343
Γιατροί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Βαρκελώνης φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Nacho Doce

Covid: Η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει τη θνησιμότητα κατά 60%

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 18:32
Γιατροί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Βαρκελώνης φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Nacho Doce

Covid: Η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει τη θνησιμότητα κατά 60%

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 18:32

Η προληπτική χορήγηση υψηλής δοσολογίας βιταμίνης D σε ασθενείς με κορονοϊό μόλις εισάγονται σε νοσοκομείο θα μπορούσε να μειώσει κατά 60% τους θανάτους, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, φάνηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε καλσιφεδιόλη, δηλαδή φαρμακευτική ουσία υψηλής δόσης βιταμίνης D που χορηγείται σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη κλινική εικόνα, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και τελικά καταγράφηκαν μειωμένα ποσοστά θανάτων.

Σε μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Ντελ Μαρ της Βαρκελώνης φάνηκε ότι το 10% των ασθενών που εισάγονται με κορονοϊό πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

Ωστόσο, από αυτούς τη ζωή του έχασε το 15% από την ομάδα ελέγχου που δεν είχαν πάρει βιταμίνη D, ενώ από την ομάδα των ασθενών που είχαν πάρει βιταμίνη, κατέληξε μόνο το 6,5%.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρώιμη χορήγηση καλσιφεδιόλης είναι κρίσιμη για τη μείωση της θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η βιταμίνη D περιορίζει την καταιγίδα κυτταροκινών, η οποία σχετίζεται με το σύνδρομο οξείας αναπνευστική δυσχέρειας στη λοίμωξη Covid-19 και προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις θάνατο», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πρόληψη

Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19.

Η βιταμίνη D παράγεται κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οστών, ισχυρού μυϊκού συστήματος καθώς και καλού ανοσοποιητικού.

Σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτική δράση από διάφορες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, καθώς ρυθμίζει την ανταπόκριση των λευκών αιμοσφαιρίων και τα αποτρέπει να απελευθερώσουν φλεγμονώδη κύτταρα λόγω της υπεραντίδρασης του οργανισμού στην εισβολή των ιών.

Η μελέτη προδημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet και ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως από ανεξάρτητους ερευνητές.

Πάντως, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μελέτες για τα οφέλη της βιταμίνης D σε ασθενείς με κορονοϊό (εδώ), όμως δεν έχει δοθεί καμία επίσημη οδηγία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την προληπτική λήψη συμπληρώματος διατροφής ή κατευθυντήρια οδηγία για χορήγησή της στα νοσοκομεία και σε ασθενείς με Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News