Οταν ο Ναπολέων είχε αποβιβαστεί στην Αίγυπτο, είχε απευθυνθεί στον στρατό του: «Στρατιώτες, 40 αιώνες σας κοιτάζουν από ψηλά», τους είπε κοιτώντας τις πυραμίδες. Σήμερα, πολύ μετά την εποχή του Ναπολέοντα, συνεχίζουμε να αναζητούμε τα κρυμμένα μυστικά αυτών των αιωνόβιων γιγάντων και στεκόμαστε με το ίδιος δέος μπροστά τους κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα από αυτά.
Στην Γκίζα δεν αναμετρώνται πλέον στρατοί, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία με τα πανάρχαια μυστικά. Οι επιστήμονες που προσπαθούν να τα ερευνήσουν βρήκαν ένα μυστικό πέρασμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις. Οι φαραώ δεν θα πάψουν ποτέ να μας εκπλήσσουν…
Το πέρασμα έχει μήκος δέκα μέτρα και περίπου ένα μέτρο πλάτος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Μαρτίου το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, σύμφωνα με την Telegraph. O υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αθγύπτου, Αχμεντ Ισα είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει ένα τριγωνικό ταβάνι και «βρέθηκε στη βορεινή πλευρά της Μεγάλης Πυραμίδας του βασιλιά Κούφου», όπως είναι επίσης γνωστός ο Χέοπας.
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ScanPyramids, το οποίο ξεκίνησε το 2015 ως συνεργασία ανάμεσα σε μεγάλα πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, αλλά και πολλών αιγυπτίων ειδικών.
Ο αρχαιολόγος Ζαχί Χαβάς, τέως υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι επικεφαλής της επιτροπής που επιβλέπει το πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για να «δει» κρυμμένα τμήματα του εσωτερικού της πυραμίδας χωρίς αυτά να χρειαστεί να ανασκαφούν. Η τεχνολογία είναι ένα μείγμα υπέρυθρης θερμογραφίας, ακτινογραφίας μιονίου και τρισδιάστατης ανακατασκευής. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως οι συγκεκριμένες τεχνικές δεν επηρεάζουν και δεν προκαλούν φθορές στο κτίσμα.
Η Μεγάλη Πυραμίδα, η μεγαλύτερη στην Γκίζα, εχει ύψος 139 μ. και είναι το μόνο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται έως σήμερα. Ηταν επίσης το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, έως ότου, το 1311, χτίστηκε ο καθεδρικός ναός του Λίνκολ.
Χτίστηκε περίπου πριν από 4.500 χρόνια, περιλαμβάνει τρεις γνωστές αίθουσες και, όπως και άλλες πυραμίδες της Αιγύπτου, δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτελέσει το μνήμα ενός φαραώ.
Ο Χαβάς είπε στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πέρασμα να οδηγεί κάπου. Κατά την άποψή μου οδηγεί στην αίθουσα όπου είναι θαμμένος ο βασιλιάς Κούφου».
Το 2017, το ScanPyramids ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας κοιλότητας σε μέγεθος επιβατικού αεροσκάφους. Ηταν η πρώτη μεγάλη κατασκευή που ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεγάλη Πυραμίδα, από τον 19ο αιώνα. Οπως αναφέρουν οι Times, κάθε ανακάλυψη όπως αυτή, συχνά μπερδεύει ακόμη περισσότερο τους ειδικούς, καθώς δεν μπορούν να μπουν μέσα στο κτίσμα και να διαπιστώσουν οι ίδιοι τι βρίσκεται σε αυτές τις κρυμμένες κατασκευές, αλλά και τι ακριβώς εξυπηρετούσαν.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν το πέρασμα περνώντας μια μικροσκοπική κάμερα 5mm από ένα άνοιγμα που ανακάλυψαν. Η κάμερα πέρασε πάνω από ιστούς αράχνης και περιττώματα ποντικών πριν φτάσει στο ίδιο το πέρασμα, απόδειξη ότι κάποια μικρά ζώα κατάφεραν να εισχωρήσουν βαθιά στην πυραμίδα.
Οι φωτογραφίες είναι οι πρώτες που βλέπουμε από το εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας.
Οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν καταλήξει στον ακριβή τρόπο κατασκευής των πυραμίδων, συνεπώς κάθε ανακάλυψη τέτοιου είδους προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον. Οι Αρχές, από την πλευρά τους, δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στις ανακαλύψεις αυτές, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή, κάτι που η Αίγυπτος χρειάζεται απελπισμένα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News