1963
| CreativeProtagon / Getty

Αλλη εκδοχή: Η Μέριλιν δολοφονήθηκε και μάλιστα από τον Ρόμπερτ Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 16:00
|CreativeProtagon / Getty

Αλλη εκδοχή: Η Μέριλιν δολοφονήθηκε και μάλιστα από τον Ρόμπερτ Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 16:00

«Τα αληθινά γεγονότα σπάνια κυκλοφορούν. Συνήθως είναι ψέματα… γιατί είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, αν δεν ξεκινήσεις με την αλήθεια», ακούγεται να λέει μια φωνή συγκινητική και μελαγχολική, σαν να έρχεται από το Υπερπέραν. Ετσι αρχίζει το συναρπαστικό νέο ντοκιμαντέρ του , με τίτλο «The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes», που ανέβηκε στην πλατφόρμα ροής στις 27 Απριλίου, και η φωνή ανήκει στη Μέριλιν Μονρόε.

Το μυστήριο είναι, φυσικά, ο θάνατος της λαμπερής σταρ, ο οποίος έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης και εικασιών επί 60 χρόνια, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Αυγούστου 1962, όταν το άψυχο σώμα της πιο διάσημης ηθοποιού του κόσμου βρέθηκε στο κρεβάτι της στο σπίτι της στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, γράφει ο Μικ Μπράουν στην Telegraph, η Μονρόε πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και ο θάνατός της οφειλόταν σε αυτοκτονία ή σε ατύχημα. Ωστόσο, σημείωμα αυτοκτονίας δεν βρέθηκε. Και στη συνέχεια, ο θάνατός της προκάλεσε αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας, με πρωταγωνιστές από την CIA και το FBI μέχρι τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τζίμι Χόφα, θρυλική μορφή του συνδικαλιστικού κινήματος της εποχής στις ΗΠΑ· ο Χόφα ήταν πρόεδρος του πανίσχυρου συνδικάτου των οδηγών φορτηγών Teamsters, η φήμη του όμως αμαυρώθηκε εξαιτίας εικασιών για σχέσεις του με τη Μαφία  και την καταδίκη του σε κάθειρξη για διαφθορά. Μάλιστα, στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας βρέθηκαν ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι και ο αδερφός του Ρόμπερτ Κένεντι, Υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το νέο ντοκιμαντέρ βασίζεται στο αρχείο του ιρλανδού δημοσιογράφου Αντονι Σάμερς, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ερευνούσε επί τρία χρόνια τον θάνατο της Μονρόε. Μίλησε με 1.000 ανθρώπους που τη γνώριζαν και μπόρεσαν να ρίξουν φως στις τελευταίες μέρες της ζωής της, και συγκέντρωσε περισσότερες από 650 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις. Και το 1985 δημοσίευσε το βιβλίο «Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe», το οποίο βασίζεται στο υλικό αυτό.

Και τώρα το ντοκιμαντέρ, βασισμένο  στο αρχειακό υλικό του Σάμερς, σε φωτογραφίες και σε ηθοποιούς που ερμηνεύουν τους κύριους χαρακτήρες, απεικονίζει με συναρπαστικό και συγκινητικό τρόπο τη ζωή της Μέριλιν Μονρόε θυμίζοντας ότι ήταν μια λαμπερή σταρ, όχι απλώς μια τραγική φιγούρα, όσο τραγικό κι αν ήταν το τέλος της.

Το συμπέρασμα του Σάμερς, γράφει ο Μικ Μπράουν στην Telegraph, είναι ότι, ενώ σίγουρα οι συνθήκες του θανάτου της είχαν συγκαλυφθεί, δεν βρήκε τίποτα που να τον πείθει ότι είχε δολοφονηθεί «σκόπιμα», όπως το θέτει, και ότι η ετυμηγορία του ιατροδικαστή για αυτοκτονία ή υπερβολική δόση ναρκωτικών ήταν σωστή.

Αυτή η ετυμηγορία, ωστόσο, αμφισβητείται από τον αμερικανό αστυνομικό ερευνητή Μάικ Ροθμίλερ και τον βρετανό δημοσιογράφο Ντάγκλας Τόμσον, συγγραφείς του βιβλίου «Bombshell: The Night Bobby Kennedy Killed Marilyn Monroe».

Το βιογραφικό του Ροθμίλερ έχει ενδιαφέρον: Υπηρέτησε για 10 χρόνια στην Αστυνομία του Λος Αντζελες (LAPD), πέντε από τα οποία ως μυστικός ντετέκτιβ στη Διεύθυνση Πληροφοριών Οργανωμένου Εγκλήματος (OCID), ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στην ιδιωτική ασφάλεια.

