Ο έχων «διάπλαση παλαιστή» 56χρονος ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν «δεν είναι ξένος» στη μαζική δολοφονία και στην κατατρομοκράτηση, έγραψε στο Politico ο Τζέιμι Ντέτμερ, όμως «η βαναυσότητά του ενδέχεται να μην επαρκεί για να επικρατήσει στην Ουκρανία».
«Στην Τσετσενία ορκίστηκε να σκοτώνει τρεις Τσετσένους για κάθε σκοτωμένο Ρώσο», αλλά «και στη Συρία έμεινε αλησμόνητος επειδή κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Χαλεπίου». Και η παράθεση στοιχείων για τα έργα και τις ημέρες του Σουροβίκιν συνεχίστηκε από το Politico: «Επέβλεψε την ανελέητη στόχευση κλινικών, νοσοκομείων και μη στρατιωτικών υποδομών στο Ιντλίμπ το 2019 και έστειλε πρόσφυγες να διαφύγουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας».
Οσον αφορά το καθαυτό και τρέχον Ουκρανικό, υπήρξε η υπόμνηση ότι ο «χασάπης της Συρίας» διορίστηκε προ δύο εβδομάδων από τον Πούτιν γενικός διοικητής της ρωσικής πολεμικής μηχανής και ότι πολύ ευχαριστήθηκε για αυτό ο Τσετσένος Καντίροφ, που ποντάρει πολλά στον Σουροβίκιν. Αλλά «πώς θα αντιστρέψει τις εκπληκτικές νίκες των Ουκρανών»; Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, ιδίως «τώρα που άλλαξε η παλίρροια του πολέμου». Επίσης, «οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι δεν τρομοκρατούνται από εγκλήματα πολέμου και από αδίστακτους ρώσους στρατηγούς».
Το Politico μίλησε με «ανώτερο αξιωματικό των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών», ο οποίος το πληροφόρησε ότι ο Σουροβίκιν «παραβιάζει τους κανόνες του πολέμου, και έτσι έχει ιστορικό αποτελεσματικότητας – και ας είναι φαύλος». Δείγμα του στιλ του «χασάπη», κατά το σάιτ, είναι η στόχευση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, πλήγματα που οδήγησαν σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την τακτική αυτή «άθλια χτυπήματα σε κρίσιμους τομείς» και συγχρόνως δήλωσε ότι «με τη βοήθεια των φίλων μας καταρρίπτουμε τους περισσότερους πυραύλους Κρουζ».
Can the ‘Butcher of Syria’ save Russia from another rout? https://t.co/qM4Ocz9EsI
— Jamie Dettmer (@jamiewrit) October 26, 2022
Πάντως, ενώ «το 1/3 των ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων έχουν καταστραφεί, όπως λένε οι ουκρανικές αρχές», οι Ρώσοι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα: «Για αυτούς, το κόστος των από αέρος επιθέσεων είναι ασήμαντο, αφού χρησιμοποιούν και τα ιρανικά drones-καμικάζι, τα Shahed-136». Τα συγκεκριμένα ιρανικά αεροπλανάκια έχουν κόστος παραγωγής μόλις 20.000 ευρώ, σε αντίθεση με τους πυραύλους Κρουζ, που κοστίζουν έως και 2 εκατ. ευρώ. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, θύμισε το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι η στροφή των Ρώσων στο ιρανικό οπλοστάσιο δείχνει ότι ξέμειναν από δικούς τους πυραύλους.
Κάποιος ανώνυμος «σύμβουλος του Πενταγώνου» είπε στο Politico ότι πάντα πίστευε πως η Ρωσία «ήταν κούφια δύναμη», δηλαδή υπερτιμημένη. Και γενικώς «οι Δυτικοί και οι Ουκρανοί ειδικοί θα βρουν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να εμποδίσουν το σύστημα GPS, από το οποίο εξαρτώνται οι πτήσεις των drones, και έτσι να τα εκτρέψουν από τους στόχους τους. Η αποτελεσματικότητά τους μάλλον θα έχει μικρή διάρκεια ζωής».
Το πρόβλημα των Ρώσων, όμως, σχολίασε ο αρθρογράφος, αφορά και τις επίγειeς δυνάμεις τους: «Υπάρχει θέμα ηγεσίας στις μικρές ομάδες δράσης στο πεδίο και αντίστοιχο στις θέσεις εποπτείας τους».
Αναχρονιστικός στρατός
Κατά τον Ντέτμερ, οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να εκσυγχρονιστούν, όπως έκαναν οι Ουκρανοί θητεύοντας δίπλα στους Αμερικανούς: «Οι Ουκρανοί, από το 2014 έχουν εμποτιστεί με το στρατιωτικό δόγμα εκπαίδευσης των ΗΠΑ, το οποίο επικεντρώνεται στην οικοδόμηση επαγγελματικού σώματος υπαξιωματικών, που κατανοούν τη μεγάλη εικόνα και στους οποίους δίνεται το δικαίωμα της αυτενέργειας στο πεδίο της μάχης. Ο Σουροβίκιν δεν μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα διάρθρωσης του ρωσικού στρατού. Μάλιστα, η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί, αφού το Κρεμλίνο, με τη μερική επιστράτευση, έριξε στις μάχες ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες».
Η ρωσική υποχώρηση, εκτίμησε ο ιστότοπος, θα είναι τακτική, αφού οι δυνάμεις της Χερσώνας, η οποία δέχεται τώρα τα αλλεπάλληλα κύματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, δεν είναι εύκολο να ανεφοδιαστούν «αξιόπιστα»: «Υστερα από λίγες ημέρες εκπαίδευσης, οι ρώσοι στρατεύσιμοι πεθαίνουν».
Οι ειδικοί της Δύσης φρονούν ότι «είναι προτιμότερο για τους Ρώσους να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, από στρατιωτικής απόψεως μιλώντας». Και τι να κάνουν; «Να επικεντρωθούν στον έλεγχο της ανατολικής όχθης του Δνείπερου και κατόπιν να τοποθετήσουν εκ νέου το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους στον άξονα της Ζαπορίζια». Τι σημαίνουν αυτές οι εκτιμήσεις; Οτι «ο Σουροβίκιν αναγκάζεται να επιχειρήσει έναν από τους πιο δύσκολους στρατιωτικούς ελιγμούς, την τακτική υποχώρηση με στόχο την επανατοποθέτηση των δυνάμεων. Η βαναυσότητα από μόνη της δεν θα σώσει τους Ρώσους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News