588
Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Κριστίν Λαγκάρντ: πολλές φορές τα γκρίζα (ή και κατάλευκα) μαλλιά προσδίδουν μια έξτρα γοητεία | CreativeProtagon

Βρήκαν γιατί ασπρίζουν πρόωρα τα μαλλιά μας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 15:00
Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Κριστίν Λαγκάρντ: πολλές φορές τα γκρίζα (ή και κατάλευκα) μαλλιά προσδίδουν μια έξτρα γοητεία
|CreativeProtagon

Βρήκαν γιατί ασπρίζουν πρόωρα τα μαλλιά μας

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 15:00

Υπάρχουν άνθρωποι που γερνούν νωρίτερα και άλλοι που αντιστέκονται περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, σε κάθε άνθρωπο ορισμένα συστήματα του σώματος υποκύπτουν πρωτύτερα από άλλα, και συνήθως αυτά είναι τα μαλλιά. Το γιατί αρχίζουν να γκριζάρουν κάποια στιγμή ενώ το υπόλοιπο σώμα εξακολουθεί να είναι ακμαίο, έως πολύ πρόσφατα παρέμενε άγνωστο. Το ανακάλυψε όμως η Μαγιούμι Ιτο, μια βιοτεχνολόγος από την Ιαπωνία που εργάζεται ως ερευνήτρια στην περίφημη Grossman School of Medicine, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο έρευνας που εκπόνησε η γιαπωνέζα επιστήμονας μαζί με την ομάδα της (η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε αυτές τις ημέρες στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Nature), διαπιστώθηκε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στη βάση, στην άκρη της τρίχας που βυθίζεται στην επιδερμίδα, στο αποκαλούμενο τριχοθυλάκιο. Εκεί βρίσκονται τα βλαστοκύτταρα, τα οποία, όπως σε κάθε όργανο, παραμένουν μη διαφοροποιημένα/ανώριμα και πολλαπλασιάζονται, αναμένοντας το κατάλληλο ερέθισμα ούτως ώστε να μεταβούν στο σημείο όπου ένας ιστός έχει πάθει ζημιά και να την αποκαταστήσουν μέσω της ανάπτυξής τους σε εξειδικευμένα κύτταρα.

Χρώμα στα μαλλιά μάς δίνουν τα αποκαλούμενα μελανοκύτταρα (που παράγουν μελανίνη) και όσο κάποιος είναι νέος, από την άποψη των μαλλιών, τα βλαστοκύτταρά τους κάνουν εξαιρετική δουλειά, καθώς πηγαινοέρχονται στο τριχοθυλάκιο και αναπτύσσονται/εξιδεικεύονται, παράγοντας χρωστική. Κάποια στιγμή, όμως, φαίνεται πως κουράζονται, σταματούν να κινούνται, συσσωματώνονται και παραμελούν το έργο του επαναχρωματισμού των τριχών.

Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, «αλλά είναι πιθανόν ο ίδιος μηχανισμός των βλαστοκυττάρων των μελανοκυττάρων να υπάρχει και στους ανθρώπους», εξηγούν η Ιτο και οι συνεργάτες της. Αν βρισκόταν ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η κίνηση των βλαστοκυττάρων, η διαδικασία λεύκανσης των μαλλιών θα μπορούσε να αποφευχθεί, ακόμα και να αντιστραφεί.

Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνεται λόγος για το ελιξίριο του ανεξίτηλου χρώματος. «Βρισκόμαστε ακόμη στο επίπεδο της βασικής βιολογίας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα συμβεί», εξηγεί στη La Repubblica ο Φάμπιο Ρινάλντι, δερματολόγος και διευθυντής της μιλανέζικης startup Human Microbiome Αdvanced Project. «Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πόσο κεντρικό είναι το τριχοθυλάκιο στο γκριζάρισμα, στην τριχόπτωση και σε ασθένειες όπως η αλωπεκία και η λεύκη», προσθέτει ο ιταλός γιατρός.

Ο δρόμος για την ανάκτηση του χαμένου χρώματος των μαλλιών θα μπορούσε να περνάει μέσα από τον μεταβολισμό, με θρεπτικές ουσίες ικανές να διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων, ούτως ώστε να αρχίσουν να κινούνται εκ νέου, να αναπτύσσονται και να παράγουν μελανίνη. «Το τριχωτό της κεφαλής ξέρει πολύ καλά πώς να απορροφά. Μπορεί κανείς να φανταστεί ουσίες ικανές να φτάνουν έως τα τριχοθυλάκια» αναφέρει σχετικά η Μπιάνκα Μαρία Πιρατσίνι, διευθύντρια του τμήματος δερματολογίας στο νοσοκομείο «Sant’Orsola» της Μπολόνια και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης.

«Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Τα βλαστοκύτταρα είναι ευαίσθητα κύτταρα. Οτιδήποτε τα διεγείρει μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη όγκων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μελέτη, μεταξύ των πιθανών εφαρμογών της έρευνας αναφέρεται η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης μελανώματος», προσθέτει.

Η Μαγιούμι Ιτο και οι συνεργάτες της θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά, επιδιώκοντας να περάσουν από το στάδιο της βασικής έρευνας σε εκείνο της εφαρμογής. Οσον αφορά τους διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισης του σταδιακού και αναπόφευκτου γκριζαρίσματος και, εν τέλει, ασπρίσματος, των μαλλιών, «θεωρητικά, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες θα μπορούσε να συμβάλλει στην τόνωση των τριχοθυλακίων, αλλά δεν θα συνιστούσα να τρώτε κρέας για να αποφύγετε τα γκρίζα μαλλιά. Δύσκολα θα είχε αποτέλεσμα» σημειώνει ο Φάμπιο Ρινάλντι.

«Υφίσταται μια γενετική πτυχή στο γκριζάρισμα. Εάν οι γκρίζες τρίχες στους γονείς εμφανιστούν νωρίς, πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και στα παιδιά τους. Στις γυναίκες ο αποχρωματισμός είναι συχνότερος, ενώ στους άνδρες τα πρώτα σημάδια εντοπίζονται στους κροτάφους» προσθέτει η δερματολόγος από την Μπολόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...