278
Οπτικοποίηση του κορονοϊού με τις πράσινες ακίδες στην επιφάνειά του. Στο φόντο τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος | Shutterstock

Ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του κορονοϊού;

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 06:50
Οπτικοποίηση του κορονοϊού με τις πράσινες ακίδες στην επιφάνειά του. Στο φόντο τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος
|Shutterstock

Ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του κορονοϊού;

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 06:50

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακάλυψαν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, μία «τσέπη» στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν φαρμακευτικές ουσίες.

Αυτό, πάντα σε επίπεδο σεναρίου, θα μπορούσε να σταματήσει τον κορονοϊό από το να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψή τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, πιθανόν να αλλάξει το παιχνίδι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υποστηρίζουν, δε, ότι μικρά μόρια (αντιικά φάρμακα) που στοχεύουν αυτή την τσέπη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ιμρε Μπέργκερ, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, διότι πλέον μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να “κλειδώσουμε” την πρωτεΐνη του κορονοϊού και να την κάνουμε μη μολυσματική. Τότε, θα έχουμε νικήσει τον κορονοϊό πριν καν μας μολύνει».

Η ανατομία του κορονοϊού

Η επιφάνεια του κορονοϊού περιβάλλεται από ακίδες πρωτεΐνης που μοιάζουν με μικρά στέμματα.

Οι ακίδες αυτές είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη μέσα στην οποία βρίσκεται το ιικό RNA (γονιδίωμα), που είναι καλυμμένο από άλλες πρωτεΐνες.

Η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε μια τρισδιάστατη δομή της ακίδας, που επέτρεψε στους ερευνητές να κοιτάξουν βαθιά μέσα της και να αναγνωρίσουν τη μοριακή της σύνθεση.

Μέσα στην ακίδα της πρωτεΐνης, η ερευνητική ομάδα βρήκε την υποδοχή γεμάτη με ένα μόριο που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ (LA).

Η δουλειά αυτού του λιπαρού μορίου είναι η σταθεροποίηση της πρωτεΐνης ή του σωματιδίου, προτού αλληλεπιδράσει με υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων, προσδεθεί πάνω τους και τα μολύνει.

Ετσι, αν περάσει φάρμακο μέσα από αυτήν την τσέπη και καταστρέψει το λινολεϊκό οξύ, τότε θα καταστραφεί και η ιδιότητα του ιού να προσδένεται πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα, να τα καταστρέφει και φυσικά να αναπαράγεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...