Το «Bombshell», το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελρόι: οι σελίδες του είναι γεμάτες με στοιχεία για ατιμίες, διαφθορά και ανηθικότητα, και μια συνωμοσία, με τη συμμετοχή των Κένεντι, που φθάνει στα υψηλότερα κλιμάκια της LAPD, της Αστυνομίας δηλαδή του Λος Αντζελες.

Ο Ροθμίλερ λέει ότι όταν δούλευε στο OCID, βρήκε στα αρχεία της υπηρεσίας ένα αντίγραφο του ημερολογίου της ηθοποιού, που λεγόταν ότι είχε χαθεί και τότε φούντωσε το ενδιαφέρον του για τον θάνατο της Μονρόε. Το πώς βρέθηκε το ημερολόγιο στα αρχεία και ποιος το έβαλε εκεί είναι ένα μυστήριο, ισχυρίζεται, ο πρώην αστυνομικός. Σημασία έχει ότι μέσω αυτού οδηγήθηκε τελικά στο συμπέρασμα πως ο θάνατος της Μέριλιν δεν ήταν ούτε αυτοκτονία ούτε οφειλόταν σε ναρκωτικά, αλλά ότι πέθανε στα χέρια του Ρόμπερτ Κένεντι.

Φιγούρα-κλειδί σε αυτή την ιστορία είναι ο Πίτερ Λόφορντ, ο βρετανός ηθοποιός και μέλος του «Rat Pack», της παρέας του Φρανκ Σινάτρα. Ο Λόφορντ, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδερφή των Κένεντι, Πατ, ουσιαστικά προμήθευε γυναίκες στον σεξομανή JFK, όποτε εκείνος βρισκόταν στην Καλιφόρνια.

Ο τότε σύζυγός της Τζο Ντι Μάτζιο συνοδεύει τη Μέριλιν Μονρόε στην πρεμιέρα του φιλμ «Επτά χρόνια φαγούρας» (1955, σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ)

Ο Λόφορντ παρουσίασε την Μέριλιν στον JFK το 1954, την εποχή που ακόμη ήταν παντρεμένη με τον θρύλο του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο. Τότε ξεκίνησε η σχέση τους που φέρεται να συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον θεατρικό συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ και αφού ο JFK εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, το 1960.

Οι επαφές τους γίνονταν συνήθως στο σπίτι του Πίτερ Λόφορντ στο Μαλιμπού. Παρακολουθούνταν από το FBI και από έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ονόματι Φρεντ Οτας, ανάμεσα στους πελάτες του οποίου ήταν κεφάλια της Μαφίας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, ο Χάουαρντ Χιουζ και η σκανδαλοθηρική φυλλάδα του Χόλιγουντ Confidential.

Ο Οτας είχε κανονίσει να τοποθετηθούν «κοριοί» για υποκλοπές στα σπίτια του Πίτερ Λόφορντ και της Μέριλιν. Και επιβεβαίωσε ότι είχε ακούσει κασέτες με τη Μονρόε και τον JFK να κάνουν έρωτα. Επιπλέον, είχε στοιχεία ότι η σταρ είχε σχέση και με τον Ρόμπερτ Κένεντι.

Από τις πρώτες μέρες της καριέρας της στο Χόλιγουντ, η Μέριλιν είχε πέσει θύμα ισχυρών και αρπακτικών ανδρών στη βιομηχανία του κινηματογράφου –κάποτε περιέγραψε το Χόλιγουντ ως «οίκο ανοχής με μεγάλο συνωστισμό»– αλλά η εμπλοκή της με τους Κένεντι ήταν εντελώς διαφορετικής τάξης εκμετάλλευσης και κινδύνου.

Σε μια εποχή κρατικής παράνοιας για κάθε είδους αριστερές συμπάθειες στο Χόλιγουντ, το FBI είχε φάκελο για τη Μέριλιν, και την παρακολουθούσε στο Μεξικό, όπου πήγαινε συχνά, και όπου, σύμφωνα με τα αρχεία, συναντιόταν με «γνωστούς κομμουνιστές». (Ο Ροθμίλερ ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με μια αναφορά που βρήκε στα αρχεία του OCID, η Μονρόε έκανε επίσης έκτρωση στο Μεξικό έχοντας μείνει έγκυος από τον Μπομπ Κένεντι). Και με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, κοντά στην Κρίση των Πυραύλων, η οικειότητα της Μονρόε με τον JFK έγινε αιτία αυξανόμενης ανησυχίας.

