378
To εικονιζόμενο Aedes aegypti εντοπίζει τον άνθρωπο από μια ουσία του ιδρώτα και οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπο να εξαφανίσουμε αυτή την οσμή για να απαλλαχτούμε από τα δυσάρεστα όσο και επικίνδυνα τσιμπήματα | Shutterstock

Ανακαλύφθηκε o τρόπος δράσης ενός κουνουπιού δολοφόνου

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2019, 18:21
To εικονιζόμενο Aedes aegypti εντοπίζει τον άνθρωπο από μια ουσία του ιδρώτα και οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπο να εξαφανίσουμε αυτή την οσμή για να απαλλαχτούμε από τα δυσάρεστα όσο και επικίνδυνα τσιμπήματα
|Shutterstock

Ανακαλύφθηκε o τρόπος δράσης ενός κουνουπιού δολοφόνου

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2019, 18:21

Υπάρχουν περί τα 3,5 χιλιάδες είδη κουνουπιών. Ως γνωστόν τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ φυτών και εκείνα που μας επιτίθονται και μας τσιμπούν είναι τα θηλυκά. Τα θηλυκά αποθηκεύουν το αίμα που ρουφούν από τον άνθρωπο στην κοιλιά τους ώστε οι πρωτεΐνες του αίματος να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των αβγών τους. Καθώς τα κουνούπια τσιμπούν αφήνουν και εκείνα στον άνθρωπο κάποιες ουσίες οι οποίες προκαλούν κνησμό και αφήνουν σημάδι. Ομως κάποια είδη μεταδίδουν με το τσίμπημα και διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως ελονοσία, δάγγειο πυρετό και κίτρινο πυρετό.

Στο ζωικό βασίλειο το μικροσκοπικό κουνούπι εξελίχτηκε στον μεγαλύτερο δολοφόνο ανθρώπων αφού παρά την πρόοδο της επιστήμης κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τις ασθένειες που μεταδίδει αυτό το έντομο. Ένα από τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο κουνούπια είναι το Aedes aegypti που προέρχεται από την Αφρική και συναντάται κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Ο άνθρωπος αναδύει κάποιες οσμές και το Aedes aegypti εξελίχτηκε έτσι ώστε να εντοπίζει μια από αυτές και να μας επιτίθεται. Αυτή όμως η ικανότητα του συγκεκριμένου είδους είναι όπως φαίνεται ταυτόχρονα και η αχίλλειος πτέρνα του αφού ερευνητική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει την οσμή που εντοπίζει το Aedes aegypti και έτσι να αναπτυχθούν τρόποι άμυνας για τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το Aedes aegypti εντοπίζει το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στον ιδρώτα του ανθρώπου. Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά κουνούπια ώστε να μην διαθέτουν τους υποδοχείς όσφρησης που εντοπίζουν το γαλακτικό οξύ. Όπως αποδείχτηκε τα τροποποιημένα κουνούπια απώλεσαν σε ποσοστό 50% την ικανότητα να εντοπίζουν ανθρώπους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Aedes aegypti εξελίχτηκε έτσι ώστε να εντοπίζει ανθρώπους όταν η Αφρική έγινε ξαφνικά πιο ξηρή. H ανάγκη των κουνουπιών να έχουν πρόσβαση σε νερό για να τοποθετούν εκεί τις προνύμφες τους οδήγησε το Aedes aegypti στις κοινότητες των ανθρώπων στις οποίες θα υπήρχε σίγουρα νερό και έτσι έμαθαν να εντοπίζουν τις οσμές μας. Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη χημικών ουσιών που θα μπλοκάρουν την οσμή του γαλακτικού οξέως. «Ενας από τους μεγάλους μου στόχους είναι να ανακαλύψω ένα απωθητικό κουνουπιών που θα τοποθετείται στα σπίτια και ειδικότερα στις βεράντες και τα υπνοδωμάτια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάθιου Ντε Τζενάρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριδα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...