880
Το θρυλικό κόκκινο τηλέφωνο του 1980, μία συσκευή του 1940 και ένα τηλέφωνο από χαρτί. Ανθρωποι όλων των ηλικιών μαθαίνουν ιστορίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου | Φωτο: Ελένη Κατρακαλίδη/ Protagon

Τι σχέση έχει με το Μουσείο του ΟΤΕ η… Χριστίνα Ωνάση;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 19:00
Το θρυλικό κόκκινο τηλέφωνο του 1980, μία συσκευή του 1940 και ένα τηλέφωνο από χαρτί. Ανθρωποι όλων των ηλικιών μαθαίνουν ιστορίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου
|Φωτο: Ελένη Κατρακαλίδη/ Protagon

Τι σχέση έχει με το Μουσείο του ΟΤΕ η… Χριστίνα Ωνάση;

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 19:00

H μικρή Νικολέτα, που κρατούσε ένα τηλέφωνο του 1940, γεννήθηκε πολύ αργότερα, το 2005. Στα μικρά της χέρια πάσχιζε να κρατήσει το ακουστικό ενώ διαμαρτυρόταν με το νάζι της ηλικίας, ότι «είναι πάρα πολύ βαρύ». Οταν η μητέρα της ξεκίνησε να γυρίζει ένα–ένα τα νούμερα στο καντράν, το κορίτσι κοιτούσε με απορία. Μπορεί να είχε ένα smartphone στην τσέπη της αλλά δεν είχε δει ποτέ τηλέφωνο με καλώδιο και καντράν. Και η πρώτη φορά που το είδε ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Μπήκαμε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ξενάγηση στο μοντέρνο κτίριο του, στην Κηφισιά. Δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών μάθαιναν ιστορίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σπάνια εκθέματα. Η ιστορία της τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα ξεδιπλωνόταν μπροστά τους. Οι μεγαλύτεροι άκουγαν, με μία δόση νοσταλγίας, ενώ συχνά βοηθούσαν με τις αναμνήσεις τους, την παρουσίαση του ξεναγού. Οσο για τους μικρότερους, έβλεπαν με γουρλωμένα μάτια τα περισσότερα εκθέματα. Ακουγαν εξάλλου ιστορίες για έναν κόσμο που μοιάζει τόσο μακρινός από αυτόν που έχουν ζήσει.

IMG_6432-1
Μία επισκέπτρια παριστάνει την τηλεφωνήτρια του ΟΤΕ

Την ώρα που ο ξεναγός με τους δεκάδες επισκέπτες περιδιάβαινε από την μία αίθουσα στην άλλη, διηγούμενος σπάνιες ιστορίες, δεκάδες μικρά αγόρια και κορίτσια περνούσαν δημιουργικό χρόνο σε μία από τις πιο φωτεινές αίθουσες του Μουσείου. Ακούσαμε τις φωνές τους όταν ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Πρέπει να ήταν πάνω από 20 πιτσιρίκια που με την συνοδεία παιδαγωγών είχαν απλώσει σε ένα τεράστιο πάγκο, χαρτιά, ψαλίδια, μαρκαδόρους και μπογιές. Σκοπός τους, να δημιουργήσουν τα δικά τους, ξεχωριστά τηλέφωνα από χαρτόνι.

IMG_6401-1
Παιδιά και γονείς συμμετέχουν στο εικαστικό εργαστήρι του Μουσείου

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ υπάρχουν συνολικά 25.000 εκθέματα. Είναι πραγματικά αδύνατο να περιηγηθείτε στους χώρους του και να μην μείνετε έκπληκτοι με κάποια φωτογραφία, κάποιο έκθεμα, κάποια ιστορία. Το σημαντικότερο; Η εμπειρία της ξενάγησης είναι διαδραστική. Στην διάρκειά της, μπορείτε να τηλεφωνήσετε με τον τρόπο που το έκαναν πριν από δεκάδες χρόνια, να «μεταμορφωθείτε» σε τηλεφωνήτρια που «περνάει» τις γραμμές και τα βύσματα, να δείτε πώς μεταδίδονταν οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές στην χώρα μας.

