844
| Reuters/CreativeProtagon

Από τι ακριβώς πάσχει ο βασιλιάς;

Δέσποινα Κουκλάκη Δέσποινα Κουκλάκη 6 Φεβρουαρίου 2024, 15:47
|Reuters/CreativeProtagon

Από τι ακριβώς πάσχει ο βασιλιάς;

Δέσποινα Κουκλάκη Δέσποινα Κουκλάκη 6 Φεβρουαρίου 2024, 15:47

Ο βασιλιάς έχει καρκίνο. Αυτές οι τέσσερις λέξεις ήταν αρκετές για να προκαλέσουν σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα υγείας στη βασιλική οικογένεια μοιάζουν αλλεπάλληλα: η μυστηριώδης (πιθανόν σοβαρή) ασθένεια της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ο προστάτης του Καρόλου και τώρα ο καρκίνος. Είναι από τις πιο σοβαρές διαγνώσεις που μπορεί να ακούσει ένας ασθενής και στην περίπτωση του μονάρχη, βέβαια, έχει και πολλές πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις.

Ο καρκίνος διαγνώστηκε κατά την τριήμερη νοσηλεία του βασιλιά, για επέμβαση ρουτίνας με την οποία αντιμετωπίστηκε η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη – πάθηση που αφορά έως και 50% των ανδρών μετά τα 50.

Το Μπάκιγχαμ, στην επίσημη ανακοίνωση, χρησιμοποίησε τη λέξη καρκίνος, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή –πόσο μάλλον για το στάδιο– της νόσου. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, πάντως, δήλωσε στο BBC ότι η ασθένεια εντοπίστηκε νωρίς…

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το συχνότερο τυχαίο εύρημα στη διάρκεια της θεραπείας για την καλοήθη υπερπλασία. Αφορά έως και 10% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η ανακοίνωση του παλατιού αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση για τον Κάρολο Γ’ (χαρακτηρίζει τον καρκίνο ζήτημα ξεχωριστό από το θέμα του προστάτη). Θα ήταν πάντως καλό σενάριο για τον βασιλιά, αφού ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται σήμερα ιάσιμος, με άριστα ποσοστά επιβίωσης.

Η τυχαία διάγνωση του καρκίνου στη διάρκεια άλλων θεραπειών δεν είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά ούτε και κάτι πολύ σπάνιο.

Μέχρι και οι έλληνες χειρουργοί ουρολόγοι συζητούν σήμερα τι καρκίνος μπορεί να είναι αυτός που βρέθηκε αιφνιδίως σε έναν ασθενή που, εκ της θέσεως, λογικά υποβάλλεται τακτικά σε προληπτικές εξετάσεις.

Ο κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος για την επέμβαση του προστάτη περιλαμβάνει βασικές απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις (ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνήθης προεγχειρητικός έλεγχος για μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να αποκαλύψει είτε καρκίνο στον πνεύμονα είτε κάποιο αιματολογικό καρκίνο (λευχαιμία, λέμφωμα).

Επειδή όμως πρόκειται για τον βασιλιά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι έγινε πολύ αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μια μαγνητική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αποκαλύψει βλάβη σε οποιοδήποτε όργανο της κοιλιάς, από το στομάχι και το ήπαρ, μέχρι το παχύ έντερο.

Η επέμβαση αυτή καθαυτή –που ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα… συμφραζόμενα της επίσημης ανακοίνωσης– γίνεται συνήθως διουρηθρικά (ο προστάτης αδένας προσεγγίζεται μέσω της ουρήθρας). Στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής μπορεί να εντοπιστεί ύποπτο μόρφωμα στην ουροδόχο κύστη. Ομως οι ουρολόγοι εξηγούν στο Protagon ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σταματήσει η διαδικασία της προστατεκτομής και να προηγηθεί η αντιμετώπιση του μορφώματος.

