612
Λεπτομέρεια από το έργο «Μπλε πόρτα με λουλούδια» της Λίτσας Κασούμη | Λίτσα Κασούμη

Ανοίξτε ξανά την πόρτα στη συγκίνηση του παρελθόντος

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 15:01
Λεπτομέρεια από το έργο «Μπλε πόρτα με λουλούδια» της Λίτσας Κασούμη
|Λίτσα Κασούμη

Ανοίξτε ξανά την πόρτα στη συγκίνηση του παρελθόντος

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 15:01

Η ζωγράφος Λίτσα Κασούμη αγαπάει το μπλε. Της αρέσει επίσης να «ανοίγει» πόρτες πράγμα που αποδεικνύει χρόνια τώρα με τα έργα της.  Και τώρα το επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά με την δέκατη τρίτη ατομική της έκθεση με θέμα «Ανοιξε την Πόρτα Ξανά». Η έκθεση περιλαμβάνει 70 έργα μικτής τεχνικής και παρουσιάζεται από τις 20 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων Μελίνα στο Θησείο, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης.

«Για μένα ήταν ένα παζλ από ζωγραφιές, δημιουργικό και αισιόδοξο», λέει η ζωγράφος. Και αυτό το παζλ «κράτησε ζωντανό το παλιό σαν συνέχεια και ταξιδέψαμε μαζί στο καινούργιο, όταν με παρέσυρε η επιμονή σου για την επιστροφή στις ρίζες σου»…

Είχε «σπουδαίο υλικό: Αναμνήσεις και αγάπη» και έβαψε με χρώμα ό,τι είχε παλιώσει στη ψυχή μας. Η Λίτσα Κασούμη «άνοιξε» ξανά την πόρτα ξανά μαζί μας στο παρελθόν και ζωγράφισε «σαν μικρό παιδί» τα πάντα γύρω της με ενθουσιασμό.

«Μπλε παπαρούνες», έργο της Λίτσας Κασούμη από τη συλλογή «Ανοιξε την πόρτα ξανά»

Διαπίστωσε όμως ότι «μ’ αυτή την εμπειρία της επιστροφής, όλο αυτό μεταφράστηκε σε δημιουργία και βγήκε ό,τι πιο όμορφο» είχε μέσα στην ψυχή της καλά φυλαγμένο, μας πληροφορεί: Μικρά σπιτάκια με τις αυλές τους, το χωριουδάκι με τις καμινάδες του να βγάζουν καπνό, πέτρινα ζεστά πεζούλια, τα λουλούδια που ανθίζουν, πορτοπαράθυρα, που ανοίγουν πολύ πρωί την ώρα που το χωριό ξυπνά από τις καμπάνες της εκκλησίας.

«Είδα ξανά το τρένο να περνάει πλάι στο ποτάμι. Μπήκα στα χωράφια του κάμπου, που είναι οργωμένα και κάποτε γεμάτα καρπούς, μπαμπάκια, καλαμπόκια, καπνά», γράφει.

Ενιωσε «τα αρώματα στα ανθισμένα κηπάκια και τις ασβεστωμένες αυλές με τους βασιλικούς», είδε «τα φρούτα στα δέντρα να μεγαλώνουν, τα λιόδεντρα γεμάτα καρπό», ζωγράφισε «το πηγαινέλα των εποχών», έβαλε «την ανάσα της φύσης και του χωριού στα τελάρα» της.  «Με όλα  τα χρώματα που αγαπάω, έβαψα με χρώμα ότι παλιώνει μέσα μας όμορφα», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας «την καθημερινότητα που προσπερνάγαμε, την ξεχνάγαμε ή δεν τη ζήσαμε ποτέ».

«Πόρτα μπλε με λουλούδια», έργο της Λίτσας Κασούμη από την τελευταία της έκθεση

«Ανοιξε την πόρτα ξανά», είναι ο τίτλος της έκθεσης της Λίτσας Κατσούμη για την οποία η ζωγράφος έγραψε επίσης ένα μικρό βιβλίο, τα έσοδα του οποίου προορίζονται για την Κιβωτό του Κόσμου. Και μας προσκαλεί να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα παιδιά της Κιβωτού, που η στέγη, η τροφή, η ένδυση, η μόρφωση και, πάνω απ’ όλα, η οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή, είναι προτεραιότητα για αυτά.

Η καταγόμενη από τη Χίο ζωγράφος Λίτσα Κασούμη είναι πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη μακέτα στην Αμερική. Ζωγραφίζει σε ξύλο, γυαλί, καμβά, κεραμικό, ύφασμα, χρησιμοποιεί υλικά όπως κάρβουνο, τέμπερα, λάδια, ακρυλικά και ψυχρό σμάλτο, επεξεργάζεται τα χρώματα και δημιουργεί με μεικτές τεχνικές. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει κάνει 13 ατομικές εκθέσεις ενώ επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε Δημόσιους χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος. Παράλληλα, από το 1990 δραστηριοποιείται δημιουργικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο Χαλανδρι, με εθελοντική κοινωνική προσφορά στους χώρους της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.

Info

Εκθεση Λίτσας Κασούμη: «Ανοιξε την Πόρτα Ξανά»

Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Θησείο, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης

«Κιλιμάκι σε μπλε», της Λίτσας Κασούμη
  • Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2021
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή,  11:00 -19:00, Σάββατο και Κυριακή   10:00–15:00
  • Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 17:00, ωστόσο για την διευκόλυνση των φίλων και των επισκεπτών τα εγκαίνια θα διαρκέσουν τρεις ημέρες 20, 21 και  22 Οκτωβρίου.
  • Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News