Αναμφίβολα, η καταδικαστική απόφαση που επιφύλασσαν οι ένορκοι στον Ντέρεκ Σόβιν για τον φόνο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, πέρυσι τον Μάιο, σημάδεψε την ολοκλήρωση μιας ιστορικής δίκης σχετικά με την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών, ενώ αναμένεται να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όσον αφορά την αστυνόμευση ειδικά και τους αγώνες για φυλετική ισότητα και δικαιοσύνη γενικότερα. Πάρα πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω δίκη υπήρξε τόσο σημαντική, που θα καταστεί ορόσημο ανάμεσα στο πώς λογοδοτούσε η αστυνομία στις ΗΠΑ πριν από τον φόνο του Φλόιντ και πώς μετά.
Τι άλλαξε, όμως, πρακτικά από τότε που, χάρη στο βίντεο που τράβηξε μία 17χρονη, όλος ο κόσμος είδε έναν Αφροαμερικανό να φονεύεται, εκλιπαρώντας για τη ζωή του, κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού, ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να κοιτάξει με θράσος την κάμερα; Σύμφωνα με την Τζοάνα Γουόλτερς του Guardian, επήλθαν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές.
Κατ’ αρχάς γιγαντώθηκε το κίνημα Black Lives Matter, με αποτέλεσμα οι εκκλήσεις για φυλετική ισότητα και δικαιοσύνη να υπεισέλθουν σχεδόν σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής σε αναπάντεχο βαθμό, ανάλογο με εκείνον που είχε καταγραφεί κατά τη δεκαετία του 1960 και τους αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανίδα δημοσιογράφο, ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε «μία μαζική νέα εξέγερση υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων που εξαπλώθηκε από τη Μινεάπολη στις ΗΠΑ και διεθνώς».
Εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να επισημαίνουν πως εάν δεν αναμορφωθούν εκ βάθρων οι αστυνομίες των αμερικανικών πολιτειών, δεν πρόκειται να εκλείψουν και τα φαινόμενα υπέρμετρης βίας με τραγική κατάληξη τον άδικο θάνατο Αφροαμερικανών κυρίως. Πολλοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να προτείνουν ακόμη και την κατάργηση της αστυνομίας και τη ριζική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αρχές διαχειρίζονται τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που επέφερε ο χαμός του Τζορτζ Φλόιντ αφορά επίσης την αστυνομία και το αποκαλούμενο στις ΗΠΑ «μπλε τείχος σιωπής», πίσω από το οποίο κατέφευγαν οι υπαίτιοι αξιόποινων πράξεων αστυνομικοί, ποντάροντας στη συναδελφική αλληλεγγύη ούτως ώστε να μην κληθούν να λογοδοτήσουν.
Τον περασμένο Μάιο, αφότου ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεάπολης, Μεντάρια Αραντόντο, είδε το βίντεο του βασανιστικού θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, κατάφερε ένα πρώτο ισχυρό πλήγμα σε αυτό το τείχος σιωπής, αναγνωρίζοντας δημόσια ότι δεν επρόκειτο για δυστύχημα, αλλά για φόνο, και διατάσσοντας άμεσα τη σύλληψη του Ντέρεκ Σόβιν και των υπόλοιπων τριών αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο τραγικό συμβάν.
Ράγισε το τείχος της μπλε σιωπής
Tο τείχος της μπλε σιωπής δέχτηκε το δεύτερο μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της δίκης που μόλις ολοκληρώθηκε, καθώς πολλοί αστυνομικοί κατέθεσαν κατά του πρώην συναδέλφου τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλεγόταν και ο κ. Αραντόντο, ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής αστυνομίας στην ιστορία της Μινεάπολης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε μηνύσει ο ίδιος το τμήμα που σήμερα διοικεί για φυλετικές διακρίσεις.
Απευθυνόμενος προς τους ενόρκους, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο δράστης σε καμία περίπτωση δεν εφάρμοσε την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης ενός υπόπτου και δεν σεβάστηκε την αρχή της ιερότητας της ζωής. Ακόμα και αν ο κ. Αραντόντο επιχείρησε μέσω της κατάθεσής του να απαλλάξει την υπηρεσία του από κάθε ευθύνη, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να δείξει ότι σημειώνεται κάποια πρόοδος, είναι σπάνιο για έναν επικεφαλής αστυνομίας να χαρακτηρίζει έναν αστυνομικό του «φονιά» και να καταθέτει εναντίον του.
Αλλωστε η εικόνα της αστυνομίας της Μινεάπολης είχε ήδη πληγεί βαριά, καθώς κατά τα 19 χρόνια που υπηρέτησε εκεί ο Ντέρεκ Σόβιν, είχε δεχτεί πλήθος καταγγελιών εναντίον του για υπερβολική χρήση βίας, ωστόσο δεν κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει.
«Οπότε ο βαθμός διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών που καταγράφηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης Σόβιν είναι αξιοσημείωτος. Παρά κάποιες δηλώσεις, κατά την έναρξη, ότι η δίκη αφορούσε έναν αστυνομικό και ένα περιστατικό, κατέστη ξεκάθαρο ότι δικαζόταν η αστυνόμευση στις ΗΠΑ και, όπως σημείωσαν οι ίδιοι οι συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ, η ίδια η Αμερική», υποστηρίζει Τζοάνα Γουόλτερς.
Αναγνωρίζει η δημοσιογράφος του Guardian ότι από τότε που έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ δεν επήλθε καμία επανάσταση στην Αμερική όσον αφορά τη φυλετική δικαιοσύνη ή τον τρόπο λειτουργίας των σχεδόν 18.000 αστυνομικών διευθύνσεων των ΗΠΑ. Σημειώθηκε όμως κάποια πρόοδος και ακόμη και στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα ή σημειωθούν καθυστερήσεις, η κατάσταση δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται διαρκώς.
Νεκρή 15χρονη…
Πάντως, το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης, λιγότερο από μισή ώρα πριν ανακοινωθεί η ιστορική απόφαση περί της ενοχής του Ντέρεκ Σόβιν, μία Αφροαμερικανή, ηλικίας μόλις 15 χρόνων, έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών, στην πόλη Κολόμπους του Οχάιο, σίγουρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η νεαρή αποπειράθηκε να επιτεθεί με μαχαίρι κατά μιας άλλης κοπέλας. Λίγες ώρες μετά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό για να διαμαρτυρηθεί. «Δεν γιορτάζουμε τίποτα. Ξέρετε κάτι; Τελικά δεν μπορείς να είσαι μαύρος», δήλωσε ένας από αυτούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News