Αμεση θεραπεία

Ανακοινώθηκε ότι η θεραπεία κατά του καρκίνου έχει ξεκινήσει, χωρίς και πάλι να αναφερθούν λεπτομέρειες για το είδος και τη διάρκεια αυτής της θεραπείας. Βρετανικά μέσα μεταδίδουν ότι ήδη μετά την αρχική θεραπεία ο Κάρολος επέστρεψε σπίτι.

Υπάρχουν καρκίνοι που χρειάζονται πράγματι άμεση παρέμβαση, άλλοι που αντιμετωπίζονται αφού προηγηθούν διάφορες διαδικασίες και άλλοι που μπορούν να περιμένουν (λίγο).

Ο δρ Οτις Μπρόουλι, διακεκριμένος ογκολόγος στο περίφημο Ιατρικό Κέντρο John’s Hopkins της Βαλτιμόρης, δήλωσε στους New York Times ότι ορισμένοι καρκίνοι του αίματος είναι μεταξύ αυτών που χρειάζονται άμεση θεραπεία. «Σε κάποιες λευχαιμίες και λεμφώματα χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη θεραπεία σε λιγότερο από 24 ώρες από τη διάγνωση ή ακόμη και την υποψία», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας αμφιβάλλει ότι ο Κάρολος να διαγνώστηκε με πολύ επιθετικό καρκίνο όπως η οξεία μυελογενής λευχαιμία ή το λέμφωμα Burkett.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους καρκίνους οργάνων όπως αυτά που βρίσκονται στην κοιλιά περιλαμβάνουν χειρουργική αφαίρεση και χημειοθεραπεία – ακτινοθεραπεία. Η θεραπευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το όργανο, το στάδιο της νόσου, την ύπαρξη μεταστάσεων, τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο του καρκίνου του δέρματος, για τον οποίο επιλέγεται ανοσοθεραπεία.

Με αφορμή την είδηση για τον βασιλιά Κάρολο, η Telegraph αναφέρεται και στις πρόσφατες αλλαγές στο βασιλικό ιατρικό επιτελείο.

Τον Δεκέμβριο, γράφει η Telegraph, ο βασιλιάς επέλεξε ως επικεφαλής της βασικής βασιλικής ιατρικής ομάδας τον δρα Μάικλ Ντίξον «έναν γενικό γιατρό που έχει υποστηρίξει ότι οι παραδοσιακές θεραπείες (ομοιοπαθητική κ.ά.) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών… Το 1999 είχε γράψει μια εργασία στην οποία υποστήριζε ότι οι επισκέψεις σε πνευματικούς μπορούν να είναι αποτελεσματικό συμπλήρωμα στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων…».

Πού θα αναρρώσει ο Κάρολος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, εφόσον η θεραπεία του βασιλιά συνεχιστεί εξωνοσοκομειακά, όπως δηλαδή ξεκίνησε, στο Λονδίνο, τότε θεωρείται πιθανό να περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της ανάρρωσης στο Clarence House που γειτονεύει με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Θα μπορούσε να περάσει και μερικές ημέρες στο αγαπημένο του Χάιγκροουβ του Γκλόστερσαϊρ που απέχει δύο ώρες οδικώς από το Λονδίνο.

Η Telegraph γράφει ότι είναι απίθανο να επιλέξει το Μπαλμόραλ, το βασιλικό κτήμα της Σκωτίας, αλλά δεν αποκλείει το κάστρο του Ουίνδσορ, που είναι πιο κοντά στον γιο του, πρίγκιπα της Ουαλίας, και τα τρία εγγόνια του. Εκεί αναρρώνει η πριγκίπισσα Κέιτ, που επίσης δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει…

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κάρολος Γ’ είχε υποβληθεί το 2003 σε αφαίρεση ενός ακίνδυνου καρκινώματος από τη μύτη.

Η δούκισσα του Γιορκ διαγνώστηκε πριν από λίγο καιρό με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαστού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...