537
H Μάγια παίζει με την παρένθετη μητέρα της, έναν σκύλο ράτσας Μπιγκλ | Sun Hanlun/China News Service via Getty Images

Από το πρόβατο Ντόλι στη Μάγια: o πρώτος κλωνοποιημένος λύκος

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 17:46
H Μάγια παίζει με την παρένθετη μητέρα της, έναν σκύλο ράτσας Μπιγκλ
|Sun Hanlun/China News Service via Getty Images

Από το πρόβατο Ντόλι στη Μάγια: o πρώτος κλωνοποιημένος λύκος

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 17:46

Η Μάγια είναι η πρώτη λύκαινα της Αρκτικής που γεννήθηκε με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, από μία εταιρεία Γενετικής με έδρα το Πεκίνο. Τον ρόλο της “παρένθετης μητέρας” έπαιξε ένας σκύλος, ράτσας Μπιγκλ.

Σύμφωνα με τους Τimes του Λονδίνου, η κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinogene Biotechnology, που έφερε σε πέρας το εγχείρημα χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο που είχε χρησιμοποιηθεί το 1996 στη Σκωτία, για την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο. Η Μάγια κλωνοποιήθηκε, με τη χρήση του DNA ενός ενήλικα λύκου, ο οποίος ονομαζόταν επίσης “Μάγια” και πέθανε υπό καθεστώς αιχμαλωσίας στο πάρκο Harbin Polarland, στα βορειοανατολικά της Κίνας, όπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες. Η αρχική λύκαινα είχε γεννηθεί στον Καναδά, προτού σταλεί στην Κίνα το 2006. Η αιτία θανάτου της, στις αρχές του 2021, ήταν τα γεράματα.

Η κλωνοποίηση της Μάγια ολοκληρώθηκε έπειτα από “δύο χρόνια εντατικών προσπαθειών”, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κινεζικού εργαστηρίου. Οι ερευνητές δημιούργησαν αρχικά 137 έμβρυα αρκτικού λύκου, χρησιμοποιώντας κύτταρα δέρματος της αρχικής Μάγια, με ωάρια σκύλων, μία διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως “somatic cell nuclear tranfer” (SCNT). Από τα 137 έμβρυα, τα 85 μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε πέντε Μπιγκλ. Από τα 85, μόλις ένα αναπτύχθηκε πλήρως, κατά την κύηση. Ο Χι Τζένγμινγκ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Εργαστηρίου της Κίνας για τα Ζώα ανέφερε ότι “τα κύτταρα του λύκου τοποθετήθηκαν στα ωοκύτταρα του σκύλου ράτσας Μπιγκλ και αναπαρήχθησαν με τη διαδικασία της κλωνοποίησης.”

Η Μάγια στο Harbin Polarland, δίπλα σε άλλους αρκτικούς λύκους. Η η εισαγωγή της στην αγέλη θα πρέπει να είναι προσεκτική, εξαιτίας της απομονωμένης, έως τώρα, ανάπτυξής της (Sun Hanlun/China News Service via Getty Images)

Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν σκύλοι ράτσας Μπιγκλ είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί θηλυκοί λύκοι, σε αιχμαλωσία για τα πειράματα των επιστημόνων. Ωστόσο, οι λύκοι μοιράζονται αρκετό DNA με τους σκύλους, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτή η υβριδική εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής  “Daily Telegraph”, η κλωνοποίηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση των απειλούμενων, σπάνιων ειδών, τα οποία είναι υπό εξαφάνιση.

O Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου, Zhao Jianping τόνισε ότι ο νεογέννητος λύκος, έχει το ίδιο γονιδίωμα με τον αυθεντικό λύκο, ωστόσο η Μάγια προς το παρόν έχει ζήσει μόνο με σκύλους και όχι με λύκους. Οι αρκτικοί λύκοι, γνωστοί ως “πολικοί” ή “λευκοί” λύκοι δεν απειλούνται με εξαφάνιση, όπως άλλες φυλές λύκων, επειδή ζουν απομονωμένοι και ο άνθρωπος δεν έχει ακόμα απειλήσει τον βιότοπό τους. Η εταιρεία γενετικής που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιθυμεί να διερευνήσει πώς να προφυλάσσει τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο, από αντίστοιχα της Μάγια. Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά τους είναι ακόμα μακρύς. “Είναι πιο εύκολο γενντικά να κλωνοποιήσουμε σκύλους ή γάτες, παρά λύκους”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες, συγκεκριμένα για την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων και για το πώς η κλωνοποίηση θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα. Προς το παρόν, η Μάγια ζει με την παρένθετη μητέρα της, στα εργαστήρια της Sinogene και έπειτα πρόκειται να μεταφερθεί στο Harbin Polarland, προκειμένου να ζήσει μαζί με τους άλλους αρκτικούς λύκους. Ωστόσο, οι διαχειριστές του πάρκου θεωρούν ότι η εισαγωγή της στην αγέλη θα πρέπει να είναι προσεκτική, εξαιτίας της απομονωμένης, έως τώρα, ανάπτυξής της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...