Πέρα από όλα όσα γνωρίζουμε για τον κορονοϊό και τη λοίμωξη Covid-19, καθημερινά γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα νέα δεδομένα για τον αντίκτυπο που έχει στη δημόσια υγεία.
Μία ακόμη παρενέργεια της πανδημίας, σύμφωνα με τους New York Times, είναι η έντονη τριχόπτωση. Και δεν αφορά μόνο άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά και πολίτες που παραμένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, λόγω του έντονου στρες που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Οι αναζητήσεις στην Google για τριχόπτωση αυξήθηκαν 8% τους τελευταίους 12 μήνες στις ΗΠΑ, τη στιγμή που βούρτσες, χτένες, αλλά και οι αποχετεύσεις στα ντους, γεμίζουν με τρίχες από το κεφάλι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έντονη τριχόπτωση δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας, αλλά πραγματικότητα.
Σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό συμβαίνει λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται στον οργανισμό μετά τη νόσηση και σε όσους δεν έχουν μολυνθεί, λόγω του έντονου στρες που προκαλεί η πανδημία από τον φόβο για την υγεία μας, την οικονομία, αλλά και την προσωπική ελευθερία όλους αυτούς τους μήνες.
Σε μερικούς ανθρώπους η απώλεια τριχών γίνεται χρόνια, ιδίως αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα στραφεί εναντίον των ριζών των τριχών, κάτι που επίσης σχετίζεται με χρόνιο ψυχολογικό στρες.
Σύμφωνα με έτερο δημοσίευμα των Νew York Times και σε έρευνα που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2020 σχετικά με τα συμπτώματα που εξακολουθούν να παραμένουν και μετά τη ανάρρωση από λοίμωξη Covid-19, φάνηκε ότι η τριχόπτωση είναι αρκετά συχνή.
Από τους 1.567 αναρρώσαντες που συμμετείχαν σε μελέτη, οι 423, δηλαδή το 27%, ανέφεραν ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια τριχών.
Η δρ Εμα Γκούτμαν Γιάσκι, επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής του «Ορους Σινά» στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι αρκετά μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, έχουν παράπλευρες απώλειες στις τρίχες τους, καθώς ζουν σε συνθήκες άγχους, εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από όσες προβλέπονται και μένουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η απώλεια μαλλιών για τους περισσότερους είναι μια προσωρινή κατάσταση. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει για μήνες.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιον ακριβώς τρόπο το στρες προκαλεί τριχόπτωση, αλλά υποθέτουν ότι πιθανώς εμπλέκεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό που τους ανησυχεί είναι ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται σε αρκετά περιστατικά, όπου η συνεχής απώλεια μαλλιών προκαλεί μεγαλύτερο στρες, το οποίο με τη σειρά του «ρίχνει» περισσότερες τρίχες κ.ο.κ.
Οι ειδικοί πάντως συνιστούν ψυχραιμία και τη σωστή διαχείριση του στρες, τόνωση του οργανισμού με υγιεινή διατροφή και λήψη κατάλληλων βιταμινών, όταν χρειάζεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News