331
Tο rover τεστάρει τους έλικές του | NASA/JPL-Caltech/ASU

Δείτε το drone της NASA να πετάει στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 19:00
Tο rover τεστάρει τους έλικές του
|NASA/JPL-Caltech/ASU

Δείτε το drone της NASA να πετάει στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 19:00

Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ιστορικό αλλά και σημαντικό από κάθε άποψη επίτευγμα. To drone που έστειλε η NASA στον Αρη πέταξε και δημοσιεύτηκε το πρώτο βίντεο αυτού του νέου άλματος στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Οχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, μόλις πριν από 2-3 δεκαετίες, αν έλεγες, όχι σε έναν απλό άνθρωπο, αλλά σε έναν επιστήμονα, και μάλιστα από τους αισιόδοξους και οραματιστές, ότι σε λίγα χρόνια θα ταξιδέψει μόνο του ένα διαστημικό ρομπότ σε κάποιον πλανήτη και όταν φτάσει εκεί θα εκτοξεύσει ένα drone που θα αρχίσει να πετά και να μας στέλνει εικόνες και δεδομένα, θα σου απαντούσε: στείλε την ιδέα στον Στίβεν Σπίλμπεργκ ή στον Τζέιμς Κάμερον για να την ενσωματώσουν στην επόμενη ταινία τους. Ομως, το Ingenuity (Εφευρετικότητα), όπως ονομάζεται το drone, κατάφερε να φτάσει άθικτο στον Αρη τοποθετημένο στην «κοιλιά» του ρομποτικού εξερευνητή της αποστολής Perseverance (Ανθεκτικότητα).

Στη συνέχεια το μικρό αυτόνομο ιπτάμενο όχημα εγκατέλειψε την ασφάλεια που του παρείχε το ρομπότ και έμεινε μόνο του, εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του Αρη. Αφού κατάφερε να επιβιώσει από τις θερμοκρασίες των -90 βαθμών Κελσίου της αρειανής νύχτας, τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) έθεσε σε λειτουργία τους έλικές του και υψώθηκε από το έδαφος του Αρη. Παρέμεινε για λίγο σε ύψος τριών μέτρων και επέστρεψε ομαλά στην επιφάνεια του Αρη, έχοντας καταγράψει μια εικόνα, μια σέλφι του, ενώ βρισκόταν στον αέρα του πλανήτη. Την ίδια στιγμή το ρόβερ κατέγραφε σε βίντεο την ιστορική στιγμή της απομάκρυνσης του drone από το αρειανό έδαφος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αποστολής, το drone θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε ύψος τριών μέτρων για λίγα λεπτά, μετακινούμενο σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το… ελικοδρόμιό του.

Η πορεία της πτήσης θα σχεδιάζεται από τα μέλη της αποστολής στο Κέντρο Ελέγχου, αλλά δεν θα υπάρχει κάποιου είδους τηλεχειρισμός. Το drone θα κινείται αυτόνομα, λαμβάνοντας μόνο του αποφάσεις για την πτήση του. Σε κάθε πτήση θα καταγράφει εικόνες και δεδομένα τα οποία θα αποστέλλει στο ρόβερ για να τα μεταδώσει εκείνο στη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...