1861
Οδηγώντας σε εθνικό δίκτυο και στροφιλίκια την Porsche Cayenne Coupé μένεις έκπληκτος με το πώς ένα SUV μπορεί να σου κάνει reset στα data που έχεις στο κεφάλι σου για ένα SUV | Porsche Hellas

Αποκλειστικό: Οδηγούμε τη νέα Porsche Cayenne Coupé στη Σλοβενία

Γιάννης Κωνσταντόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος 22 Σεπτεμβρίου 2019, 20:06
Οδηγώντας σε εθνικό δίκτυο και στροφιλίκια την Porsche Cayenne Coupé μένεις έκπληκτος με το πώς ένα SUV μπορεί να σου κάνει reset στα data που έχεις στο κεφάλι σου για ένα SUV
|Porsche Hellas

Αποκλειστικό: Οδηγούμε τη νέα Porsche Cayenne Coupé στη Σλοβενία

Γιάννης Κωνσταντόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος 22 Σεπτεμβρίου 2019, 20:06

Φτάνοντας στην ηλιόλουστη Λουμπλιάνα, η υποδοχή ήταν μία μαύρη Porsche Cayenne Coupé Turbo. Πλησιάζω το σημείο στο οποίο ήταν παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα της παγκόσμιας παρουσίασης. Tο μάτι ψάχνει ενστικτωδώς να εντοπίσει τις διαφορές στο πίσω μέρος. Το επίμαχο είναι το Coupé στοιχείο. Υπάρχει; Ζει σε SUV; Και πόσο σπορ μπορεί να είναι μία τέτοια κατασκευή;

Η σχεδίαση

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν μόνον μέρος της αλήθειας. Η διαμόρφωση της Cayenne Coupé κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει σαφώς πιο σπορτίφ. Πιο χαμηλό, πιο φαρδύ, πιο πειστικό. Η δε σταθερή πίσω αεροτομή «κατεβάζει» τις οπτικές αναλογίες. Υπάρχει και μία ενσωματωμένη, μεγάλη αεροτομή που ξεδιπλώνεται στις υψηλές ταχύτητες για μεγαλύτερη σταθερότητα. Μου θυμίζει την αντίστοιχης σχεδίασης στη νέα 911 Carrera S που οδηγήσαμε επί ελληνικού εδάφους. Λειτουργεί από τα +90 km/h και εκτείνεται κατά 135 mm δημιουργώντας αρνητική άντωση. Χα! Τι είπες, τώρα; Αρνητική άντωση σε SUV; Σόρι, αλλά εδώ σοβαρά σπορ κατασκευές έχουν άντωση στα 200 km/h.

Ενδιαφέρον πως η οροφή της Porsche Cayenne Coupé «κάθεται» 20 mm πιο χαμηλά. Μαζί έχεις και κάποια «εκτάρια» πανοραμικής θέας. Συγκεκριμένα 2,16 τ.μ. σταθερού γυαλιού για να απολαμβάνουν οι επιβάτες τη θέα προς τον ουρανό. Ίσως και ο οδηγός στα φανάρια. Οι μπροστινές κολώνες (A-pillars) είναι με πιο έντονη κλήση. Οι ανασχεδιασμένες πίσω πόρτες και οι αντίστοιχοι θόλοι των τροχών φαρδαίνουν την Porsche Cayenne Coupé κατά 18 mm.

Πιο χαμηλή, πιο φαρδιά, με μεγαλύτερο πίσω μετατρόχιο, ενεργά αεροδυναναμική και με οροφή από ανθρακόνημα. Η Cayenne Coupé κλικάρει σωστά όλα τα «κουτάκια«». Ακόμα και για έναν petrolhead που θα ήθελε μία εναλλακτική για τέσσερις επιβάτες. Γίνεται και για πέντε

Τη χαζεύω πριν παραλάβω το κλειδί. Δείχνει διαφορετική, δεν σου κάνει βαριά, μου προκαλεί την περιέργεια να την οδηγήσω. Είναι γνήσια Porsche. Στην πιο κουπέ εκδοχή που μπορεί να είναι ένα premium SUV. Κλείνω την πόρτα που σφραγίζει σαν θύρα χρηματοκιβωτίου. Cocooning εν κινήσει.

