Τελειώνεις τη δουλειά και βγαίνεις μια βόλτα το βράδυ για να πάρεις ανάσα, να δροσιστείς, να πεις δυο λόγια με φίλους, να αφήσεις πίσω σου τα ζόρια της ημέρας για την επαύριο. Γύρω-γύρω σε κυκλώνουν τσιμεντένια τείχη και μια άσφαλτος που βράζει. Ονειρεύεσαι τότε κι εσύ, πλατείες σε χωριά με πλατάνια και δροσερά νερά που τρέχουν και τραπεζάκια σε αμμουδιές με τα πόδια τους και τα πόδια σου μέσα στο θαλασσινό νερό; Άστο αυτό για αργότερα, όνειρο είναι, κάνε κάτι τώρα.
Επί του πρακτέου, η ερώτηση διατυπώνεται απλά: «Που θα πάμε/πάτε/πάνε απόψε;» Φτιάξε, λοιπόν, μια λίστα με τα αγαπημένα σoυ ταβερνεία, εστιατόρια και μπαρ που βγάζουν τραπεζάκια έξω, σε αναβαθμισμένα πεζοδρόμια, σε αυλές και σε βεράντες, ώστε να είναι έτοιμη σε κάθε ζήτηση. Είναι μαγικές αυτές οι μικρές νυχτερινές αποδράσεις. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές, οι αυλές λέμε, και κάνουν πιο υποφερτή τη ζωή στην πόλη μας. Εγώ, παντως, έφτιαξα τη δική μου με την πρώτο ζεστό αεράκι που με τύλιξε. Ενδεικτική είναι για να σας παρακινήσω.
Common Secret, το “κοινό” μυστικό της Κηφισιάς
Ξεκινάμε από τα βόρεια και από την πιο καλά κρυμμένη αυλή της πόλης. Η Μαριλένα Κοριζή έχει μεταμορφώσει ένα μαγαζί σε σπίτι με ανοιχτές και σκεπαστές βεράντες, με πρασινάδες και λουλούδια που δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον ηρεμίας. Προσθέστε σε όλο αυτό και το νέο κόνσεπτ του μενού με δροσιστικές σαλάτες, παγωμένα ποτά και homemade παγωτά-υπερπαραγωγές. Προσοχή μέχρι τέλος του Ιουνίου θα λειτουργεί και μετά πάλι από Σεπτέμβριο. Η ιδιοκτήτρια μετακομίζει στο καλοκαίρι στο νησί της. Χρειάζεται κι αυτή να γεμίσει τις μπαταρίες της αφού όλο τον υπόλοιπο καιρό δουλεύει νυχθημερόν 7 ημέρες την εβδομάδα.
Common Secret, Λεωφόρος Κηφισίας 324, Κηφισιά, τηλ: 210-6233810
Nolita Athens, «διαστημικές» βραδιές στο Κεφαλάρι
Έχετε ακουστά τον Καρίμ Ρασίντ; Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του βιομηχανικού ντιζάιν της εποχής μας, που περιγράφει την τολμηρή σχεδιαστική του προσέγγιση ως «αισθησιακό μινιμαλισμό». Αυτός λοιπόν ευθύνεται για την βραβευμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου Semiramis στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς (έγινε το 2004) και φυσικά για τη διαστημική πισίνα του που το βράδυ μετατρέπεται σε μπαρ και εστιατόριο. Ένα μεγάλο ανοικτό pizza bar υποδέχεται το κοινό στο Nolita Athens. Γενικά, όμως, όλα τα πιάτα που έχει σχεδιάσει ο σεφ Γιάννης Λιόκας, όπως και τα γλυκά του pastry chef Διονύση Αλέρτα, είναι εμπνευσμένα από την σύγχρονη ιταλική κουζίνα.
Nolita Athens, Χαριλάου Τρικούπη 48, Κηφισιά, τηλ: 210-6231181
K for Kiku, μπαμπού και σούσι
Η ωραία κουζίνα του Σταμάτη Σκριάπα, που παίζει στα δάχτυλα το ιαπωνικό fusion και το στυλ του Νόμπου, βρίσκει το καλοκαιρινό της καταφύγιο στον «ασιατικό» κήπο του εστιατορίου K for Kiku στο Νέο Ψυχικό. Στη διακόσμηση κυριαρχεί το ξύλο, το μαύρο χρώμα και τα καταπράσινα μπαμπού που δροσίζουν με την αύρα τους τον αέρα. Εκτός από τα νόστιμα πιάτα στα συν του μαγαζιού τα εκλεκτά γιαπωνέζικα ουίσκι και τα μοναδικά κοκτέιλ της Κλαίρης Πλαστήρα (μια νέα bar lady – αποκάλυψη)
K for Kiku, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, τηλ: 210-6776759
Più Verde, έθνικ γεύσεις στο πευκοδάσος του Παπάγου
Πιο πράσινο δεν έχω. 3.500τμ στη καρδιά του Άλσους Παπάγου με πεύκα, θάμνους, λιμνούλες, λουλούδια και πουλιά που τιτιβίζουν, όπου ναι επιτρέπονται και τα κατοικίδια. Εδώ θα πας από το πρωί για καφέ, φαγητό, brunch ή finger food, κοκτέιλς και ωραίες μουσικές. Η κουζίνα του Χρήστου Τζιέρα είναι μεσογειακή, χορταστική με έθνικ πινελιές και δημιουργική διάθεση.
