533
Αλληλούχιση του γονιδιώματος του κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Hannah Beier

BioNTech: Νέα μέθοδος προβλέπει τις μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 20:49
Αλληλούχιση του γονιδιώματος του κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου)
| REUTERS/Hannah Beier

BioNTech: Νέα μέθοδος προβλέπει τις μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 20:49

Ενα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να προβλέψει τις παραλλαγές του κορονοϊού, οι οποίες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το σύστημα εξετάζει τον γενετικό κώδικα και αν κριθεί επικίνδυνος, στέλνει σήμα κινδύνου στις υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους ανάπτυξης των εμβολίων, για τους πιθανούς κινδύνους, μήνες πριν προλάβει να εξαπλωθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλούνται οι Financial Times.

Το πρόγραμμα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), και αναπτύχθηκε από τη BioNTech, τον γερμανικό όμιλο βιοτεχνολογίας που δημιούργησε, σε συνεργασία με τη Pfizer, το πρώτο mRNA εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Στη περίπτωση του συστήματος πρόβλεψης επικίνδυνων μεταλλάξεων, η BioNTech συνεργάστηκε με την νοτιοαφρικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης InstaDeep. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις πρώτες δοκιμές, το σύστημα εντόπισε περισσότερο από το 90% των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου και του νέου, εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Ομικρον.

Το έξυπνο εργαλείο, σύμφωνα πάντα με τις εργαστηριακές δοκιμές, είχε ανακαλύψει και επισημάνει τις επικίνδυνες μεταλλάξεις κατά μέσο όρο δύο μήνες πριν από τον χαρακτηρισμό τους ως «επικίνδυνες» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να αξιολογήσει τους κινδύνους νέων παραλλαγών από την πρωτεΐνη-ακίδα μέσα σε λίγα λεπτά και να τους παρακολουθήσει καθώς εξελίσσονται «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με τις δύο εταιρείες. Μάλιστα, ο Ουγούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι το εργαλείο θα διατεθεί δωρεάν.

«Η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών παραλλαγών υψηλού κινδύνου, θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να ειδοποιούνται άμεσα οι ερευνητές, οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων, οι υγειονομικές αρχές και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις νέες παραλλαγές που ενδεχομένως να προκύψουν», είπε ο Σαχίν.

Εγκαιρη ενημέρωση

Μάλιστα, το σύστημα είχε δοκιμαστεί και στη μετάλλαξη Ομικρον, και αμέσως σήμανε συναγερμό στην παγκόσμια βάση δεδομένων Gisaid. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο των δοκιμών και ο συναγερμός είχε σημάνει τρεις ημέρες πριν χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον ΠΟΥ.

Το σύστημα είχε χαρακτηρίσει ως επικίνδυνη και την παραλλαγή Αλφα, η οποία είχε εξαπλωθεί ταχύτατα στη νότια Αγγλία τον περασμένο χειμώνα, 65 ημέρες πριν από τον χαρακτηρισμό της ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον ΠΟΥ.

«Περισσότερες από 10.000 νέες παραλλαγές ανακαλύπτονται κάθε εβδομάδα και οι ειδικοί απλώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα δεδομένα σε τόσο μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Καρίμ Μπεγκουίρ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της InstaDeep. «Για πρώτη φορά, όμως, παραλλαγές υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να ανιχνευθούν επί τόπου, εξοικονομώντας δυνητικά μήνες πολύτιμου χρόνου», σχολίασε ο ίδιος.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού Sars-Cov-2 είναι πιθανό να είναι αβλαβείς, αλλά ένα μικρό ποσοστό αλλαγών στο γενετικό του υλικό μπορεί να οδηγήσει σε πιο μεταδοτικές παραλλαγές όπως η Αλφα, η Δέλτα και η Ομικρον.

Η γονιδιωματική αλληλουχία, μια τεχνική που επιτρέπει την παρακολούθηση μεταλλάξεων στο γενετικό υλικό του ιού, έχει γίνει πλέον βασικό εργαλείο για την επιτήρηση και την καταπολέμησή του.

Τι συνέβη με την Ομικρον

Αν και οι νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που σήμαναν συναγερμό για τη μετάλλαξη Ομικρον, περισσότερο από το 80% των 6,3 εκατομμυρίων γονιδιωμάτων που ανέβηκαν στη βάση Gisaid, προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Κάτι που σημαίνει ότι η μετάλλαξη είχε ήδη κυκλοφορήσει ευρέως και σε άλλες ηπείρους, και οι επιστήμονες δεν είχαν καταλάβει ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό στέλεχος του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...