402
Η «αρχαία» που καλλιεργήθηκε από τους ιάπωνες επιστήμονες | Nature

Ανακάλυψη ρίχνει φως στη δημιουργία ζωής στη Γη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2020, 12:45
Η «αρχαία» που καλλιεργήθηκε από τους ιάπωνες επιστήμονες
|Nature

Ανακάλυψη ρίχνει φως στη δημιουργία ζωής στη Γη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2020, 12:45

Θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην Ιστορία για τη δημιουργία ζωής στη Γη. Συνέβη πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ένας μονοκύτταρος οργανισμός κατέλαβε έναν άλλο, και τελικά δημιούργησαν την πρώτη σύνθετη μορφή ζωής.

Και όταν λέμε σύνθετη, δεν εννοούμε άνθρωπο, αλλά ένα ευκαρυωτικό κύτταρο. Δηλαδή ένα κύτταρο με πλήρως σχηματισμένο και λειτουργικό πύρινα, σαν αυτόν που έχουν άνθρωποι, ζώα και φυτά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή εικάζεται ότι υπήρχαν μόνο προκαρυωτικά κύτταρα που ήταν οι δομικοί λίθοι μικροοργανισμών, κυρίως βακτηρίων και «αρχαίων».

Καθώς αυτά τα κύτταρα είχαν εξαφανιστεί από τον πλανήτη, δεν υπήρχαν πληροφορίες για την κυτταρική εξελικτική πορεία. Ετσι, επιστήμονες από την Ιαπωνία, σε ένα επιστημονικό πείραμα που διήρκεσε 10 χρόνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτού του τύπου τα κύτταρα και να φωτίσουν ένα από τα πιο μυστήρια και σημαντικά κεφάλαια στη δημιουργία ζωής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κύτταρα αυτά είναι τόσο σημαντικά, που εάν δεν υπήρχαν, δεν θα υπήρχε και ζωή στη Γη. Μάλιστα, υποθέτουν ότι η ζωή δημιουργήθηκε όταν ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ονομάζεται «αρχαία», παγιδεύτηκε μέσα σε ένα βακτήριο.

Αντί να καταστραφεί το ένα από τα δύο, ενώθηκαν, «συνεργάστηκαν» και αξιοποίησαν τις δυνατότητές τους για παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή, μάλλον, εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκαν τα πρώτα μιτοχόνδρια, οι «μπαταρίες» του κάθε οργανισμού που βρίσκονται στον πυρήνα του κυττάρου.

Τα κύτταρα ανακαλύφθηκαν σε ιζήματα (λάσπη) στον πυθμένα του ωκεανού στην Ιαπωνία, καλλιεργήθηκαν για πέντε χρόνια στο εργαστήριο και ακολούθως οι επιστήμονες αναπαρέστησαν την ένωσή τους με βακτήρια, σύμφωνα με το Nature όπου και δημοσιεύεται η μελέτη.

«Αποδείχθηκε πολύ δύσκολη η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού στο εργαστήριο. Οι περισσότεροι οργανισμοί που αναπαράγονται, αναπτύσσονται γρήγορα. Το συγκεκριμένο αναπαράγεται 1.000 φορές πιο αργά από ένα κοινό βακτήριο, ζει σε μικρές ομάδες και η ανάπτυξή του εξαρτάται από τη συμβιωτική σχέση που έχει με άλλους οργανισμούς, δηλαδή δεν ζει μόνο του», εξηγεί στους Times του Λονδίνου ο Νόμπου Μαζαρού από το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Βιομηχανικών Επιστημών της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία.

Στην έρευνά τους, που διήρκεσε δέκα χρόνια, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι η «αρχαία» ήταν ένας μονοκύτταρος οργανισμός με πλοκάμια. «Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε η πολύπλοκη ζωή στη Γη», σχολιάζει ο Νικ Λέιν από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να πυροδοτήσει αρκετές μελέτες την επόμενη δεκαετία που θα στραφούν στον ακριβή τρόπο δημιουργίας ζωής στον πλανήτη, κάτι που ενδέχεται να δώσει και πολλές απαντήσεις, λύσεις και θεραπείες στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...