Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία ότι η πολύπλοκη ζωή στη Γη μπορεί να ξεκίνησε 1,5 δισ. χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα.
Η επιστημονική ομάδα, που εργάζεται στην Γκαμπόν, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στοιχεία βαθιά μέσα στα πετρώματα τα οποία δείχνουν ότι οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οπως λένε οι ειδικοί, οι οργανισμοί αυτοί περιορίστηκαν σε μια θάλασσα στην ενδοχώρα, δεν εξαπλώθηκαν παγκοσμίως και τελικά εξαφανίστηκαν.
Σύμφωνα με το BBC, η θεωρία αυτή απομακρύνεται πολύ από αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι επιστήμονες, δηλαδή ότι η ζωή εμφανίστηκε στη Γη πριν από περίπου 635 εκατομμύρια χρόνια.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε όταν βρέθηκαν μυστηριώδεις γεωλογικοί σχηματισμοί στη Φρανσβίλ της Γκαμπόν, πριν μία δεκαετία.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να πουν με σιγουριά αν είναι απολιθώματα ή όχι.
Οι ειδικοί εξέτασαν τα πετρώματα γύρω από τους σχηματισμούς για να δουν αν παρουσιάζουν ενδείξεις ότι περιείχαν θρεπτικά συστατικά, όπως οξυγόνο και φώσφορο που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωντανούς οργανισμούς.
Ο καθηγητής Ερνεστ Τσι Φρου, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, συνεργάστηκε με μια διεθνή ομάδα ειδικών για την έρευνα αυτή.
Οπως δήλωσε στο BBC, αν η θεωρία του είναι σωστή, αυτές οι μορφές ζωής θα ήταν παρόμοιες με τη γλοιώδη μούχλα -έναν μονοκύτταρο οργανισμό που αναπαράγεται με σπόρους.
Αλλά ο καθηγητής Γκρέιαμ Σιλντς από το University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, λέει ότι διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.
«Δεν είμαι αντίθετος με την ιδέα ότι υπήρχαν αυτά τα θρεπτικά συστατικά πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφοροποίηση ώστε να σχηματιστεί πολύπλοκη μορφή ζωής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Ο Τσι Φρου δήλωσε ότι η εργασία του βοήθησε στην απόδειξη των ιδεών σχετικά με τις διαδικασίες που δημιουργούν τη ζωή στη Γη.
«Υπάρχουν απολιθώματα και οξυγόνο, αυτό υποκίνησε την εμφάνιση των πρώτων πολύπλοκων ζωντανών οργανισμών», είπε.
«Βλέπουμε την ίδια διαδικασία όπως και στην Κάμβρια περίοδο, πριν από 635 εκατομμύρια χρόνια -αυτό μας βοηθά να αποδείξουμε ότι υπήρξε ζωή εκεί και να καταλάβουμε τελικά από πού προήλθαμε όλοι», πρόσθεσε.
Η πρώτη ένδειξη ότι η πολύπλοκη ζωή θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ήρθε πριν από περίπου 10 χρόνια με την ανακάλυψη αυτών των σχηματισμών, που ονομάζονται Francevillian.
Ο καθηγητής Τσι Φρου και οι συνάδελφοί του είπαν ότι ο σχηματισμός αποτελούνταν από απολιθώματα που περιείχαν ενδείξεις για τον σχηματισμό ζωντανών οργανισμών.
Τα ευρήματα όμως, δεν αναγνωρίζονται από όλους τους επιστήμονες.
Για να βρει περισσότερες αποδείξεις για τις θεωρίες τους, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε πυρήνες ιζημάτων που απέσπασαν από το πέτρωμα στην Γκαμπόν.
Η χημεία του πετρώματος έδειξε ότι εκεί είχε δημιουργηθεί ένα «εργαστήριο» ζωής λίγο πριν εμφανιστεί ο μυστηριώδης σχηματισμός.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου και φωσφόρου δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση δύο ηπειρωτικών πλακών κάτω από το νερό, προκαλώντας ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η σύγκρουση των δύο τεκτονικών πλακών απέκοψε ένα τμήμα των ωκεανών, δημιουργώντας μια «πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ρηχή, υφάλμυρη, εσωτερική θάλασσα».
Ο καθηγητής Τσι Φρου λέει ότι αυτό το προστατευμένο περιβάλλον είχε τις συνθήκες που επέτρεπαν τη δημιουργία φωτοσύνθεσης, οδηγώντας σε σημαντικές ποσότητες οξυγόνου στο νερό.
«Αυτό θα παρείχε επαρκή ενέργεια για να αυξηθεί το μέγεθος των οργανισμών και να αναπτυχθεί η σύνθετη συμπεριφορά που παρατηρείται σε πρωτόγονες, απλές μορφές ζωής, όπως αυτές που βρέθηκαν στα απολιθώματα αυτής της περιόδου», εξήγησε στο BBC.
Ομως, το απομονωμένο περιβάλλον οδήγησε τελικά στον αφανισμό αυτών των μορφών ζωής, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά νέα θρεπτικά συστατικά για να συνεχιστεί η παροχή τροφής.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Precambrian Research.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News