905
Ο Αντονι Φάουτσι: Κλειδί το ποσοστό αυτών που θα εμβολιαστούν | CreativeProtagon/Reuters

Αντονι Φάουτσι: «Κάντε κουράγιο έως το φθινόπωρο του 2021»

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 18 Νοεμβρίου 2020, 20:44
Ο Αντονι Φάουτσι: Κλειδί το ποσοστό αυτών που θα εμβολιαστούν
|CreativeProtagon/Reuters

Αντονι Φάουτσι: «Κάντε κουράγιο έως το φθινόπωρο του 2021»

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 18 Νοεμβρίου 2020, 20:44

Ενας Φάουτσι, λίρα εκατό. Aτόφιο χρυσάφι. Σαφής, επιστημονικός, προφητικός, μα και συνετός, χωρίς ήξεις- αφήξεις, ο οποίος είπε ουσιαστικά στον κόσμο που τον άκουγε, «κάντε κουράγιο ως το φθινόπωρο του 2021». Ο λαμπρός επιδημιολόγος, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων, συνομίλησε το απόγευμα της Τρίτης με τον δημοσιογράφο των New York Times Αντριου Ρος Σόρκιν, στο διαδικτυακό φόρουμ «Dealbook» των ΝΥΤ, και έδωσε τετράγωνη (όπως επιτάσσει η Επιστήμη) προφητεία του μέλλοντος για τον ιό. Ο ιταλοαμερικανός γιατρός μιλούσε για την Αμερική, από την αλλαγή φρουράς στον προεδρικό θώκο μέχρι το πού θα κάνουμε Χριστούγεννα, αλλά ήταν σαν να μιλούσε για τον κόσμο όλο.

Και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ότι αυτό που ξεχώρισε ως εδώ και τώρα ως ανάγκη είναι το τεστ Covid -19, που θα μπορούσε να κάνει καθένας σπίτι του, όπως το τεστ εγκυμοσύνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε χώρα άλλωστε είναι η μετάδοση, η διασπορά του ιού από όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το ζητούμενο είναι να ξυπνάς το πρωί, να κάνεις το τεστ και να ξέρεις ότι δεν πρέπει να πας στο γραφείο.

Είναι προφανές, από τα λεγόμενα του κ. Φάουτσι, ότι η επιστημονική κοινότητα επενδύει, ως προς τη θεραπευτική, στο πώς θα κρατήσει τον κόσμο που νοσεί χωρίς συμπτώματα στο σπίτι του και πάντως μακριά από το νοσοκομείο. Με όραμα, ασφαλώς, το θαυματουργό εκείνο χάπι που θα λαμβάνει κανείς για τέσσερις-πέντε μέρες και θα αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν κάποιον σε επίσημη νοσηλεία.

Ερωτώμενος για τους αρνητές της μάσκας, ο ίδιος δεν έκρυψε την ενόχλησή του, -πώς μπορεί κάποιος να υιοθετεί μια τέτοια στάση όταν ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους;- δεν κατέφυγε ωστόσο σε ευκολίες. Και επέμεινε στη συνοχή του μηνύματος απέναντι στον κόσμο, στο πλαίσιο που διαμορφώνει η χειρότερη, με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πανδημία εδώ και έναν αιώνα. «Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% είναι ασυμπτωματικοί. Από αυτούς οι περισσότεροι περνούν την ασθένεια σπίτι τους. Υπάρχουν όμως και οι ευάλωτοι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εδώ, εντοπίζεται πρόβλημα στο μήνυμα. Διότι ο κόσμος βλέπει όσους το περνούν στο πόδι… (…). Το μήνυμα που αφορά τη δημόσια υγεία δεν έχει να κάνει με την ατομική ελευθερία, αλλά με την ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα του καθενός από μας».