Più Verde, Στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου & 8ης Μεραρχίας, Άλσος Παπάγου, τηλ: 210-6546185
Aleria, στο Μεταξουργείο του 19ου
Σε ένα από τα πιο ωραία αθηναϊκά νεοκλασικά, που χτίστηκε στο Μεταξουργείο περί τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης έστησε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης με επικεφαλής, τον Γκίκα Ξενάκη, δημιουργικό εκπρόσωπο της νέας ελληνικής κουζίνας. Τα καλοκαίρια τα τραπέζια μετακομίζουν στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο-τυπική αυλή της παλιάς Αθήνας στο πίσω μέρος του κτιρίου.
Aleria, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τη:. 210-5222633
Black Duck Garden
Στον κήπο του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών
Τα καλοκαίρια το διάσημο αθηναϊκό στέκι το έχει δίπορτο. Μπαίνεις από τη Χρήστου Λαδά, αλλά και από την Παπαρρηγοπούλου, κατευθείαν στην αυλή – κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ ως all day café restaurant με ενημερωμένη λίστα κρασιών και δροσερά κοκτέιλ.
Black Duck Garden, Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα, τηλ: 210-3252396
Mama Fuga, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής
Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας, με τις συναυλίες και τις εκθέσεις του. Έκτος, όμως από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά εδώ, ο υπέροχος κήπος είναι καθημερινά στη διάθεση του κοινού μέσω του εστιατορίου που φιλοξενεί στην κορυφή του. Από Fuga έχει πλέον μετονομαστεί σε Mama Fuga δηλώνοντας μια πιο απλή μαγειρική προσέγγιση. Στην ανανέωσή του συμβάλλει φέτος ο διανοούμενος της ιταλικής κουζίνας Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι, ο οποίος ενσωματώνει στα πιάτα του το συνεχές του ιταλικού γαστρονομικού πολιτισμού και την ηδονή της γεύσης. Για τα ποτά στο μπαρ του κήπου υπεύθυνος είναι ο Xavier Μισαηλίδης από το Holy Spirit.
Mama Fuga (Π. Κόκκαλη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα (είσοδος από Πέτρου Κόκκαλη, πρόσβαση και μέσω του χώρου στάθμευσης του Μεγάρου), τηλ: 210 7242979.
Upupa Epops, ένας «τσαλαπετεινός» στα Κάτω Πετράλωνα
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Όπου Αλίκη βάζεις εσένα, εμένα και όποιον άλλο θέλεις και στη Χώρα κάτι από παλιά Αθήνα, Μαρόκο και Λατινική Αμερική. Στα Κάτω Πετράλωνα (στο ύψος του μετρό Κεραμεικός), η Μάρφη Μπαλή, το super girl της μπάρας, και οι συνεργάτες της Πέτρος Μανόχης και Ρένος Γραμμένος μεταμόρφωσαν ένα μπακάλικο και ένα γανωματζίδικο της δεκαετίας του 1930 σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της πόλης. Τις χλιαρές νύχτες στη ρετρό αυλή του «τσαλαπετεινού» (αυτό σημαίνει το όνομά του) απολαμβάνεις ωραία κοκτέιλ και πιάτα που σχεδίασε ο Κώστας Τσίγκας (κλασική καρμπονάρα, σαλάτες, χαρουπόψωμο, μπέργκερ κ.α.)
Upupa Epops, Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 212 1055214
Malabar ίσον μεσογειακή χλιδή
Μεσογειακή χλιδή. Δεν έχω άλλα λόγια για να χαρακτηρίσω το υπέροχο σκηνικό της πισίνας του Margi, με τις γέρικες ελιές, τις μπουκαμβίλιες και τις ξαπλώστρες μέσα στο νερό. Και γύρω του οι καναπέδες και τα τραπέζια του Malabar. Όταν σκοτεινιάζει το φως των κεριών και η πισίνα, που φωτίζεται επίσης, δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το μεσημεριανό φαγητό στο Malabar είναι παραδοσιακό ελληνικό, ενώ τα πιάτα του δείπνου που ετοιμάζει ο Παναγιώτης Γιακαλής είναι πιο περίτεχνα και δημιουργικά, πάντα με βιολογικά προϊόντα από το κτήμα του ξενοδοχείου.
Malabar, Margi hotel, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ: 210-8929128
Ψαροκόκκαλο,
το μεγαλειώδες ψαροταβερνάκι της Αμφιάλης
Το καλοκαίρι τα παράθυρα, που υπάρχουν περιμετρικά στο ταβερνείο, ανοίγουν διάπλατα ενώ τραπεζάκια βγαίνουν και στο πεζοδρόμιο. Αυλή σου εδώ ολόκληρη η ρομαντική γειτονιά της Αμφιάλης, δυο στενά πάνω από την Παύλου Φύσσα. Η Άννα Σπηλιώτη κάνει θαύματα στην κουζίνα, τώρα και με τη βοήθεια της Σύλιας, της κόρης της. Λαχτάρησες ολόφρεσκο ψάρι, καβουροπαϊδάκια, μυδοπίλαφο ή μήπως καραβιδομακαρονάδα; Εδώ θα έρθεις, σε ένα από τα πιο ταπεινά και ταυτόχρονα πιο μεγαλειώδη ψαροταβερνάκια της Αθήνας, που είναι πλέον ανοικτό από νωρίς το μεσημέρι.
Ψαροκόκκαλο-Ψαροταβέρνα, Βίκτωρος Ουγκώ 10 και Τσακάλωφ, Κερατσίνι, τηλ:210-4323010
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News