514
To κτίριο της FSB στη Μόσχα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα; | Reuters

Από τη Ρωσία με (πάρα πολλή) αγάπη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 10:37
To κτίριο της FSB στη Μόσχα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα;
|Reuters

Από τη Ρωσία με (πάρα πολλή) αγάπη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 10:37

Τι συνδέει την πρώην Κα-Γκε-Μπε, νυν Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), και τα μέλη της διαβόητης κολεκτίβας ρώσων χάκερ «Σαλτάι Μπολτάι» με την CIA και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; Μια υπόθεση κατασκοπείας; Η επιβεβαίωση της εξωτερικής, ήτοι ρωσικής, εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές; Ή μια ανελέητη μάχη εξουσίας ανάμεσα στις διάφορες μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας;

Επίσημη απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει αλλά αποτελεί γεγονός πως η σύλληψη τεσσάρων ρώσων ειδικών στην κυβερνοασφάλεια δίνει νέα τροπή στην πιο πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας στην μεταψυχροπολεμική εποχή – την ενδεχόμενη ενορχήστρωση από το Κρεμλίνο κυβερνοεπιθέσεων κατά του Δημοκρατικού Κόμματος της Χίλαρι Κλίντον προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το νήμα άρχισε να ξεδιπλώνεται την προηγούμενη εβδομάδα με αναφορές για την κινηματογραφική σύλληψη του επικεφαλής του κυβερνοασφαλείας της FSB Σεργκέι Μιχαΐλοφ – φέρεται ότι του φόρεσαν μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι και τον πήραν σηκωτό κατά τη διάρκεια σύσκεψης με συναδέλφους του – και δύο ακόμη ατόμων. Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόκειται να δικαστούν κεκλεισμένων των θυρών με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα ήταν διπλοί πράκτορες και δούλευαν για λογαριασμό της CIA.

Πέρα από τον Μιχαΐλοφ, στα χέρια των Αρχών βρίσκονται επίσης ο Ντιμίτρι Ντοκουτσάεφ, πρώην χάκερ γνωστός με το όνομα «Forb» και νυν υποδιευθυντής κυβερνοασφάλειας της FSB, και ο Ρουσλάν Στογιάνοφ, συνεργάτης της FSB κατά το παρελθόν και στέλεχος της ψηφιακής εταιρείας Kaspersky Lab, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τη σύλληψη και του Βλαντίμιρ Ανικέεφ, πρώην δημοσιογράφου και φερόμενου ως ηγέτη των «Σαλτάι Μπολτάι».

Σύμφωνα με ένα σενάριο οι τρεις συλληφθέντες και ο Ανικέεφ είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν για την υποκλοπή απόρρητων στοιχείων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και υποστηρικτών του Κρεμλίνου, με στόχο τον εκβιασμό τους. «Μοιάζει με απόπειρα συγκάλυψης», υποστήριξε στους Financial Times ο Αντρέι Σολντάτοφ, συγγραφέας μιας ιστορίας των προσπαθειών της Ρωσίας να ελέγξει τον κόσμο του Διαδικτύου, σχολιάζοντας την εμπλοκή του Ανικέεφ στην υπόθεση.

Επίδειξη ισχύος ή πολιτικός εκβιασμός;

Παρότι επίσημα δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στις εν λόγω συλλήψεις και τους ισχυρισμούς των Αμερικανών για επίθεση ρώσων χάκερ στο Δημοκρατικό Κόμμα, η αλληλουχία των γεγονότων καθιστά αναπόφευκτη τη συσχέτισή τους.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδουν, σίγουρα δικαιολογούν τη βεβαιότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά την εμπλοκή ρώσων χάκερ στην προεδρική αναμέτρηση. Αλλά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα. Ωστόσο, η σχεδόν ταυτόχρονη αναφορά στις συλλήψεις από γνωστά Μέσα Ενημέρωσης στη Ρωσία τα οποία επικαλούνταν πλήθος ανώνυμων πηγών, δείχνει πως η συνήθως ερμητική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν Πούτιν επιθυμούσε την κοινοποίηση των γεγονότων.

Αυτό όμως που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το γιατί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ενδέχεται το Κρεμλίνο να επιδιώκει να αφήνει να εννοηθεί, ότι θα μπορούσε να αποκαλύψει, έστω και έμμεσα μέσω μιας δίκης για εσχάτη προδοσία, κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ, ενέργεια που θα έπληττε ανεπανόρθωτα τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πιθανή εξήγηση: η τεκμηρίωση, έστω και έμμεση ή μερική, ρωσικού δακτύλου πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύοντας σ’ ολόκληρο τον κόσμο την ισχύ και κυρίως την ακτίνα δράσης της Μόσχας ανά την υφήλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...