Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός δεν κατάφερε να παραμείνει για πολύ καιρό αυτοκράτορας και το όνομά του δεν συνδέθηκε με τίποτε αξιόλογο όσον αφορά την διακυβέρνηση του. Ομως κατάφερε τελικά να γίνει ένας από τους διασημότερους ρωμαίους αυτοκράτορες όχι με το πραγματικό του όνομα αλλά με το παρατσούκλι του και τον ακόλαστο τρόπο ζωής του.
Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός ακολουθούσε τον δημοφιλή πατέρα του στρατηγό Γερμανικό (ανηψιό και υιοθετημένο γιo του αυτοκράτορα Τιβέριου) στις εκστρατείες του στη Γερμανία. Οι στρατιώτες ονόμασαν τον μικρό, Καλιγούλα, που σημαίνει μπότα μικρού στρατιώτη. Μετά τον θάνατο του Γερμανικού σε ένα από τα συνήθη Game Of Thrones εκείνης της εποχής όλοι οι κληρονόμοι του θρόνου εξοντώθηκαν και ο Καλιγούλας απέμεινε το μοναδικό αρσενικό μέλος στον κατάλογο των διαδόχων.
Ετσι το 37 μ.Χ σε ηλικία μόλις 25 ετών ανέβηκε στον θρόνο. Αρχικά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής αφού προχώρησε αμέσως σε σειρά καινοτόμων για την εποχή αλλαγών. Επέτρεψε την κυκλοφορία συγγραμμάτων που είχαν απαγορευθεί κατά τις προηγούμενες βασιλείες, κατάργησε τις δίκες για εθνική προδοσία, έδωσε χάρη στους εξόριστους και βοήθησε όσους είχαν καταστραφεί οικονομικά εξαιτίας του φορολογικού συστήματος.
Ομως οι ιστορικοί εκτιμούν ότι περίπου έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ο συνδυασμός κάποιας ασθένειας, ενός ψυχικού νοσήματος και η απώλεια της αγαπημένης του αδερφής μετέτρεψαν τον Καλιγούλα σε ένα αυταρχικό, αλαζονικό και τελικά παράφρονα άνθρωπο, ο οποίος από ένα σημείο και μετά διασκέδαζε με το να δολοφονεί ανθρώπους χωρίς κανένα λόγο, έκανε αλόγιστες σπατάλες και οργάνωνε συνεχώς πάρτι κραιπάλης και οργίων.
Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Καλιγούλας είχε διατάξει την κατασκευή δύο μεγάλων πλοίων στην λίμνη Νέμι που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια της Ρώμης. Ο Καλιγούλας μετέτρεψε αυτά τα δύο πλοία σε δύο πλωτά παλάτια.
Επρόκειτο σύμφωνα με τους ειδικούς για τα πρώτα «πολυτελή κρουαζερόπλοια» στην ιστορία. Στα πλοία αυτά ο Καλιγούλας οργάνωνε σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές τα πιο τρελλά και άγρια όργια του.
Μετά τη δολοφονία του Καλιγούλα και την καταδίκη της μνήμης του, ο διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου, Κλαύδιος, διέταξε να αδειάσουν τα πλοία και να τα βουλιάξουν. Την δεκαετία του 1920 δύο αρχαία πλοία ανασύρθηκαν από τον πάτο της λίμνης αλλά κανένα εξ αυτών δεν συνδέθηκε με κάποιο από τα «κρουαζερόπλοια» του Καλιγούλα.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail ομάδα δυτών χρησιμοποιώντας νέα προηγμένα όργανα έρευνας (σόναρ κ.α.) θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες μια προσπάθεια εντοπισμού και ανάσυρσης του μεγαλύτερου εκ των δύο πλοίων το οποίο είχε μήκος 120 μέτρα. Ανάμεσα στα όργανα έρευνας είναι και κάποια ραντάρ που μπορούν να εντοπίζουν αντικείμενα θαμμένα σε βάθος τριών μέτρων κάτω από τον πυθμένα. Η προσπάθεια εξερεύνησης της λίμνης έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο εγχείρημα αφού είναι λασπώδης με αποτέλεσμα οι δύτες να μην έχουν ορατότητα μεγαλύτερη από 15 εκατοστά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News