881
| CreativeProtagon

Αν ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος γίνει το 2034

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 23:40
|CreativeProtagon

Αν ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος γίνει το 2034

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 23:40

Την 12η Μαρτίου του 2034 η Σάρα Χαντ, αρχιπλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται στη γέφυρα της ναυαρχίδας της, που ηγείται μιας μοίρας τριών αντιτορπιλικών που φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Πρόκειται για την πολλοστή περιπολία ρουτίνας που πραγματοποιεί, 12 ναυτικά μίλια μακριά από το Mischief Reef, κινεζική βάση στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι της Νότιας Σινικής Θάλασσας, το οποίο επί δεκαετίες είναι διαφιλονικούμενο από πολλές χώρες. Εκείνη την ίδια χειμωνιάτικη ημέρα του Μαρτίου, ο άσος των αιθέρων Κρις «Γουέτζ» Μίτσελ  πετάει με ένα F35E πάνω από τα Στενά του Ορμούζ και τεστάρει μία νέα τεχνολογία, προσεγγίζοντας επικίνδυνα τον εθνικό εναέριο χώρο του Ιράν.   

Αυτά μαθαίνουμε διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του «2034: A Novel of the Next World War», ενός «Μυθιστορήματος για τον επόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ και μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να ανεβαίνει θέσεις στις λίστες με τα ευπώλητα. Σύντομα άρχισε επίσης να συζητιέται ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον, προσελκύοντας το ενδιαφέρον «πολιτικών, στρατιωτικών, πρεσβειών, ψηφιακών κολοσσών, αναλυτών και δημοσιογράφων», αναφέρει σε κείμενό του ο Αλμπέρτο Φλόρες ντ’ Αρκάις της La Repubblica, γράφοντας για ένα «δυστοπικό μυθιστόρημα, ο τίτλος του οποίου αποτελεί ήδη ένα ενδεχόμενο». 

Βρισκόμαστε σε μια Αμερική όπου ένας πρόεδρος, ονόματι Πενς (όπως ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ), αναγκάστηκε πρόσφατα να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας του. Ηττήθηκε στις εκλογές από μία γυναίκα, μία καινοτόμο ηγέτιδα, που ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω του φύλου της, αλλά και επειδή κατάφερε να κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ ως ανεξάρτητη υποψήφια. 

Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, η κλιματική κρίση έχει μεταβάλει σημαντικά τις ισορροπίες ισχύος στη διεθνή σκηνή, αλλά στη Ρωσία εξακολουθεί να κυβερνά ο 82χρονος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο ισχυρές όσο είναι σήμερα, όμως οι εχθροί της παραμένουν οι ίδιοι: το Ιράν, η Ρωσία και κυρίως η Κίνα, η οποία επιδιώκει να αναγκάσει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Νότια Σινική Θάλασσα, τα ύδατα της οποίας διεκδικεί ως χωρικά το Πεκίνο.   

Ο ιταλός δημοσιογράφος, ο οποίος ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Ρώμης, κάνει λόγο για ένα καλογραμμένο και συναρπαστικό βιβλίο, το οποίο, ωστόσο, δεν ανήκει στην κατηγορία των μυθιστορημάτων που οι Αμερικανοί αποκαλούν «airport novels», βιβλία που διαβάζονται σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή στην παραλία. 

«Στις σελίδες του “2034” εμπεριέχονται προειδοποιήσεις για την κατάσταση σήμερα και στο εγγύς μέλλον, για έναν κόσμο που εξαρτάται από τις “μηχανές”, τις συσκευές που “φοράμε” καθημερινά, που φέρουμε στις τσάντες μας, που ακουμπάμε στα γόνατά μας, με όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που κοινοποιούνται και μπορούν να καταστούν αντικείμενο εκμετάλλευσης», γράφει ο Φλόρες ντ’ Αρκάις.  