550 ίπποι με το καλημέρα

Η τιμή των 550 PS της έκδοσης Turbo προκαλεί τη μέση αντίληψη. Πώς είναι, αλήθεια, ένα SUV βάρους 2,250 kg με ισχύ υπεραυτοκινήτου; Γυρίζω το διακόπτη στα αριστερά του τιμονιού με τη φαρδιά στεφάνη. Ο 4λιτρος V8 έρχεται στη ζωή με ένα υποχθόνιο βρυχηθμό. Σημειώστε αριθμούς με σημασία: Επιτάχυνση από 0-100 σε μόλις 3,9». Επιτάχυνση από 0-160 km/h σε μόλις 9,2». Τελική ταχύτητα: 286 km/h. Ροπή στα 770 Nm. Ρισπέκτ (και) σε κάποια SUV. Ναι, ρισπέκτ γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια το να θες να βγάλεις στην παραγωγή ένα SUV που σχεδόν θα τρακοσαρίζει, θα ισοδυναμούσε σε αποστολή για ομαδική αυτοκτονία. Είναι το βάρος, η αδράνεια, το υψηλό κέντρο περιστροφής. Είναι η Φυσική.

Όμως, φτάνει μία μέρα στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας για να επαναπροσδιορίσεις το πώς η τεχνολογία αιχμής μπορεί να επαναπροσδιορίσει τα όσα ξέρεις. Η Porsche Cayenne Coupé, λοιπόν, πέραν ενός οπτικά πιο «μαζεμένου» αυτοκινήτου, έχει βαθιά δεξαμενή εξέλιξης από «κάτω». Τετραδιεύθυνση, κατεβασμένο κέντρο βάρους και άψογα κονφιγκιουραρισμένα (sic) ηλεκτρονικά που, μετά συχγωρήσεως, κάνουν παπάδες.

Εθνική Σλοβενίας

Βγαίνω στο εθνικό δίκτυο. Η κίνηση είναι σχετικά αραιή. Το 8άρι Tiptronic S κιβώτιο (ναι, ο μετατροπέας ροπής είναι το σωστό είδος κιβωτίου για τέτοιου είδους αυτοκίνητα) αλλάζει απαλά τις σχέσεις. Σχεδόν αδιόρατα. Δεν υπάρχει το παραμικρό σκορτάρισμα που συναντάς μερικές φορές στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Κάποια στιγμή δημιουργείται ένα κενό στον ορίζοντα του δρόμου. Με ένα σχετικό άγχος για τις κάμερες του Σλοβένου «Big Brother», πατάω πιο βαθιά το δεξί πεντάλ. Είναι ακριβές, όσο χρειάζεται βαρύ. Αλλά και τόσο άμεσο που θα πίστευες πως δεν υπάρχουν τουρμπίνες. Αρκεί μία απειροελάχιστη αυξομείωση στο δεξί πεντάλ για να δεις τη βελόνα του στροφόμετρου να πάλλεται.

Στο εσωτερικό υπάρχει ένα ψηφιακό ρεσιτάλ το οποίο, ωστόσο, δεν σε αποξενώνει ή αποσπά από τα δρώμενα

Κλείνω το παράθυρο. Ο μηχανισμός λειτουργεί με τη σιωπηλή ακρίβεια ενός κρυφού λέιζερ. Το ταχύμετρο σκαρφαλώνει με μία ευκολία που σε εντυπωσιάζει. Τα 200 km/h έρχονται ως πίεση χαδιού. Για πλάκα. Η κύλιση από την αερανάρτηση στιβαρή και αφρώδης ταυτοχρόνως. Το 8κύλινδρο μοτέρ με τις 2 τουρμπίνες (δεν πέφτουν συχνά στα χέρια σου τέτοια εν μέσω downsizing) είναι πραγματικός καταπέλτης. Όμως η τελική ταχύτητα, αυτή η ανερυθρίαστα υψηλή των 286 km/h, δεν είναι το ζητούμενο της ημέρας. Παρότι – να το σημειώσουμε αυτό- παραμένει ενδεικτικό για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Τσουφενχάουζεν για τα όρια δυνατοτήτων ενός μεγάλου SUV.

