Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν κυριευτεί από τον πανικό του κορονοϊού, μία άλλη επιδημία απασχολεί ή μάλλον ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: η επιδημία του δάγκειου πυρετού, μιας τροπικής νόσου από την οποία κάθε χρόνο μολύνονται κατά μέσο όρο περί τα 390 εκατομμύρια άνθρωποι –μας πληροφορεί η γαλλική Le Figaro– και χάνουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20.000.
Πέρυσι το λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από τον δάγκειο ιό και μεταδίδεται με το δήγμα κουνουπιών συγκαταλεγόταν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων απειλών για την παγκόσμια δημοσία υγεία, ενώ, φέτος, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, κυρίως στη Νότια Αμερική και τη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Ο ιός του δάγκειου πυρετού ενδημεί σε δεκάδες χώρες, στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι λοιμώξεις δάγκειου πυρετού που καταγράφονται πλέον παγκοσμίως κάθε χρόνο είναι τριάντα φορές περισσότερες σε σχέση με πριν από πενήντα χρόνια.
Επειδή υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί ορότυποι του ιού, ο κίνδυνος ξεσπάσματος σοβαρών επιδημιών είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο δάγκειος πυρετός εκδηλώνεται συνήθως με ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης όπως ο πυρετός, οι πονοκέφαλοι, οι μυαλγίες, οι πόνοι στις αρθρώσεις και τα οστά, η ναυτία, οι εμετοί και τα εξανθήματα. Ενας μικρός σχετικά αριθμός ασθενών, κυρίως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και μικρά παιδιά, ενδέχεται, ωστόσο, να νοσήσουν βαρύτερα και να εμφανίσουν δυνητικά θανατηφόρο αιμορραγία.
Ελλείψει εμβολίων ικανών να εμποδίσουν την προσβολή από τον δάγκειο ιό, η μοναδική θεραπεία έγκειται στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο θάνατος, ωστόσο, δύο ανθρώπων, τον προηγούμενο μήνα, στις Γαλλικές Αντίλλες, και η επανεμφάνιση ενός ορότυπου του ιού που είχε να εμφανιστεί από το 2001 στη Μαρτινίκα, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους ειδικούς, οι οποίοι ανησυχούν ακόμα και για το ξέσπασμα μιας νέας επιδημίας, κυρίως επειδή δεν έχουν αποκτήσει ανοσία οι νέοι και οι νέες.
Παρότι η θνησιμότητα από τον δάγκειο πυρετό έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία είκοσι χρόνια, το κόστος αυτής της παραμελημένης ασθένειας παραμένει υψηλό. «Οσοι νοσούν δεν εργάζονται για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια εξακολουθούν να είναι εξουθενωμένοι για κάποιο διάστημα. Τα συστήματα υγείας φτάνουν στα όριά τους, οι άνθρωποι πεθαίνουν», υπογράμμισε στη γαλλική εφημερίδα ο Χοσέ Λουίς Σαν Μαρτίν, περιφερειακός σύμβουλος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη ενάντια στον δάγκειο πυρετό.
Ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είναι πεπεισμένος ότι για να περιοριστούν τα χιλιάδες θύματα του δάγκειου πυρετού, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Η πρόληψη από την ασθένεια έγκειται κατ’ αρχάς στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ελέγχου των πληθυσμών των διαβιβαστών – πρόκειται για τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus τα οποία ευθύνονται και για τη μετάδοση πλήθους άλλων ασθενειών. Ωστόσο, εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική είναι η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τα οποία έχουν καταστεί πιο ανθεκτικά λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που παρατηρούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News