957
Ο αληθινός Τζέιμς Μποντ ασχολιόταν με πουλιά, όχι με ημιαυτόματα Βάλτερ | CreativeProtagon

Ο αληθινός Τζέιμς Μποντ ήταν… ορνιθολόγος

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2021, 12:20
Ο αληθινός Τζέιμς Μποντ ασχολιόταν με πουλιά, όχι με ημιαυτόματα Βάλτερ
|CreativeProtagon

Ο αληθινός Τζέιμς Μποντ ήταν… ορνιθολόγος

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2021, 12:20

Ο πρώτος που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ δεν ήταν ο Σον Κόνερι, αλλά ο αμερικανός Μπάρι Νέλσον. Ο σκωτσέζος ηθοποιός ήταν ο δεύτερος Τζέιμς Μποντ, αλλά ο πρώτος που εμφανίστηκε (το 1962) στη μεγάλη οθόνη. Ανά τις δεκαετίες τον θρυλικό πράκτορα 007 υποδύθηκαν ο Τζορτζ Λάζενμπι, ο Ρότζερ Μουρ, ο Τίμοθι Ντάλτον, ο Πιρς Μπρόσναν και τελευταίος ο Ντάνιελ Κρεγκ, που πρωταγωνιστεί (για τελευταία φορά) στο πολυαναμενόμενο (λόγω πανδημίας) «No Time to Die», η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου έγινε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Ποιος, όμως, ήταν ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ; Ενας εγνωσμένου κύρους ορνιθολόγος, αναφέρει σε κείμενό του στην επιθεώρηση Smithsonian ο Τζιμ Ράιτ, συγγραφέας του βιβλίου «The Real James Bond». «Τα περίεργα τηλεφωνήματα αργά το βράδυ ακούγονταν ύποπτα από την αρχή και ο Τζέιμς Μποντ το γνώριζε. Οι γοητευτικές γυναικείες φωνές ρωτούσαν “Είναι ο Τζέιμς εκεί;”. Μετά ακολουθούσε ένα χάχανο και ένα κλικ», αφηγείται ο Ράιτ στο κείμενό του, σημειώνοντας πως δεν επρόκειτο για τα τυπικά τηλεφωνήματα που δεχόταν συνήθως ένας ορνιθολόγος της Φιλαδέλφειας. στις ΗΠΑ.

Ο Τζέιμς Μποντ άρχισε να δέχεται αυτά τα περίεργα τηλεφωνήματα κάποια στιγμή κατά το 1961, και ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, ονόματι Μέρι, μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε, έως ότου τους διαφώτισε ένας φίλος, ενημερώνοντάς τους πως ο Ιαν Φλέμινγκ είχε αποκαλύψει στο περιοδικό Rogue ότι είχε κλέψει το όνομα του δικού του 007 από τον συγγραφέα ενός βιβλίου για πουλιά.

«Ξέρετε, υπάρχει πράγματι ένας Τζέιμς Μποντ, αλλά είναι ένας αμερικανός ορνιθολόγος, όχι μυστικός πράκτορας», είχε σημειώσει ο βρετανός συγγραφέας στη συνέντευξή του. «Είχα διαβάσει ένα βιβλίο του και όταν έπρεπε να διαλέξω ένα όνομα για τον ήρωά μου που να μην ακούγεται επιτηδευμένο, θυμήθηκα το βιβλίο και αντέγραψα απροκάλυπτα το όνομα του συγγραφέα».

Η πρώτη έκδοση του οδηγού πτηνών των Δυτικών Ινδιών του Μποντ είναι συλλεκτική (Jack Holloway)

Το βιβλίο με τον τίτλο «Πτηνά των Δυτικών Ινδιών» εκδόθηκε το 1936, αφότου ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ πέρασε μία δεκαετία εξερευνώντας τα νησιά της Καραϊβικής. Ο λεπτομερής οδηγός των 460 σελίδων έπεσε στα χέρια του Ιαν Φλέμινγκ στην Τζαμάικα, όπου έγραψε και τα δεκατέσσερα βιβλία του του με πρωταγωνιστή τον δικό του Τζέιμς Μποντ.

Ο Τζιμ Ράιτ πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός πραγματικού Τζέιμς Μποντ, που δεν ήταν μυστικός πράκτορας, αλλά ορνιθολόγος, πριν από αρκετά χρόνια, διαβάζοντας ένα άρθρο σε μία εφημερίδα. Αναζητώντας, ωστόσο, περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του, ο Ράιτ εντυπωσιάστηκε, τόσο πολύ, που κατέληξε να θεωρεί πως στον ορνιθολόγο από τη Φιλαδέλφεια «άξιζε να είναι κάτι παραπάνω από ένας αστερίσκος στη μιντιακή αυτοκρατορία του Τζέιμς Μποντ». Και κάπως έτσι, ο Ράιτ, ο οποίος τυχαίνει να είναι και φανατικός παρατηρητής πουλιών, αποφάσισε να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για τον βίο και την πολιτεία του αμερικανού Μποντ που κυκλοφόρησε πέρυσι.