Η πορτοκαλί γοητεία της Cayenne S Coupé

Αν στη σύντομη επαφή μας, το απόγευμα της πρώτης μέρας στη Λιουμπλιάνα, η Turbo των 550 αποδείχθηκε καταιγιστική, ήταν η μεσαία της γκάμας, η «πορτοκαλί», η S, που επιφύλαξε ακόμα μεγαλύτερο οδηγικό ενδιαφέρον.

Με δύο κυλίνδρους λιγότερους σε σχέση με την Turbo, η Cayenne S Coupé κινείται από ένα V6 με χωρητικότητα 2.9 lt. Αποδίδει 110 ίππους λιγότερους, 440 PS. Επίσης με δύο τούρμπο, από 0-100 km/h σε 4.9» και τελική 263 km/h.

Το επόμενο πρωινό σηκώθηκα στην αυγή. Υπήρχε μία μυστηριώδης ατμόσφαιρα στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενηθήκαμε. Ήταν ένας πύργος του 13ου αιώνα. Απ’ ό,τι διάβασα στην σκόπιμα παλιομοδίτικη, ξύλινη πινακίδα, είναι ο παλαιότερος πύργος στη Σλοβενία που περιβάλλεται από λίμνη.

Πόσο σπορ μπορεί να είναι ένα SUV;

Βγαίνω, λοιπόν, στην πρωινιάτικη δροσιά και χαζεύω τις λεπτομέρειες. Η Coupé S φοράει το Lightweight Sport Package, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πακέτο. Συμβάλλει στα όρια του σπορ χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα SUV στην αυγή του 2020. Η οροφή της είναι από ανθρακόνημα. Μειώνει κατά 22 ολόκληρα κιλά το βάρος, εκεί όπου έχει ακόμα περισσότερη σημασία όσον αφορά την οδική συμπεριφορά: στο υψηλότερο σημείο του κέντρου βάρους ενός αυτοκινήτου.

Σε σχέση με την Turbo, ζυγίζει και κάποια 200 kg λιγότερα. Ανοίγω το καπό και βλέπω τη νοητή γραμμή του κινητήρα σε σχέση με τους θόλους. Είναι μείον 2 κυλίνδρους, εκεί, μπροστά. Έχει σημασία στο πώς συμπεριφέρεται ένα αυτοκίνητο στην είσοδο των καμπών. Οι τροχοί της, ως μέρος του πακέτου, είναι 22 ιντσών. Ζυγίζουν 2 kg λιγότερα ο καθένας σε σχέση με αντίστοιχων διαστάσεων. Η S «κάθεται» 2 εκατοστά χαμηλότερα προς το έδαφος, πιο χαμηλά και από την «απλή» Porsche Cayenne Coupé. Το αυτοκίνητο είναι τελειοθηρικά μελετημένο. Δεν συνηθίζουν στη Στουτγάρδη τις κορώνες χωρίς περιεχόμενο. Α, και δεν έχει την αερανάρτηση της Turbo. Είναι καναδυό κλικ λιγότερο άνετη αλλά πιο εστιασμένη και ανάλαφρη.

