303
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια δερμάτινη θήκη κατασκευασμένη από το οικολογικό τεχνητό δέρμα που δημιούργησαν | Akram Zamani

Δερμάτινα είδη από μύκητες που τρέφονται με… μπαγιάτικο ψωμί

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 17:30
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια δερμάτινη θήκη κατασκευασμένη από το οικολογικό τεχνητό δέρμα που δημιούργησαν
|Akram Zamani

Δερμάτινα είδη από μύκητες που τρέφονται με… μπαγιάτικο ψωμί

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 17:30

Σε μια σειρά από προϊόντα όπως τσάντες, πορτοφόλια, ενδύματα, υποδήματα, διάφορα αξεσουάρ κ.ά., είναι πολλοί οι καταναλωτές που επιθυμούν αυτό που αγοράζουν να είναι δερμάτινο. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Borås στη Σουηδία προσφέρει στη βιομηχανία δερμάτινων ειδών μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, ώστε οι καταναλωτές με οικολογικές ανησυχίες να έχουν στη διάθεσή τους δερμάτινα προϊόντα που δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent, οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να φτιάξουν τεχνητό δέρμα από ένα είδος μύκητα το οποίο τάιζαν με ψωμί και δη μπαγιάτικο. Οι ερευνητές, μάλιστα, αναφέρουν ότι το δέρμα αυτό παράγεται σε συντομότερο χρόνο από άλλα τεχνητά και σε αντίθεση με αυτά, αποτελείται σε ποσοστό 100% από βιομάζα.

Αυτό το τεχνητό δέρμα, τουλάχιστον στην πρώτη μορφή του, είναι ιδιαίτερα λεπτό και αρκετά άκαμπτο, όμως η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια τροποποιήσεων στη μέθοδό της ώστε να παραχθεί μεγαλύτερου πάχους και πιο εύκαμπτο δέρμα που να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό δέρμα. Για αυτό τον σκοπό προσθέτουν στα υλικά που χρησιμοποιούν πολυφαινολικές ενώσεις και συγκεκριμένα τανίνες από φλοιό δέντρων, καθώς και στρώματα αλκαλικών υλικών. Οι τανίνες κάνουν πιο μαλακό και εύκαμπτο το υλικό, ενώ τα αλκαλικά στοιχεία το κάνουν πιο ισχυρό. Οι ερευνητές πειραματίζονται επίσης με υλικά όπως η γλυκερίνη, για να προσφέρουν στο δέρμα αυτό μεγαλύτερη αντοχή στο νερό και να του προσδώσουν επίσης μια γυαλάδα.

Σε διάφορα τεχνητά είδη δέρματος και σε αυτά που έχουν ως πρώτη ύλη τους μύκητες τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου, όπως ο πολυεστέρας, κάτι που δεν συμβαίνει με το τεχνητό δέρμα των ερευνητών στη Σουηδία. Μένει τώρα να δούμε αν θα καταφέρουν τελικά να δημιουργήσουν μια εμπορικά αξιοποιήσιμη εκδοχή του τεχνητού δέρματος που ανέπτυξαν και φυσικά το κόστος των προϊόντων που θα είναι κατασκευασμένα από αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...