Οσον αφορά τους συγγραφείς του βιβλίου, είναι δύο. Ο Ελιοτ Ακερμαν είναι ένας βετεράνος των περιβόητων Marines, παρασημοφορημένος πλειστάκις για τα ανδραγαθήματά του κατά τις πέντε αποστολές του στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Υπήρξε επίσης «White House Fellow» στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα και συνεργάτης κορυφαίων αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ γράφει εδώ και χρόνια βιβλία, πολλά από τα οποία γίνονται μπεστ σέλερ, με το «Dark at The Crossing» να ήταν υποψήφιο το 2017 για το National Book Award. 

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι ένας ελληνοαμερικανός απόστρατος ναύαρχος που έχει διατελέσει Ανώτατος Διοικητής των Δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, ενώ το 2016 συγκαταλεγόταν μεταξύ των υποψηφίων αντιπροέδρων της Χίλαρι Κλίντον. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή εδώ και πολλά χρόνια, γράφοντας δοκίμια και απομνημονεύματα κυρίως.  

Ο Σταυρίδης αφηγήθηκε πώς εμπνεύστηκε την ιδέα του «2034» κυρίως από τα βιβλία που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είναι πεπεισμένος πως ένας από τους λόγους που δεν ξέσπασε εκείνη την περίοδο ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν οι πολλοί συγγραφείς που είχαν φανταστεί και περιγράψει σενάρια τόσο καταστροφικά, κατατρομάζοντας τις μάζες. Αναφέρθηκε επίσης στην τηλεοπτική παραγωγή «The Day After», μία ταινία του 1983, που συγκαταλέγεται μεταξύ των ταινιών με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία και παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τον αντίκτυπο ενός πυρηνικού πολέμου σε μία πόλη του Κάνσας.

Η ναύαρχος Σάρα Χαντ, την οποία οι άνδρες της αποκαλούν «Lion Queen», η Τζέιν Μόρις, καπετάνισσα ενός πολεμικού πλοίου και ο πιλότος Κρις «Γουέτζ» Μίτσελ χειρίζονται εξαιρετικά προηγμένες πολεμικές μηχανές, τα οπλικά συστήματα των οποίων είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στις κρίσιμες στιγμές και οι τρεις Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτό τους.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών του «2034» συγκαταλέγεται και ο Σαντίπ Τσάουντρι, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλεία των ΗΠΑ, οι εσωτερικοί μονόλογοι του οποίου αποκαλύπτουν την ανησυχία του για μια κυβέρνηση που δεν καταφέρνει να δει την πραγματικότητα: το γεγονός πως ο κύριος εχθρός των ΗΠΑ κατάφερε τελικά να τις ξεπεράσει τεχνολογικά, το ότι «η Αμερική που πιστεύουμε πως είμαστε, δεν είναι η Αμερική που είμαστε».

«Κατά τον 20ό αιώνα συμμετείχαμε σε δύο πολέμους, τους οποίους δεν αρχίσαμε εμείς, αλλά σίγουρα τους τερματίσαμε, με σχετικά χαμηλό κόστος για εμάς. Γνωρίζουμε ποιος αρχίζει τον επόμενο πόλεμο: η Αμερική και η Κίνα. Αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος τον τερματίζει», προειδοποιεί ο Ελιοτ Ακερμαν.

Το 2034 δεν απέχει πολύ από το παρόν, όλοι όσοι εισάγονται σήμερα στις στρατιωτικές σχολές θα είναι τότε μόλις τριάντα ετών, αναφέρει ο Φλόρες ντ’ Αρκάις και, ολοκληρώνοντας το άρθρο του, σημειώνει πως ο Τόμας Φρίντμαν, καταξιωμένος αρθρογράφος (τρία Πούλιτζερ) των New York Times συνιστά ανεπιφύλακτα το «2034» ως βιβλίο για το καλοκαίρι.

Κυρίως επειδή, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το «2034» επιβεβαιώνει ότι η πραγματική ζωή «μιμείται την τέχνη». Πάντως στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ αρκετοί είναι πεπεισμένοι ότι το «Μυθιστόρημα του επόμενου Παγκόσμιου Πολέμου» το διαβάζουν και πολλά στελέχη των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, με μεγάλη, μάλιστα, προσοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...