Με την ευκαιρία, κάτι άσχετο με σχετική προέκταση. Κάθε φορά που θα διαβάζω τα δημοσιογραφικά press kits της εταιρείας, λέω μέσα μου ένα μικρό μπράβο για το ότι οι περισσότερες πληροφορίες που παρέχουν είναι για το μηχανολογικό ζήτημα της υπόθεσης. Η περιγραφή της γκατζετολογίας, παρότι πιασάρικη στην εποχή μας, βρίσκεται στο ψηφιακό βρίσκεται στις πίσω σελίδες. Λεπτομέρεια, ε; Ναι. Αλλά «λέει» κάτι για τη φιλοσοφία της Porsche μεταξύ των γραμμών, που θα έλεγαν και οι αγγλοσάξονες.

Η δε αίσθηση της ηλεκτρικής κρεμαγιέρας στην έκδοση S που οδηγήσαμε; Εντάξει, είναι τόσο ακριβής, τόσο ζωντανή. Αρκεί μία ανεπαίσθητη μετατόπιση του αντίχειρά σου για να αλλάξει κατεύθυνση. Οι απολήξεις των δαχτύλων σου πάλλονται ελαφρά καθώς φορτίζεις το αυτοκίνητο σε πιο στενές διαδρομές. Φαρδύ, μπρούτο τιμόνι μπροστά μου. Ντυμένο με αλκαντάρα και στη σωστή διάμετρο. Προσφέρει σταθερή λαβή. Αλλά και τόση αίσθηση, διάολε. Δεν γίνονται αυτά σε SUV. Τολμώ να πω ότι, ειδικά γύρω από τη θέση της ευθείας, είναι ακόμα πιο ακαριαίο σε αμεσότητα κι από αυτό της 911 Carrera 4S που οδηγήσαμε πρόσφατα. Τολμώ.


Το κάθισμα χωστό, με υφασμάτινη καρό ταπετσαρία. Απλώς υπέροχη και αντικλισέ σε σχέση με τα δερμάτινα που είναι ο κανόνας. Δεν ιδρώνεις, δεν καίγεσαι, δείχνει διαφορετικό. Ποιος τολμά να την παραγγείλει έτσι, αλήθεια; Θέλει άποψη ζωής το υφασμάτινο.

Βοήθεια από το κοινό, παρακαλώ

Με την ευκαιρία, προσπάθησα αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω ένα μόνο σημείο. Το γιατί στην κεντρική κονσόλα υπάρχει χειρολαβή από την πλευρά του οδηγού. Το παραπάνω μικρό υπαρξιακό το ξεπέρασα οδηγώντας την Cayenne Coupé στα στροφιλίκια της Σλοβενίας. Που, για την ιστορία, είναι τόσο πεντακάθαρη παντού, ακόμα και σε χωριά των εκατό κατοίκων και είκοσι αγροτόσπιτων, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για τα καθ’ ημάς της ελληνικής επαρχίας.

Η S δεν έχει αδράνεια, πατάει σαν απροσδόκητη μπαλαρίνα και κρύβει αριστοτεχνικά τον όγκο της. Όλη αυτή η δουλειά εξέλιξης κρύβεται τόσο στο φαρδύτερο πίσω άξονα όλων των Porsche Cayenne Coupé όσο και στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση (PTM) αλλά και την αεροδυναμική μαεστρία. Πώς ελέγχεις, λοιπόν, ένα αυτοκίνητο με βάρος μέχρι και 2,200 kg (Turbo) σε ταχύτητες έως 286 km/h; Η απάντηση είναι ελαχιστοποιώντας τις κλίσεις και με ένα σασί που αξιοποιεί ολιστικά τετρακίνηση. Αλλά σίγουρα και ένα άκρως ραφιναρισμένο λογισμικό.

Βγάζοντας τη γλώσσα στη Φυσική

Δύο επιπλέον στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Το πρώτο είναι το σύστημα Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC). Είναι αυτό που μεταβάλλει την ακαμψία των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αντιστρεπτικών. Μέσα σε μιλισεκόντ αλλάζει τη σχετική τιμή ανά άξονα και έτσι έχεις το ιδανικό roll, ανάλογα με τις συνθήκες. Το δεύτερο είναι η τετραδιεύθυνση σε συνδυασμό με το Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Στις χαμηλές ταχύτητες η Cayenne Coupé δείχνει εντυπωσιακά ευέλικτη. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κύκλος στροφής της δεν είναι σταθερός αλλά κυμαίνεται από 12.1 m έως 11.5 m.

