Σύμφωνα με μια άκρως απόρρητη έκθεση που απεστάλη από το Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, την έδρα της CIA, σε όλους τους σταθμούς και όλες τις βάσεις της ανά τον κόσμο, ένας ανησυχητικά υψηλός αριθμός αλλοδαπών πρακτόρων της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έχει τεθεί εκτός μάχης.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα τελευταία χρόνια δεκάδες κατάσκοποι της CIA είτε σκοτώθηκαν είτε αιχμαλωτίστηκαν, ή αποκαλύφθηκαν από αντίπαλες μυστικές υπηρεσίες, αυτομολώντας, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις στον εχθρό.
Στην έκθεση, την οποία έλεγξαν και οι New York Times, αναφέρεται ακόμη και ο ακριβής αριθμός των πληροφοριοδοτών που εκτελέστηκαν από πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, πληροφορία άκρως εμπιστευτική, που συνήθως δεν αποκαλύπτεται σε παρόμοιες εκθέσεις.
Στην προκειμένη, περίπτωση, ωστόσο, επιλέχθηκε από τους αρμόδιους να κοινοποιηθεί ο ακριβής αριθμός των πρακτόρων που έχουν βγει εκτός μάχης, ούτως ώστε οι κατά τόπους βάσεις και σταθμοί της CIA να αντιληφθούν την επιτακτική ανάγκη να βελτιώσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και περιφρούρησης, ειδικά όσον αφορά τη στρατολόγηση νέων πληροφοριοδοτών.
Στην έκθεση επισημαίνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η CIA στην προσπάθειά της να στρατολογήσει πράκτορες σε ιδιαίτερα εχθρικά εδάφη, σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και το Πακιστάν, οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων τα τελευταία χρόνια καταδιώκουν επιτυχώς τους πληροφοριοδότες της CIA, καταφέρνοντας, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις να τους μετατρέψουν σε διπλούς πράκτορες.
Ελλιπής κατάρτιση
Παρότι αναγνωρίζεται ότι η στρατολόγηση πρακτόρων, πόσο μάλλον αλλοδαπών, είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση, σημειώνεται ότι η εν λόγω αποτυχία της CIA οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή κατάρτιση των πρακτόρων της, στην υπερβολική εμπιστοσύνη στις όποιες πηγές της, αλλά και στην υποτίμηση των ξένων/αντιπάλων μυστικών υπηρεσιών. Πρόβλημα αποτελεί επίσης η τάση της CIA να στρατολογεί σχετικά γρήγορα νέους πληροφοριοδότες, αγνοώντας τους όποιους κινδύνους, καθώς καλείται να δίνει προτεραιότητα περισσότερο στην εκτέλεση των όποιων αποστολών παρά στην ασφάλεια.
Σε αντίθεση με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών που αξιοποίησαν επιτυχώς την τεχνολογική πρόοδο (προηγμένα συστήματα ψηφιακών υποκλοπών, τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.) για τον εντοπισμό πρακτόρων της CIA, οι ΗΠΑ συνέχισαν να βασίζονται κυρίως στους πράκτορές τους.
Εως σήμερα η CIA φημιζόταν για την ικανότητά της να δημιουργεί δίκτυα αξιόπιστων πληροφοριοδοτών. Ωστόσο πλέον υποχρεούται από τις περιστάσεις να εστιάσει περισσότερο στην ασφάλεια και στις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας. Από τη δεκαετία του 1980 έως και πρόσφατα είχε στραμμένη την προσοχή της κυρίως στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. Αλλά τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον άρχισε και πάλι να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και το Πακιστάν, οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων έχουν αποδείξει πως είναι ιδιαίτερα ικανές στο να αποκαλύπτουν τους πράκτορες της CIA αλλά και να τους προσηλυτίζουν.
Διπλοί πράκτορες
To 2019 ο Τζέρι Τσαν Σινγκ Λι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών για τη διαρροή απορρήτων στην κυβέρνηση της Κίνας, ενώ σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα, ο Ναθάνιελ Νίκολσον γλίτωσε παρά τρίχα τη φυλακή, αφότου αποκαλύφθηκε ότι τον είχε πείσει ο ήδη καταδικασμένος για κατασκοπεία και έγκλειστος στη φυλακή πατέρας του να συνεχίσει να πουλά απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία.
«Στο τέλος, κανένας δεν φέρει την ευθύνη όποτε ένας πράκτορας παίρνει στραβό δρόμο», ανέφερε στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα ο Ντάγκλας Λόντον, πρώην πράκτορας της CIA και συγγραφέας του βιβλίου «The Recruiter: Spying and the Lost Art of American Intelligence» (Ο στρατολόγος: η κατασκοπεία και η χαμένη τέχνη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών). «Ενίοτε προκύπτουν καταστάσεις που δεν ελέγχονται, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις προχειρότητας και αμέλειας, και άνθρωποι σε ανώτερες θέσεις που δεν θεωρούνται ποτέ υπεύθυνοι», σημείωσε ο πρώην κατάσκοπος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News