Στις 19 Μαΐου 1962, ντυμένη με ένα σέξι φόρεμα, η Μέριλιν γιόρτασε τα γενέθλια του Κένεντι, τραγουδώντας «Happy Birthday, Mr President» σε μια δεξίωση στο Madison Square Garden. Η δημοσιογράφος Ντόροθι Κιλγκάλεν θα περιέγραφε την περφόρμανς με τη φράση «κάνοντας έρωτα με τον πρόεδρο μπροστά στα μάτια 40 εκατ. Αμερικανών».

Λίγο αργότερα σε ένα πάρτι, η Μονρόε φωτογραφήθηκε ενώ μιλούσε και με τους δύο Κένεντι (πιστεύεται ότι είναι η μοναδική φωτογραφία της και με τους δύο άνδρες). Πέρασε το βράδυ με τον JFK στο ξενοδοχείο Carlyle και πιστεύεται ότι ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκαν. Λίγο αργότερα, ο Πίτερ Λόφορντ της τηλεφώνησε για να της πει ότι δεν έπρεπε να ξαναδεί ποτέ τον Πρόεδρο ή να προσπαθήσει να επικοινωνήσει ξανά μαζί του.

Οπως εικάζει ο Αντονι Σάμερς, αν ο JFK είχε τη μοιραία γοητεία ενός ισχυρού, ελκυστικού άνδρα, ο αδερφός του Μπόμπι την γοήτευε με την προστατευτική, σταθερή φιγούρα του οικογενειάρχη. Η οικογένεια ήταν κάτι που η Μέριλιν δεν είχε ποτέ: είχε μεγαλώσει ανάμεσα σε ορφανοτροφεία και ανάδοχες οικογένειες. Σύμφωνα με τον Ροθμίλερ έγραφε στο ημερολόγιό της: «Ο Μπόμπι είναι ευγενικός. Με ακούει. Είναι πιο ωραίος από τον Τζον… Ο Μπόμπι είπε ότι με αγαπάει και θέλει να με παντρευτεί. Τον αγαπώ».

Είχε άραγε αυταπάτες; Για τον Ρόμπερτ Κένεντι, το να εγκαταλείψει ή να χωρίσει τη γυναίκα του Εθελ και τα επτά παιδιά τους για τη Μέριλιν Μονρόε, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία. «Δεν το ξέρουμε, αλήθεια της είπε;» λέει τώρα ο Ροθμίλερ, «Μήπως του το πρότεινε εκείνη κι εκείνος απλώς είπε: “Σίγουρα, γλυκιά μου, οπωσδήποτε…” Αλλά από την ανάγνωση του ημερολογίου της και των μεταγραφών των υποκλοπών, η Μέριλιν πραγματικά το πίστευε. Αλλά δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ».

Εκείνη την εποχή, Μέριλιν Μονρόε ήταν εκτός ελέγχου, έπινε πολύ και έπαιρνε συνταγογραφούμενα φάρμακα για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πήγε σε ένα πάρτι στο Cal Neva Resort & Casino, όπου ο Σινάτρα διασκέδαζε με μαφιόζους και άλλους φίλους του, -μεταξύ των οποίων ήταν όπως πάντα και ο Λόφορντ- και όπου, σύμφωνα με το «Bombshell», έλαβε χώρα ένα σεξ «δωρεάν για όλους», «με τη Μονρόε στο επίκεντρο».

Σύμφωνα πάντα με τον Ροθμίλερ, η Μέριλιν έγραψε στο ημερολόγιό της: «Τι μου συνέβη. Ημουν μεθυσμένη. Δεν θυμάμαι. Εκανα σεξ», ενώ σε άλλο σημείο έγραφε: «Ο Φρανκ είπε ότι δεν μπορώ να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Μου είπε να φύγω. Δεν ξέρω γιατί μου φέρεται έτσι».

Αμέσως μετά, ο Πίτερ Λόφορντ ανέλαβε και πάλι να πει στη Μέριλιν να μην επικοινωνήσει ποτέ ξανά με τον Ρόμπερτ Κένεντι. «Ο Μπομπ και ο Τζον με χρησιμοποίησαν», υποτίθεται ότι έγραψε στο ημερολόγιό της. «Με χρησιμοποίησαν… Δεν πρόκειται να το δεχτώ».

Σύμφωνα με τον Ροθμίλερ, που επικαλείται έγγραφα και πληροφορίες από υποκλοπές του OCID,  η Μονρόε απειλούσε να δώσει συνέντευξη Τύπου και να αποκαλύψει τις σχέσεις της με τους δύο Κένεντι και λεπτομέρειες της συνομιλίας της με τον JFK για την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο: «Θα έριχνε τον πρόεδρο», λέει ο Ροθμίλερ, «Και οι ενδείξεις από όλα όσα είδα ήταν ότι ήταν πραγματικά θυμωμένη, μια γυναίκα περιφρονημένη και το πιθανότερο είναι ότι θα το έκανε».

