718
| CreativeProtagon

Αυτοί οι Ελληνες δεν είναι «μπάρμπεκιου» #2

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 29 Νοεμβρίου 2019, 23:00
|CreativeProtagon

Αυτοί οι Ελληνες δεν είναι «μπάρμπεκιου» #2

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 29 Νοεμβρίου 2019, 23:00

Eνα σπίτι για την οικογένεια της Μπούσρα στην Ελλάδα

Το 2016 η Μπούσρα Αλραμάχι και τα τρία της παιδιά πέρασαν από την Τουρκία στη Χίο. Όταν ήρθαν στην Αθήνα, έπειτα από ολιγοήμερη παραμονή στο νησί, είχαν ελάχιστα χρήματα. Πήραν ένα ταξί για να πάνε σε κέντρο φιλοξενίας που απείχε περίπου δύο ώρες αλλά όταν η Μπούσρα είδε την κατάσταση εκεί αρνήθηκε να μπει. Επέστρεψε μαζί με τα παιδιά της στην Ομόνοια, όπου έμεινε σε ξενοδοχείο. Ήταν η πρώτη μέρα που κοιμήθηκε από τότε που έφτασε στη Χίο, ένιωθε ασφαλής.

Λίγο καιρό αργότερα εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Home for Hope» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Solidarity Now και βρήκε φιλοξενία στο σπίτι της οικογενείας Κοκκίνου.  «Αρχικά είδαμε στο facebook μία ανακοίνωση για αναδοχή οικογενειών προσφύγων. Είπαμε ότι ενδιαφερόμαστε και μας ταίριαξαν με τη συγκεκριμένη οικογένεια. Ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση φιλοξενίας, τον Ιούνιο του 2016. Η οργάνωση ταίριαξε το προφίλ μας με την ιρακινή οικογένεια που θα φιλοξενούσαμε. Θεωρώ ότι το profiling ήταν πολύ σημαντική διαδικασία και για τις δύο πλευρές – χρειάζεται όταν είναι να να βλέπεις καθημερινά κάποιον», λέει ο Κωνσταντίνος που φιλοξένησε την οικογένεια της Μπούσρα για τρεις μήνες στο σπίτι του. «Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας υπήρχε συνεχής επαφή με τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους της οργάνωσης. Η υποστήριξη ήταν εκεί σε περίπτωση που τη χρειαζόμασταν. Και εάν προέκυπτε κάποιο θέμα θα υπήρχε και διαδικασία διαμεσολάβησης. Φυσικά, θέμα δεν προέκυψε κανένα», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Στην αρχή ήμουν κουμπωμένη. Όμως άμεσα φάνηκε ότι θα είχαμε πολύ καλή χημεία. Είχαμε χωρίσει την κουζίνα για να βάλουν τα πράγματά τους, όπως και το ψυγείο για τα τρόφιμά τους – είχαν κουπόνια για να αγοράζουν φαγητό», θυμάται η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Μαρία.

Η Μπούσρα με τα τρία της παιδιά έμειναν σε δύο υπνοδωμάτια, καθώς τα παιδιά της οικογένειας Κοκκίνου έλειπαν εκείνο το καλοκαίρι. «Σιγά σιγά μάθαμε την ιστορία τους. Η μητέρα είναι γιατρός και αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράκ με τα τρία της παιδιά επειδή στο νοσοκομείο άρχισαν να την απειλούν. Δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν έβαζε στα χειρουργεία τους δικούς τους με προτεραιότητα. Η απειλή ήρθε με μορφή σημειώματος. “Καλύτερα να φύγεις εάν θέλεις να έχεις και τα τρία σου παιδιά”. Και έτσι η Μπούσρα έφυγε, πέρασε στην Τουρκία μαζί με τα παιδιά της και ήρθαν σε επαφή με διακινητές. Επειδή εκείνη ανήκε στην υψηλή τάξη κοινωνικά και οικονομικά είχε κάποια οικονομική άνεση. Πήγε και αγόρασε τα καλύτερα σωσίβια, έδωσε χρήματα στους διακινητές και πέρασε στη Χίο. Μας έλεγε: “Ετσι και τους δεις πόσο οργανωμένοι είναι, καταλαβαίνεις ότι έχουν σχέσεις με πολιτικούς στην Τουρκία”»,  θυμάται η Μαρία.

Όσο ήταν στη Χίο κάποιοι προειδοποίησαν την Μπούσρα να συνοδεύει τα παιδιά της παντού – να μην τα αφήνει να πηγαίνουν μόνα τους ούτε στην τουαλέτα. «Όπως μας έλεγε, πέρασαν μία πάρα πολύ άσχημη εμπειρία στο κέντρο, δεν έτρωγαν φαγητό, ο μικρός της γιος σχεδόν λιποθυμούσε από την αφαγία».

Για τον Κωνσταντίνο και την Μαρία δεν υπήρξε μία στιγμή που να μετάνιωσαν που φιλοξένησαν την οικογένεια της Μπούσρα. «Νιώθαμε πολύ αγάπη, όταν γυρίζαμε με το αυτοκίνητο έτρεχαν και τα τρία παιδιά να μας προϋπαντήσουν. Μας μαγείρευε η Μπούσρα και τρώγαμε όλοι μαζί, συζητούσαμε το βράδυ, μιλούσαμε για θέματα θρησκευτικά – είχαμε πολύ καλή επαφή. Ήταν σαν και εμάς», θυμούνται.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα η Μπούσρα βοηθούσε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ενώ το μεγάλο αγόρι –όπως και τα άλλα δύο παιδιά- γνώριζε αγγλικά και πήγαινε σε ειδικό πρόγραμμα ώστε να συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση και άλλων προσφυγόπουλων.

Η Μπούσρα και τα παιδιά της έμειναν στο σπίτι της οικογενείας Κοκκίνου για τρεις μήνες, έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύντομα έλαβε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία όπου και αρχικά μετακόμισε σε μία μικρή πόλη. «Όπως μάθαμε υπήρξαν δύο ρατσιστικά “επεισόδια”, ένα με φωτιά έξω από το σπίτι της και ένα στο σχολείο όπου πήγαινε ο γιος της. Και έτσι μετακόμισαν σε πόλη της Βόρειας Γαλλίας. Ο μεγάλος γιος της μπήκε με υποτροφία στην Ιατρικής που ήθελε, τον επέλεξαν για τις ιδιαίτερες επιτυχίες του- εκτίμησαν την απίστευτη προσπάθεια που έκανε μέσα σε μόλις τρία χρόνια».

  • Η οικογένεια Κοκκίνου συνεχίζει σήμερα να διατηρεί επαφή με την Μπούσρα και τα παιδιά της. «Πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένη από την οργάνωση HumanRights360 και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε από κοντά», λέει ο Κωνσταντίνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...