Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της αποκάλυψε νέα δεδομένα για τις ράτσες σκύλων που τείνουν να ζουν περισσότερο από άλλες. Εξετάζοντας περίπου 600.000 κατοικίδια, οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει σημαντικά μεταξύ ράτσας, μεγέθους σώματος και σχήματος προσώπου.
Το μέσο προσδόκιμο ζωής όλων των σκύλων στη Βρετανία βρέθηκε ότι είναι περίπου 12,5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής για όλες τις ράτσες που μελετήθηκαν κυμαίνεται από μόλις 5,4 έως 15,4 έτη.
Παρά το γεγονός ότι ταξινομήθηκαν ως «ευάλωτοι» από την Αμερικανική Κυνολογική Λέσχη (Kennel Club), οι σκύλοι Lancashire heeler, που πιστεύεται ότι είναι διασταύρωση ουαλικού κοργκί και τεριέ του Μάντσεστερ, έχουν το μεγαλύτερο μέσο προσδόκιμο ζωής.
Αντίθετα, ο ποιμενικός του Καυκάσου έχει τη μικρότερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής (5,4 έτη), ακολουθούμενος από το ισπανικής καταγωγής presa canario (7,7 έτη) και το κάνε κόρσο (8,1 έτη). Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Independent, οι σκύλοι με επίπεδη όψη προσώπου και τα γαλλικά μπουλντόγκ έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο να ζήσουν λιγότερο από άλλες ράτσες.
Οι μεσαίου μεγέθους βραχυκεφαλικοί σκύλοι (με επίπεδο πρόσωπο) βρέθηκαν να έχουν το χαμηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής: 9,1 έτη για τα αρσενικά και 9,6 για τα θηλυκά. Παρά τις σημαντικές προκλήσεις για την υγεία τους, που περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής και πέψης, οφθαλμικές και οδοντικές παθήσεις, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η δημοτικότητα των σκύλων με επίπεδη όψη, όπως οι παγκ (11,6 έτη ζωής) και τα γαλλικά μπουλντόγκ (9,8 έτη), έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον δρ Νταν Ονίλ, πρόεδρο της ομάδας εργασίας Brachycephalic, η οποία αποτελείται από κτηνιάτρους, κτηνοτρόφους και οργανώσεις πρόνοιας, «η νέα έρευνα υπογραμμίζει αυτά τα μεγάλα ζητήματα υγείας, αποκαλύπτοντας ότι οι σκύλοι με επίπεδη όψη ζουν 1,5 χρόνο λιγότερο από τους άλλους».
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για την επιλογή ενός σκύλου πρωταρχική σημασία πρέπει να παίζει η υγεία του –και δευτερεύουσα το αν είναι ή όχι «χαριτωμένος». Παροτρύνουν, λοιπόν, όποιον σκέφτεται να αποκτήσει έναν σκύλο ράτσας με επίπεδη όψη «να το σκεφτεί διπλά και να διασφαλίσει ότι θα του παρέχει ό,τι μπορεί ώστε να έχει μια όσο το δυνατόν μακρόχρονη και ευτυχισμένη ζωή».
Τα ευρήματα
Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρ Κίρστεν ΜακΜίλαν της οργάνωσης Dogs Trust, συγκέντρωσε δεδομένα για 150 ράτσες καθαρόαιμων σκύλων, καθώς και κάποιων που προέρχονται από διασταυρώσεις, από 18 διαφορετικές πηγές, όπως κτηνιάτρους, εταιρείες ασφάλισης κατοικίδιων ζώων, φιλανθρωπικές οργανώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.λπ.
Εκτός από τα Lancashire heelers, περισσότερα χρόνια ζούν το θιβετιανό σπάνιελ (15,2) και το μικροσκοπικό ντάτσχουντ (14), ενώ τα λαμπραντόρ (13,1) και τα κόκερ σπάνιελ (13,3 χρόνια) έχουν επίσης αυξημένο προσδόκιμο ζωής.
Η ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες έχουν κατά 20% αυξημένο κίνδυνο μικρότερης διάρκειας ζωής συγκριτικά με τις μικρού μεγέθους ράτσες. Τα θηλυκά σκυλιά (12,7 έτη) βρέθηκαν να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά (12,4 έτη), ενώ τα καθαρόαιμα (12,7 έτη) εμφανίζονται με υψηλότερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής από τους σκύλους από διασταυρώσεις (12 έτη), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που επιλέγουν διασταυρώσεις λόγω της δυνητικής γενετικής υπεροχής τους μπορεί τελικά να κάνουν λάθος.
Τέλος, οι μικρού μεγέθους σκύλοι με μακριά μύτη, όπως οι σκύλοι whippets, είχαν το υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής: 13,3 έτη.
«Βρήκαμε ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει μεταξύ ράτσας, μεγέθους σώματος, σχήματος προσώπου και φύλου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη όπου όλα αυτά τα στοιχεία συγκρίθηκαν και αντιπαραβλήθηκαν, παράλληλα με την εξελικτική ιστορία. Πολλοί από τους παραπάνω παράγοντες αλληλεπιδρούν για να επιδεινώσουν κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα μεσαίου μεγέθους αρσενικά σκυλιά με επίπεδη όψη έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μικρότερη ζωή από τα μικρού μεγέθους θηλυκά με μακρύ πρόσωπο.
»Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη συζήτηση για την υγεία των σκύλων. Αν και η μελέτη δεν προσδιορίζει παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, επισημαίνει κάποιες ομάδες που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση» λέει η δρ ΜακΜίλαν.
Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί αυτή η μελέτη να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους φορείς χρηματοδότησης και τις οργανώσεις πρόνοιας να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των σκύλων συντροφιάς, αλλά να βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες τους να κατανοήσουν το φάσμα των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και τη μακροζωία τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News