541
Εμβόλιο κορονοϊού σε έγκυο (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Ασφαλή και αποτελεσματικά στις εγκύους δύο εμβόλια του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 21:20
Εμβόλιο κορονοϊού σε έγκυο (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Ασφαλή και αποτελεσματικά στις εγκύους δύο εμβόλια του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 21:20

Οταν εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες γνώριζαν ελάχιστα για το πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι σε εγκύους, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα δεν περιλαμβανόταν στις βασικές κλινικές μελέτες.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν συλλέξει ένα μικρό αριθμό αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια του κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οπως γράφουν οι New York Times, τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna παράγουν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση, τόσο σε εγκύους όσο και σε θηλάζουσες, ενώ είναι πιθανό να παρέχουν προστασία και στις δύο πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τη βρετανική και αυτήν της Νοτίου Αφρικής.

Σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, οι γυναίκες που εμβολιάζονται μπορούν επίσης να κληροδοτήσουν τα προστατευτικά τους αντισώματα στα έμβρυα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του μητρικού γάλακτος.

Σε έτερη μελέτη που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να καταδεικνύουν ότι τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν προβλήματα στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να προστατεύουμε τις εγκύους και τα βρέφη τους μέσω του εμβολίου», δηλώνει στους New York Times η Εμιλι Μίλερ, ειδική γυναικολόγος-εμβρυολόγος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η λοίμωξη Covid ενέχει σοβαρούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ερευνα έχει δείξει ότι οι έγκυοι με συμπτώματα κορονοϊού είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που εκδηλώνουν συμπτώματα και δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Λόγω του υψηλού κινδύνου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν προτείνει τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα και στις εγκύους και αρκετές γυναίκες έχουν ήδη εμβολιαστεί στις ΗΠΑ.

Η μελέτη της JAMA συμπεριέλαβε 103 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021, και 28 γυναίκες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Στον πληθυσμό της μελέτης συμπεριελήφθησαν 30 έγκυοι, 16 θηλάζουσες και 57 γυναίκες που δεν ήταν έγκυοι και δεν θήλαζαν, και έλαβαν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna, καθώς και 22 έγκυοι και 6 μη έγκυοι, που δεν είχαν εμβολιαστεί και είχαν λοίμωξη Covid-19.

Στις γυναίκες αυτές εκτιμήθηκαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα και η Τ-κυτταρική ανοσία.

Μεταξύ των 103 γυναικών που εμβολιάστηκαν (ηλικίας από 18 έως 45 ετών), μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι τέσσερις έγκυοι, οι επτά θηλάζουσες και οι 27 μη έγκυοι ανέφεραν πυρετό.

Η αντισωματική απάντηση ήταν επαρκής, τόσο στα εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και σε άλλου τύπου αντισώματα (CD4 και CD8 Τ κυτταρική ανοσία) σε όλες τις ομάδες των γυναικών. Τα αντισώματα αυτά βρέθηκαν τόσο στο αίμα του ομφάλιου λώρου, όσο και στο μητρικό γάλα.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στα νεότερα στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης (Β.1.1.7) και της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής (Β.1.351), αλλά η Τ κυτταρική ανοσία ήταν επαρκής και στα στελέχη αυτά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα mRNA εμβόλια ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά σε εγκύους και θηλάζουσες, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα εντοπίστηκαν τόσο στο μητρικό γάλα, όσο και στο αίμα του ομφάλιου λώρου στα νεογνά, προσφέροντας τους έτσι προστασία από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News