Οι απόγονοι 14 γάλλων στρατιωτών που συμμετείχαν στην Απόβαση στη Νορμανδία, πριν από 80 χρόνια, τον Ιούνιο του 1944, την περίφημη D-Day, κατήγγειλαν τα σχέδια για μια ρεαλιστική αναπαράσταση της απόβασης ως κυνικό εμπορικό εγχείρημα.
Οι οικογένειες των στρατιωτών δημοσίευσαν, γράφουν οι Times, μια ανοιχτή επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Normandy Memory, ένα σχέδιο 90 εκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει τη «ρεαλιστική αναπαράσταση» της D-Day με μια κινούμενη, επάνω σε ράγες, θεατρική παράσταση. Η διαμάχη φέρνει αντιμέτωπους τους ανθρώπους που φοβούνται ότι η D-Day θα γίνει ολοένα και περισσότερο τουριστικό αξιοθέατο, με περιφερειακούς πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών είναι να συμμετέχουν σε τέτοια δρώμενα.
Η επιστολή περιγράφει την παράσταση ως μια «επιχειρηματική μηχανή μνήμης για τουριστικούς πράκτορες». Λέει: «Αυτό το είδος παράστασης, το οποίο θα καταναλωθεί από ανομοιογενές κοινό, μπορεί να είναι απλώς απλοϊκό και αναπόφευκτα θα επικεντρωθεί στο συναίσθημα και το θέαμα, παρά στην Ιστορία και τον προβληματισμό. Είναι πραγματικά δυνατό να υποστηρίξουμε αυτό το γελοίο εμπορικό σχέδιο, με κίνδυνο να αποκηρύξουμε τη μνήμη των πατέρων μας;».
Οι υπογράφοντες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι καθώς οι τελευταίοι βετεράνοι της D-Day πεθαίνουν, η απελευθέρωση της Γαλλίας θα γίνεται όλο και περισσότερο όμηρος των επιχειρηματικών συμφερόντων στη Νορμανδία. «Η D-Day πουλάει καλά: υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε ότι με την εξαφάνιση των τελευταίων μαρτύρων, ένα φράγμα θα σκάσει και θα αφήσει ελεύθερη την εκμετάλλευση για όλες τις διαφορετικές ορέξεις».
Οι υπογράφοντες την επιστολή, που δημοσιεύτηκε λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από την 80ή επέτειο της Απόβασης, είναι απόγονοι των 177 μελών του 1ου Τάγματος Τυφεκιοφόρων Πεζοναυτών, ενός γαλλικού τάγματος που συμμετείχε στην D-Day.
Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους είναι οι κόρες και τα εγγόνια του διοικητή, Φιλίπ Κιεφέ, ο οποίος ηγήθηκε της μονάδας, και η κόρη του Λεόν Γκοτιέ, ο οποίος ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της, μέχρι τον θάνατό του το 2023. Η γαλλική συμμετοχή στην Απόβαση της 6ης Ιουνίου ήταν περιορισμένη, εν μέρει επειδή, όπως γράφουν οι Times, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ δεν είχαν εμπιστοσύνη στον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ, τον ηγέτη της γαλλικής Αντίστασης.
Η 50λεπτη παράσταση, στην οποία θα συμμετέχουν ηθοποιοί και θα προβληθούν βίντεο σε μια σειρά σκηνών που έχουν σχεδιαστεί για να απεικονίσουν τις προετοιμασίες και την εκτέλεση της Απόβασης, είναι το πνευματικό τέκνο τεσσάρων γάλλων επιχειρηματιών. Υποστηρίζεται από τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά οι αντίπαλοι την ονόμασαν «D-Day land». Οι υποστηρικτές του δρώμενου επιμένουν ωστόσο ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα θεματικό πάρκο.
Το έργο αρχικά ονομαζόταν Hommage aux Héros (Φόρος Τιμής στους Ηρωες) και προοριζόταν να λάβει χώρα στο Καρεντάν, δυτικά του Μπαγιέ. Ωστόσο, εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυριών, μετονομάστηκε σε Normandy Memory (Μνήμη της Νορμανδίας) και τώρα πρόκειται να λάβει χώρα σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο χάλυβα στο Κολομπέλ, περίπου επτά χιλιόμετρα από τη γέφυρα του Πήγασου και όχι πολύ πιο μακριά από την ακτή με την κωδική ονομασία Sword Beach.
Η επιστολή αναφέρει ότι η επιλογή της τοποθεσίας είναι «πραγματική προσβολή στη μνήμη και προσβολή για τους πατέρες μας και για όλους εκείνους τους μαχητές που επέφεραν την επιτυχία της Απόβασης στη Νορμανδία». Οταν το σχέδιο εγκρίθηκε από τις τοπικές αρχές, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μαρκ Πουατιέ, δήμαρχος του Κολομπέλ, είπε ότι είναι ένα «έξυπνο και δίκαιο» σχέδιο. Είπε ότι το έργο «μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του παρελθόντος. Δεν έρχεται σε σύγκρουση με την Ιστορία και τη μνήμη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News