519
Καμουφλαρισμένη και σκόπιμα φλουταρισμένη. Η Maserati Grecale φωτογραφημένη έξω απ’ τα κεντρικά της εταιρείας. Εκτιμάται πως θα κάνει πρεμιέρα πριν το τέλος του ’21 | Maserati

Μaserati: Eλληνικός άνεμος με τη Grecale!

Γιάννης Κωνσταντόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος 24 Φεβρουαρίου 2021, 14:40
Καμουφλαρισμένη και σκόπιμα φλουταρισμένη. Η Maserati Grecale φωτογραφημένη έξω απ’ τα κεντρικά της εταιρείας. Εκτιμάται πως θα κάνει πρεμιέρα πριν το τέλος του ’21
|Maserati

Μaserati: Eλληνικός άνεμος με τη Grecale!

Γιάννης Κωνσταντόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος 24 Φεβρουαρίου 2021, 14:40

Η Maserati ανέκαθεν είχε καλή σχέση με τους ανέμους. Κυριολεκτώ. Κάποτε, μια φορά και έναν καιρό, είχε βγάλει τη Ghibli. Είχε δανειστεί το όνομά της από τον καυτό αέρα στην έρημο της Λιβύης. Επίσης, το μακρινό 1974 είχε παρουσιάσει την πανέμορφη, σμιλευμένη απ΄τον άνεμο Khamsin. Το βαφτιστικό τράβαγε από τον ομώνυμο, βίαιο άνεμο που φυσά για περίπου 15 ημέρες στην έρημο της Αιγύπτου. Ενδιάμεσα είχαμε δει τη Maserati Bora. Κυκλοφορούσαν κάποτε κάνα δυό στην Αθήνα και προκαλούσαν κλακάζ στο πέρασμά τους. Σωστά μαντέψατε, «ανεμοδαρμένη» ήταν και η Bora – έτσι λέγονταν τα βαριά μποφόρ στο Τριέστε της Ιταλίας.

Maserati Ghibli
Maserati Bora
Maserati Khamsin

Και τώρα (γκαγκάν-γκαγκάν) μόλις βγήκαν στον «αέρα» οι πρώτες φωτογραφίες της αναμενόμενης Maserati Grecale. Ναι, πιάσαμε Ελλάδα. Για την ακρίβεια, το όνομά της παραπέμπει στο ιταλικό vento grecale, κατά λέξη «ελληνικός άνεμος». Είναι ο Γραίγος, αυτός ο βορειοανατολικός που πιθανόν ταυτίζεται και με τον αρχαίο Ευροκλύδωνα. Εντονη περίπτωση ο Ευροκλύδωνας, που λέτε, προκαλεί τρικυμία και άλλες αντάρες.

Και μάλλον αυτός είναι ο συμβολισμός στο brainstorming των ανθρώπων της εταιρείας: το νέο τους SUV, το δεύτερο μετά τη Maserati Levante, θέλουν να προκαλέσει μία τρικυμία μέσα στη θάλασσα των πρίμιουμ «εσγιουβοειδών». Οπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πληροφορίες δεν είναι με το τσουβάλι. Οι πρώτες φωτό δείχνουν τη Grecale καμουφλαρισμένη, φλουταρισμένη και στο αφηρημένο. Πρωτότυπο είναι ακόμη – σε φάση δοκιμών σε δρόμους του κόσμου γράφοντας χιλιόμετρα για την εξέλιξή του. Δε θέλουν να φανούν περισσότερες λεπτομέρειες επί του σχεδιαστικού.

Ξέρουμε, ωστόσο, πως αφενός θα είναι μία κατηγορία «κάτω» από τη Maserati Levante και αφετέρου πως θα βασίζεται κι αυτή στο σασί της Alfa Romeo Stelvio. Οι κινητήρες και οι προδιαγραφές θα φανούν στην πορεία, πιθανότατα και με ηλεκτρική εκδοχή στη γκάμα.

Προς το παρόν η Grecale δοκιμάζεται, δίνει τη δική της αφορμή για να πληκτρολογούνται αυτές οι γραμμές και, αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα από ψηλά, εκφράζει την προσπάθεια της Maserati να βγάλει χρήμα σε μια κατηγορία που ο κόσμος αγοράζει μετά μανίας. Λέγεται ‘’SUV’’. Ε, αφού αυτό θέλετε, αυτό θα σας δώσουμε. Οπως γράφαμε πρόσφατα, ακόμα και η Ferrari βγάζει το δικό της τρίζοντας ίσως τα κόκαλα του γερο-Εντζο. Το κάνουν όλοι. Μα όλοι. Γιατί, λοιπόν, και να μη δώσει στον εαυτό της μία επιπλέον οικονομική ένεση η Maserati, αυτή η υπέροχα κλασάτη, διαφορετική και με αγωνιστική αύρα εταιρεία που επί δεκαετίες ζει κάτω απ’ τη σκιά της αδελφής της απ’ το Μαρανέλο;

Α, και μια που είπαμε «διαφορετική»: τις φωτό που βλέπετε η εταιρεία δεν τις έδωσε πρώτα στον Τύπο, όπως συνηθίζεται. Τις έδωσε στα υψηλόβαθμα στελέχη της και αυτά, με τη σειρά τους, τις πόσταραν στα δικά τους κοινωνικά δίκτυα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να τονίσει ότι η Maserati επικοινωνεί διαφορετικά. Οσο διαφορετικά μπορεί να ακούγεται στα αφτιά μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς το όνομα Ευροκλύδωνας. Εντάξει, Grecale. Ή, επί το ελληνικότερον, Γραίγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News