IMG_6441-1
Κάθε χάρτινο τηλέφωνο έκρυβε μέσα και από μία ζωγραφιά των παιδιών

Οι πιο ιδιαίτερες στιγμές της ξενάγησης είναι σίγουρα οι διηγήσεις των ιστοριών που δεν έχουν ειπωθεί ξανά. Βλέποντας λοιπόν τα ιστορικά εκθέματα του Μουσείου μπορείτε να μάθετε γιατί οι τηλεφωνήτριες ήταν αποκλειστικά γυναίκες, πώς ένας νεκροθάφτης κατασκεύασε το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο στη δουλειά του και τι έκαναν οι τεχνικοί όταν «κολλούσε» το σήμα κατά τις πρώτες μέρες της τηλεόρασης στη χώρα μας.

IMG_5012-1
Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Αν είστε τυχεροί, θα δείτε να ζωντανεύει μπροστά σας και το στούντιο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπομπή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Θα σταθείτε πίσω από τις κάμερες, με το smartphone στην τσέπη, και θα δείτε ξανά τα μηχανήματα να ζεσταίνονται και να λειτουργούν όπως τότε, λίγο πριν το πρώτο «καλημέρα» της Ελένης Κυπραίου, τον Φεβρουάριο του μακρινού 1966.

Δύο ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ξανά

Η Χριστίνα Ωνάση και η πρόταση γάμου μέσω τηλεφωνικού κέντρου

Κάποια στιγμή, ένα τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε μία κλήση από την τότε Σοβιετική Ενωση. Η τηλεφωνήτρια άκουσε τον Σεργκέι Καούζοφ να ζητά την Χριστίνα Ωνάση που βρισκόταν στον Σκορπιό. Ο Τύπος της εποχής ασχολούνταν εκτενώς με το ειδύλλιο αυτού του αμφιλεγόμενου Ρώσου με την κληρονόμο του θρυλικού Αριστοτέλη Ωνάση. Αγχωμένη λοιπόν η γυναίκα πέρασε την γραμμή και έμεινε να ακούει την συζήτηση (όλοι γνώριζαν ότι εκείνη την εποχή, οι τηλεφωνήτριες μπορούσαν να ακούσουν τις συνομιλίες χωρίς να γίνονται αντιληπτές). Στον διάλογο που ακολούθησε ο Καούζοφ έκανε πρόταση γάμου στην Χριστίνα και η νεαρή κληρονόμος ζήτησε την άποψη των γυναικών που ήξερε ότι «κρυφάκουγαν» από το τηλεφωνικό κέντρο. «Τι λέτε κορίτσια;». Οι τηλεφωνήτριες αναφώνησαν ομαδικώς «ναι». Ετσι, η Χριστίνα Ωνάση μετέφερε τα χαρμόσυνα νέα στον Καούζοφ.

karouzof
Η Χριστίνα Ωνάση με τον Σεργκέι Καούζοφ την ημέρα του γάμου τους

«Πάρε το Μηδέν…»

Η πρόσθετη χρήση του αριθμού «0» ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας τεχνικός του ΟΤΕ συνομιλούσε με έναν φίλο του εκτός δικτύου. Κάποια στιγμή, ο εξωτερικός συνδρομητής δεν τον άκουγε και τότε παρενέβη ένας τεχνικός που άκουσε τη συνομιλία και του είπε: «πες του να πάρει το 0 να τελειώνουμε». Πράγματι, σχημάτισε το «0» στο τηλέφωνο και η γραμμή καθάρισε. Ο λόγος; Το «0» ήταν η «μεγαλύτερη διαδρομή» για το αναλογικό αυτό κέντρο, γι’αυτό έδινε περισσότερη ισχύ και καθάριζε η γραμμή. Από τότε, η φράση «πάρε το μηδέν» έγινε σήμα κατατεθέν των τηλεπικοινωνιών της εποχής.


info

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Μουσείου

Εικαστικό Εργαστήρι – «Λέμε ό,τι δεν είπαμε… μέσω τηλεφώνου …»
Για παιδιά 6-12 ετών
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 18/5, 18.00-19.30
20 & 21/5, 13.00-14.30

Μουσειοπαιδαγωγική δράση – «Καλέστε το 0… και ακούστε ιστορίες που δεν έχετε ξανακούσει»
Για οικογένειες με παιδιά 9 – 12 ετών
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 20 & 21/5, 10.30-12.00
12.30-14.00

Ξενάγηση«Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται»
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 18/5, 18.00-19.30
20 & 21/5, 14.00-15.30

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Κηφισιά) προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα 210 6201899 και 210 6201999 ή στο www.otegroupmuseum.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...