». «Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον εύκολο να δημιουργηθεί» αποκαλύπτει ένας προγραμματιστής Τ.Ν.

Ειδικοί εντόπισαν πολλά διαδικτυακά προφίλ γυναικών που πιστεύουν ότι είναι άβαταρ, με βάση ενδεικτικά τεχνικά υπολείμματα που αφήνουν πίσω τους ορισμένες γεννήτριες εικόνων Τ.Ν. Χρησιμοποιώντας προφίλ στο Instagram, το Reddit, το Twitter και το OnlyFans, οι λογαριασμοί μοιράζονται εικόνες γυναικών σε διάφορα στάδια στριπτίζ – και ζητούν από τους θεατές να πληρώσουν ή να εγγραφούν, ώστε να δουν περισσότερα.

Εκατοντάδες διαδικτυακοί λογαριασμοί ακολουθούν και σχολιάζουν τους ψεύτικους λογαριασμούς πορνό, αφήνοντας σχόλια που υποδηλώνουν ότι πιστεύουν πως οι γυναίκες στα βίντεο είναι αληθινές. Πολλές από τις πιο πρόσφατες ψεύτικες εικόνες βασίζονται σε προγράμματα γνωστά ως «μοντέλα διάχυσης», που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να πληκτρολογήσει μια σύντομη εντολή μέσω λέξεων και να δημιουργήσει μια ψεύτικη φωτογραφία χωρίς χρέωση.

Τα εργαλεία είναι ακόμα πιο απλά στη χρήση από τα λογισμικά δημιουργίας «deep fake», που τροφοδότησαν ανησυχίες για τις εικόνες Τ.Ν. το 2017. Εκεί όπου τα deep fakes χρησιμοποιούν τεχνικές βαθιάς μάθησης για να επεξεργαστούν υπάρχοντα βίντεο, τα μοντέλα διάχυσης δημιουργούν εντελώς νέες φωτογραφίες, ακολουθώντας τα μοτίβα που βρίσκονται σε δισεκατομμύρια εικόνες που έχουν αναλύσει στο παρελθόν.

Αλλά η νέα αυτή κατηγορία εικόνων εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποδυθούν πραγματικές γυναίκες. Σε ορισμένα φόρουμ οι χρήστες συνομιλούν για τον τρόπο χρήσης μοντέλων διάχυσης και άλλων τεχνικών που βασίζονται σε Τ.Ν., όπως το «inpainting», το οποίο μπορεί να τοποθετήσει πρόσωπα πραγματικών γυναικών στα σώματα πλαστών, που δημιουργούνται από Τ.Ν.

Οι πλαστές εικόνες έχουν προκαλέσει ανησυχία στη βιομηχανία του πορνό σχετικά με τον νέο τεχνολογικό ανταγωνισμό. Αλλά δεν πιστεύουν όλοι ότι οι ημέρες του κλάδου είναι μετρημένες. Ο Μαρκ Σπίγκλερ, πράκτορας ηθοποιών πορνό όπως η Ασα Ακίρα και η Ράιλι Ριντ, λέει ότι τα αστέρια της βιομηχανίας είναι καλλιτέχνες με χάρισμα, δεξιότητες και ελκυστικότητα που καμία Τ.Ν. δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

«Δεν νομίζω ότι μπορείς να μάθεις σε μια μηχανή τη δημιουργία προσωπικότητας» είπε στη διάρκεια μιας συνέντευξης. «Μπορείς να την αναπαράγεις με κάποιο τρόπο, αλλά εξακολουθεί να σου λείπει αυτή η ανθρώπινη σπίθα και ο αυθορμητισμός».

Βέβαια, τα ίδια επιχειρήματα ακούγονται και εναντίον της χρήσης ρομπότ που κατασκευάστηκαν για να κρατούν παρέα σε μοναχικούς ηλικιωμένους σε Ευρώπη και Αμερική. Το θέμα είναι πόσες γιαγιάδες ενοχλούνται όταν το ρομποτάκι συντροφιάς τούς δίνει μια ασαφή απάντηση σε κάποια ερώτησή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...