530
Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν αδενοϊό, ακριβώς όπως μολύνονται από γρίπη ή κορονοϊό | Shuttestock

Αδενοϊός: Τι είναι, πώς κολλάει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 16:31
Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν αδενοϊό, ακριβώς όπως μολύνονται από γρίπη ή κορονοϊό
|Shuttestock

Αδενοϊός: Τι είναι, πώς κολλάει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 16:31

Οι αδενοϊοί είναι γνωστοί στους επιστήμονες και σχετικά ακίνδυνοι, τουλάχιστον για τους υγιείς ανθρώπους. Υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί τύποι του ιού, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα στον άνθρωπο, από κοινό κρυολόγημα, έως γαστρεντερικές λοιμώξεις και επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή του ματιού).

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 88 τύποι αδενοϊών, που είναι γνωστό ότι μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο και ομαδοποιούνται σε επτά είδη, όπως γράφει το livescience.

Οι ιοί αυτοί δεν είναι εποχικοί, όπως ο ιός της γρίπης, κάτι που σημαίνει ότι κυκλοφορούν όλο τον χρόνο. Εκτός από τον άνθρωπο, οι αδενοϊοί μολύνουν και ζώα, μεταξύ των οποίων πτηνά, ερπετά, ακόμη και ψάρια.

Στους ανθρώπους, οι αδενοϊοί προκαλούν συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν και βαριά νόσηση, με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Εμβόλια για τους αδενοϊούς δεν υπάρχουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν επικίνδυνοι. Αλλωστε και ο κορονοϊός, με τη μορφή του ιού του κοινού κρυολογήματος που τον γνωρίζαμε μέχρι πριν από δύο χρόνια, δεν χρειαζόταν εμβόλιο, καθώς ουδείς έδινε σημασία στα ήπια συμπτώματα που προκαλούσε.

Οι αδενοϊοί έχουν χρησιμοποιηθεί ως βασικά συστατικά στη δημιουργία εμβολίων, όπως αυτό της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε για την προστασία από βαριά νόσηση και τον θάνατο από τη λοίμωξη Covid-19. Οι ιοί που παρασκευάζονται τα εμβόλια, είναι αδρανοποιημένοι και ως εκ τούτου δεν επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι προκαλούν

Οι λοιμώξεις από αδενοϊό συχνά προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης και ξηρό λαιμό, σύμφωνα με τα CDC. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα ή φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων, ενώ συχνές είναι και οι ουρολοιμώξεις, οι φλεγμονές ή οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης. Σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, πρόσφατα έχουν ενοχοποιηθεί και για οξεία ηπατική νόσο σε παιδιά, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι ο αδενοϊός είναι υπεύθυνος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο αδενοϊός έχει βρεθεί στο 75% των περιστατικών με οξεία ηπατική νόσο και όχι στο 100%.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι είναι κορονοϊός, τότε θα είναι υπεύθυνος για βαριά ηπατική νόσο και ηπατική ανεπάρκεια που χρειάζεται μεταμόσχευση στο 10% των παιδιών, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά δεδομένα.

Πώς μεταδίδονται

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται με σταγονίδια του αναπνευστικού (όπως η γρίπη και ο κορονοϊός), με άμεση επαφή (φιλί, χρήση του ίδιου κουταλιού) και επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Επίσης, είναι συχνή η μόλυνση από πισίνα. Χονδρικά μεταδίδονται όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο κορονοϊός.

Η διάγνωση

Τα συμπτώματα είναι τα πρώτα που θα ελέγξει ένας γιατρός. Για να επιβεβαιώσει όμως τη λοίμωξη, θα πρέπει να κάνει τεστ αντιγόνων, PCR τεστ και αιματολογική εξέταση.

Από τη στιγμή που νοσήσει, το παιδί θα εκδηλώσει συμπτώματα από δύο έως 14 ημέρες. Η διάγνωση, αρχικά, βασίζεται στην κλινική εικόνα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και εργαστηριακή επιβεβαίωση, με καλλιέργεια και δείγματα που λαμβάνονται από τον ρινοφάρυγγα, το κατώτερο αναπνευστικό, τους επιπεφυκότες (μάτια) και τις κενώσεις (κόπρανα).

Θεραπεία

Θεραπεία δεν υπάρχει και οι γιατροί απλώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα στον ασθενή. Η δραστική ουσία σιδοφοβίρη χορηγείται σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού, σύμφωνα πάντα με τα CDC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...