Τα δε φρένα; Εντάξει. Σωτήρια. Η νταλίκα που βγήκε πάνω στη δεξιά καμπή χωρίς καν να τσεκάρει όταν ερχόμασταν με +180 km/h ήταν επιεικώς περίεργη. Βλέπεις, η κατανομή πέδησης όταν στρίβεις και ταυτόχρονα φρενάρεις, δίνει τις δικές του κρίσιμες Πανελλαδικές. Ισχύει για κάθε αυτοκίνητο. Πόσω μάλλον σε ένα μεγάλο αμάξωμα.

Το νέο, ψηφιακό κόκπιτ για τέσσερις. Μπορεί και για πέντε

Το κόκπιτ είναι καθαρά οδηγοκεντρικό. Η θέση οδήγησης πραγματικά χαμηλή. Χώνεσαι μέσα. Το κάθισμα τευτονικά σφιχτό με έως 18 ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βολευτείς. Μπροστά σου ακριβώς το στροφόμετρο, όχι το ταχύμετρο. Έτσι όπως μας έχει συνηθίσει η Porsche στη σπορ γενεαλογία της. Στη θέα του οδηγού ένα ψηφιακό περιβάλλον και η full-HD 12,3 ιντσών κεντρική με τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου και τις ρυθμίσεις για εκτός δρόμου χρήση. Ο περιστροφικός διακόπτης στο τιμόνι για να εναλλάσσεις τα προγράμματα είναι η «προίκα» από τα άλλα σπορ μοντέλα της εταιρείας. Δεν υπάρχει το Wet Mode που είδαμε στην 911 της πρόσφατης εμπειρίας αλλά όλα τα υπόλοιπα. Όπως και ένα κεντρικό μπουτόν που για 20» απελευθερώνει τη μέγιστη απόδοση από κινητήρα και κιβώτιο. Τρελά χρήσιμο. ‘Οπως, για παράδειγμα, όταν θέλεις εδώ και τώρα άμεσο προσπέρασμα.

Α ναι, και μία σημαντική λεπτομέρεια που ξέχασα. Συχνά η διαμόρφωση ενός τετράθυρου σεντάν ή SUV σε coupé σχεδίαση με έντονα κυρτή οροφή έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Λέγεται διαθέσιμο ύψος κεφαλιών για τους πίσω επιβάτες. Είναι μία παραλλαγή του κλασικού «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος». Εδώ, όμως, τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένηα 30 mm χαμηλότερα σε σχέση με την Cayenne και υπάρχει «αέρας».

Το ρεζουμέ της υπόθεσης

Με την Cayenne Coupé η Porsche παρουσιάζει μία αισθητά διαφορετική σε όψη και χαρακτήρα διεύρυνση του portfolio της. Σε μία εποχή που τα SUV πουλάνε παγκοσμίως, εκτοπίζοντας συχνά τα σεντάν, δημιουργείται χώρος για υποκατηγορίες μέσα στην κατηγορία.

Η Porsche Cayenne Coupé εκμεταλλεύεται την εμπειρία της από μετά από τρεις γενιές παρουσίας στα premium SUV και βάζει στο χάρτη της αγοράς την πιο πειστική εκδοχή. Είναι αθλητική, απρόσμενα ενδιαφέρουσα οδηγικά και τόσο ολιστικά απολαυστική που σε αναγκάζει να κάνεις reset στα όσα ενδεχομένως ξέρεις για ένα SUV. Ρισπέκτ. Ξανά.


  • Ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος «οδηγεί» το 4Drivers και ταυτόχρονα εκδίδει το Best of Cars

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...