Το όνομα του Ρόμπερτ Κένεντι δεν αναφέρθηκε στην επίσημη έρευνα για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε. Μόνο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το απόγευμα της 4ης Αυγούστου, ο Κένεντι πέταξε στο Λος Αντζελες από το Σαν Φρανσίσκο και μαζί με τον Πίτερ Λόφορντ πήγαν στο σπίτι της Μέριλιν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του επόμενου πρωινού, η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Το ντοκιμαντέρ του Netflix αναφέρει ότι αμέσως μετά το θάνατό της, ο Ριντ Γουίλσον, που παρακολουθούσε την ηθοποιό για λογαριασμό του Οτας, δήλωσε ότι ο Οτας του είπε πως ο Λόφορντ του είχε δώσει εντολή να καθαρίσει το σπίτι της Μέριλιν από οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους Κένεντι. «Αλλά η θεωρία ότι η Μέριλιν δολοφονήθηκε», λέει ο Γουίλσον, «είναι ανοησία».

Το συμπέρασμα του Ροθμίλερ είναι πιο απαίσιο και ισχυρίζεται ότι ο μάρτυρας του είναι ο Πίτερ Λόφορντ. Το 1982 ο Λόφορντ συμφώνησε να τον συναντήσει σε ένα πάρκο του Λος Αντζελες. Η ζωή του είχε πάρει την κάτω βόλτα, έπινε πολύ και έπαιρνε ναρκωτικά, αλλά την ώρα της συνάντησης ήταν νηφάλιος, αν και φοβισμένος, λέει ο Ροθμίλερ.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του, ο Κένεντι και η Μονρόε είχαν έναν βίαιο καυγά.  Ενώ ο Λόφορντ παρηγορούσε την ηθοποιό, ο Κένεντι όρμησε στην κρεβατοκάμαρά της, αναζητώντας το ημερολόγιό της· μετά πήγε στην κουζίνα και επέστρεψε με ένα ποτήρι νερό· το έδωσε στη Μέριλιν, λέγοντάς της «Πιες αυτό, θα νιώσεις καλύτερα». Η Μέριλιν δεν πέθανε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, λέει ο Ροθμίλερ, αλλά όπως εικάζει, από δηλητηρίαση με σαξιτοξίνη, μια τοξίνη οστρακοειδών.

Αμέσως μετά, ο Λόφορντ και ο Κένεντι έφυγαν από το σπίτι της Μέριλιν. Ο Κένεντι πήγε στο αεροδρόμιο και το πρωί της 5ης Αυγούστου, με τη σύζυγό του Εθελ και τέσσερα από τα παιδιά τους παρακολούθησαν τη λειτουργία σε μια καθολική εκκλησία στο Γκιλρόϊ, στη βόρεια Καλιφόρνια. Οπότε έμεινε στο LAPD και στο FBI να ενορχηστρώσουν μια συγκαλυμμένη ιστορία, που απαλλάσσει τους Κένεντι από οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο της Μέριλιν.

Είναι μια φανταστική ιστορία, ίσως υπερβολικά φανταστική, γράφει ο Μικ Μπράουν στην Telegraph. Και κάθε μάρτυρας που θα μπορούσε να την επιβεβαιώσει είναι, πλέον, νεκρός. Αλλά ο Ροθμίλερ ορκίζεται ότι κάθε λέξη είναι αληθινή και λέει ότι έχει ντοκουμέντα που την αποδεικνύουν.

Γιατί όμως περίμενε 40 χρόνια για να την αποκαλύψει; Εν μέρει, λέει ο συγγραφέας, επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή του με τον Λόφορντ, λέει, έγινε μια απόπειρα κατά της ζωής του (αν και αυτό μπορεί να είχε σχέση με μια έρευνα που έκανε για τη συμμετοχή της CIA σε μια υπόθεση ναρκωτικών στο Μεξικό). Και μόνο όταν η «προστατευτική ασπίδα» γύρω από τους Κένεντι κατέρρευσε τελικά, ένιωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να αφηγηθεί την ιστορία, ισχυρίζεται.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να παίρνει προφυλάξεις, κρατώντας τα ευρήματα και τα τεκμήριά του «σε ασφαλές μέρος» και κάνοντας προσεκτικές κινήσεις. Και τώρα γράφει ένα βιβλίο για τον Φρανκ Σινάτρα, το οποίο όπως υπόσχεται ότι «θα έχει πολλές αποκαλύψεις»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...