Ο Φλέμινγκ υπέκλεψε το όνομα του αμερικανού ορνιθολόγου το 1952 όταν έγραψε το «Casino Royal», το πρώτο του κατασκοπευτικό μυθιστόρημα με ήρωα τον 007. Ωστόσο στις ΗΠΑ ευρέως γνωστός ο φανταστικός Τζέιμς Μποντ άρχισε να γίνεται έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, όταν το περιοδικό Life αποκάλυψε πως το «From Russia with Love» ήταν ένα από τα αγαπημένα βιβλία του προέδρου Κένεντι. Εκείνη την περίοδο άρχισαν να δέχονται τα περίεργα και ενοχλητικά τηλεφωνήματα αργά το βράδυ ο Τζέιμς και η Μέρι Μποντ.

Ο Ιαν Φλέμινγκ (δεξιά) και ο Τζέιμς Μποντ συναντήθηκαν μόνο μία φορά στο κτήμα Goldeneye στην Τζαμάικα το 1964 (Photo by Mary Bond, Free Library of Philadelphia, Rare Book Department)
Διαμαρτυρία και η συμφιλίωση

Παρότι ο σύζυγός της (που ήταν περισσότερο γνωστός ως Τζιμ παρά ως Τζέιμς) μάλλον αδιαφορούσε για τα μυθιστορήματα που έφεραν το όνομά του, η Μέρι Μποντ κάποια στιγμή αποφάσισε να αντιδράσει. Τελικά έστειλε ένα γράμμα στον Φλέμινγκ, κατηγορώντας τον πως έκλεψε το όνομα του συζύγου της: «Εμεινε έκπληκτος όταν ανακαλύψαμε σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Rogue ότι είχατε αδιάντροπα πάρει το όνομα ενός πραγματικού ανθρώπου για την απατεωνιά σας», του έγραψε, μεταξύ άλλων.

Ο Φλέμινγκ σχεδόν απολογήθηκε, αποστέλλοντας μία απαντητική επιστολή στην οποία, θέλοντας να διορθώσει το λάθος του, προσέφερε στον Τζέιμς Μποντ το δικαίωμα «απεριόριστης χρήσης του ονόματος Ιαν Φλέμινγκ για οποιοδήποτε σκοπό θεωρεί κατάλληλο». Πρότεινε επίσης στον Μποντ να ανακαλύψει ένα «απαίσιο νέο είδος» και να το βαφτίσει με το όνομά του ως «αντίποινα», ενώ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει το ζεύγος Μποντ στο Goldeneye, το κτήμα του στη Τζαμάικα, ούτως ώστε να δουν «τον ιερό τόπο όπου γεννήθηκε ο δεύτερος Τζέιμς Μποντ».

Την 5η Φεβρουαρίου του 1964 ο Τζιμ και η Μέρι Μποντ κατέφτασαν στο Goldeneye. Αφού ο Φλέμινγκ σιγουρεύτηκε πως δεν είχαν έλθει έως την Τζαμάικα μόνο και μόνο για να του τα ψάλλουν και να τον μηνύσουν, οι δύο συγγραφείς τα πήγαν περίφημα, παρόλο που ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ δήλωσε σχεδόν αμέσως στον πατέρα του φανταστικού Τζέιμς Μποντ: «Δεν διαβάζω τα βιβλία σου. Η γυναίκα μου τα διαβάζει όλα, αλλά ποτέ εγώ». «Δεν σας κατηγορώ», απάντησε σοβαρά ο Φλέμινγκ.

Ο Ιαν Φλέμινγκ χάρισε στο ζεύγος Μποντ ένα αντίτυπο του βιβλίου του «You Only Live Twice» με αφιέρωση στον «αληθινό Τζέιμς Μποντ, από τον κλέφτη της ταυτότητας του»  /  Free Library of Philadelphia, Rare Book Department
Η τελευταία αφιέρωση

Επειτα από αρκετές ώρες, όταν οι Μποντ πήγαν να φύγουν o Φλέμινγκ τους δώρισε ένα αντίτυπο της νέας έκδοσης του «You Only Live Twice» με την εξής αφιέρωση: «Στον αληθινό Τζέιμς Μποντ από τον κλέφτη της ταυτότητάς του, Ιαν Φλέμινγκ, 5η Φεβρουαρίου, 1964 (μια υπέροχη μέρα!)». Επειτα από έξι μήνες, τον Αύγουστο του 1964, ο πατέρας του φανταστικού Τζέιμς Μποντ εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 56 ετών, λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα του «Goldfinger», της τρίτης και καλύτερης, όπως υποστηρίζεται ευρέως, ταινίας με πρωταγωνιστή το alter ego ενός ορνιθολόγου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...