Δεδομένου ότι το εμβόλιο είναι προ των πυλών, κι όχι μόνο από μια πηγή, ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι δυο είναι τα στοιχεία που μπορούν να το καταστήσουν επιτυχές: η αποτελεσματικότητα του και το πόσοι θα το κάνουν. Και επειδή η πρώτη δεν αμφισβητείται (σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το εμβόλιο της Moderna φθάνει ποσοστά της τάξης 94,5%, ενώ της Pfizer κινείται περίπου στα ίδια ύψη, όπως σημειώνεται σε νεότερη ανακοίνωση), στάθηκε στο δεύτερο: αν δεν το κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, το 75-80% του κόσμου, η πληγή της πανδημίας θα παραμείνει ανοιχτή. Ο κ. Φάουτσι έκανε σαφές ότι το στοίχημα της πανδημίας έχει μετατοπιστεί στο πεδίο του εμβολίου, ενώ επέμεινε ότι ακόμη κι αν ο εμβολιασμός γίνει πραγματικότητα, δεν θα αποχωριστούμε τις μάσκες, ούτε θα καταργήσουμε κοινωνικές αποστάσεις, εύκολα, για πολλούς μήνες ακόμη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αντονι Φάουτσι στον Λευκό Οίκο, τον Απρίλιο – EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Παρότι ο ίδιος απέφυγε επισταμένως την αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά ονόματα και διευθύνσεις, τονίζοντας ότι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας πρέπει να μένουν έξω από το «βασίλειο» της Πολιτικής, ήταν ωστόσο σαφής άλλη μια φορά η αντίθεσή του με τα πεπραγμένα Τραμπ, με τον οποίο έχει αντιπαρατεθεί ανοιχτά, και η σύμπλευσή του με τον Τζο Μπάιντεν: ζητώντας κοινή συνισταμένη στην αντιμετώπιση του ιού, διαχείριση με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά, χωρίς διαχωριστικές γραμμές ανάλογα με την Πολιτεία στην οποία βρίσκεται κανείς. Ο ιός δε γνωρίζει τα σύνορα της Λουϊζιάνα…

Σύμβουλος έξι προέδρων, τα τελευταία 35 χρόνια (από το 1985, οπότε και βρίσκεται στην κορυφή του Ινστιτούτου, έχοντας ζήσει την απειλή του Aids), ο δρ. Φάουτσι επέμεινε στην ομαλότητα της μετάβασης από τον απερχόμενο Πρόεδρο στον νέο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: μια μη βελούδινη μετάβαση θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά, σε ανθρώπινες ζωές, στις Ηνωμένες Πολιτείες – το έχει πει ξεκάθαρα ο Τζο Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος, εξάλλου, από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, έχει να σκεφθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τη διανομή του εμβολίου και πώς θα αντιμετωπίσει τους σκεπτικιστές, μαζί με όσους δεν θέλουν ούτε να βλέπουν μάσκα ως μέσο προστασίας. «Εχω ζήσει πέντε προεδρικές «μεταβάσεις», παραδόσεις – παραλαβής εξουσίας», είπε ο κ. Φάουτσι, για να επισημάνει ότι «η ομαλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις είναι εξαιρετικά σημαντική. Την έχουμε ανάγκη στο θέμα του ιού».

Ανθρώπινος και γελαστός, ο γιατρός- σταρ ρωτήθηκε για την «πολιτική» που θα πρέπει να τηρηθεί στις διακοπές των Χριστουγέννων, για να πει ορθά κοφτά ότι εδώ είναι χρήσιμη η αξιολόγηση του ρίσκου και του πιθανού οφέλους του. Με άλλα λόγια, αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς το ρίσκο; Θα πρέπει να σκεφθεί διπλά αν έχει ευάλωτο πρόσωπο στην οικογένεια του, που μπορεί να απειληθεί από μια τέτοια απερισκεψία. Εχει τεράστια διαφορά το να επιλέγει την μικρή κοινωνική του φούσκα, από το να περιμένει σε ουρές μπροστά σε γκισέ αεροδρομίων που σφύζουν από κόσμο, πλάι σε ανθρώπους από όλες τις γωνιές της χώρας. Όσο για τον ίδιο; Θα απολαύσει τη γαλοπούλα του στην περίφημη Γιορτή των Ευχαριστιών έχοντας κοντά την αγαπημένη του σύζυγο, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του στο Zoom. Διότι ο κ. Φάουτσι κοντεύει τα 80 και πρέπει – εκτός τού να δίνει το παράδειγμα – να προσέχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...