Η ημερίδα, που είχε αναγγελθεί με το συμβολικό άσπρισμα του Green Park από τους ακτιβιστές της διαδικτυακής κοινότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 1η Απριλίου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο παραχώρησε ο Πανελλήνιος Γ.Σ.. Ενας χώρος συμβολικός στον αντίποδα των ναρκωτικών που σκοτώνουν τη νεολαία, αφού «η άθληση μέσα στο πάρκο μπορεί να αλλάξει την ζωή των ανθρώπων», όπως τόνισε ο σπρίντερ και πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου Αλέξης Αλεξόπουλος.
Η εκδήλωση για την απαράδεκτη κατάσταση του πάρκου εξελίχθηκε στην ουσία σε μια ενδιαφέρουσα συνέλευση των περίοικων αλλά και άλλων Αθηναίων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, θεωρώντας δικαίως ότι όσα συμβαίνουν στο πάρκο μας είναι υπόθεση όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Πάνω από 300 πολίτες, για περισσότερες από τρεις ώρες, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την συζήτηση, την οποία συντόνισε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Στις ομιλίες και στις παρεμβάσεις που έγιναν, ακούστηκαν αντιτιθέμενες απόψεις για το πώς θα απελευθερωθεί το Πεδίο του Άρεως από την πιάτσα ναρκωτικών και θα ξαναγίνει ένα δημόσιο ανοικτό, ελεύθερο, λειτουργικό και ασφαλές πάρκο.
Σημειώστε ότι το «πείραμα» της συλλογικότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» είναι ένα «σπάνιο φρούτο», κάτι σαν άμεση δημοκρατία σε μικροκλίμακα με πολιτικό μήνυμα «να συνδιαλεγόμαστε με το διαφορετικό, να προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτό που φοβόμαστε και να συζητάμε ισότιμα», πράγμα που έγινε σε αυτή τη φάση με την πρόσκληση στην εκδήλωση και εκπροσώπων των χρηστών.
Παρόντες ήταν ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι. Από την πλευρά των φορέων τη περιοχής του Πεδίου του Άρεως, μίλησαν ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Γιακουμάκης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γ. Σ. Αλέξης Αλεξόπουλος ενώ την κεντρική εισήγηση από την πλευρά των κατοίκων και της κοινότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» έκανε η κυρία Ελένη Φινέ (Δείτε ολόκληρη την εισήγησή της εδώ).
Κατόπιν μίλησαν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (διαβάστε εδώ την παρέμβασή του) και ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκος Μάρκου. Δυστυχώς, οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, ή εκπρόσωποί τους, αν και είχαν προσκληθεί αφού είναι άμεσα η αρμόδιοι για το θέμα των ναρκωτικών και για την δημιουργία και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έλαμψαν με την απουσία τους.
Προτάσεις για την πολιτική ενάντια στα ναρκωτικά έκαναν η Εθνική Συντονίστρια κατά των Ναρκωτικών Χριστίνα Παπουτσοπούλου, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Βαγγέλης Καφετζόπουλος, ενώ παρενέβησαν επίσης η ψυχίατρος Μένη Μαλιώρη, πρώην χρήστες, φοιτητές, και πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής.
Οι πιο συγκινητικές και ίσως οι πιο ελπιδοφόρες παρεμβάσεις, πάντως, ήταν των Μάριου Ατζέμη και Κώστα Κουκιά, εκπροσώπων οργανώσεων τοξικοεξαρτημένων και οροθετικών, που δήλωσαν ότι κατανοούν τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, βρίσκονται στο πλευρό τους και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Και σίγουρα η δική τους εμπειρία είναι πολύτιμη.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου τόνισε ότι πολλοί κάτοικοι αποθαρρύνονται να στείλουν τα παιδιά τους για αθλητικές δραστηριότητες του γυμναστικού συλλόγου λόγω της πιάτσας των ναρκωτικών και ότι «θα πρέπει να παρθούν μέτρα για να χτυπηθεί το κακό στην ρίζα του και όχι απλά για να φύγει η πιάτσα από το Πεδίο του Άρεως και να πάει κάπου αλλού». Πρότεινε ακόμη, το Πεδίο του Άρεως να δεθεί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και δήλωσε ότι ο Πανελλήνιος Γ. Σ. θα συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις που μπορεί, μέσω του αθλητισμού, για να αποκτήσει το Πάρκο ζωή.
Η εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» περιέγραψε τον φαύλο κύκλο της εγκατάλειψης του Πεδίου του Άρεως, ο οποίος δημιούργησε τις απαραίτητες συνθήκες για την μεταφορά της πιάτσας ναρκωτικών στον χώρο του και υποστήριξε πως η μετατροπή μέρους του πάρκου σε hot spot παραβατικότητας εντείνει την εγκατάλειψη του, συνιστά ακύρωση και καταστροφή του Δημόσιου Πάρκου και είναι απολύτως ασύμβατη με τον χαρακτήρα του.
Η κυρία Ελένη Φινέ, χαρακτήρισε την εγκατάσταση της πιάτσας ναρκωτικών μέσα και γύρω από το Πεδίο του Άρεως ως κατάληψη δημόσιου χώρου από μία παράνομη, εγκληματική «εμπορική» δραστηριότητα, οι συνέπειες της οποίας διαχέονται, με καταστροφικά αποτελέσματα, στις γύρω γειτονιές.
Τόνισε πως ζητούμενο είναι να σταματήσει η λειτουργία της και αφού περιέγραψε τον πύργο της Βαβέλ της διοίκησης όπου ο καθένας απλά ρίχνει στον άλλο την ευθύνη της κατάστασης, κάλεσε τους φορείς να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, την οποία θα εφαρμόσουν χωρίς αναβολές και προφάσεις.
Η παράνομη αυτή εμπορική δραστηριότητα ελέγχεται από εγκληματικές συμμορίες με αναπόφευκτη παράπλευρη συνέπεια την τοξική διάχυση αποβλήτων στην γύρω περιοχή. Οι πελάτες – χρήστες κατακλύζουν μέρα και νύχτα το Πεδίο του Άρεως, τα γύρω πεζοδρόμια, τις εισόδους των πολυκατοικιών, τους διαδρόμους και τις τουαλέτες του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τα δοκιμαστήρια ρούχων των καταστημάτων.
Ο πρύτανης περιέγραψε επίσης με τα πιο μελανά χρώματα την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί μέσα στο κτίριο του πανεπιστημίου και η οποία είναι η αιτία για την απομάκρυνση των φοιτητών, ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά.
Η πορνεία, ακόμη και ανηλίκων ανθεί, μέσα στο πάρκο, στις γωνιές των δρόμων, σε παρτέρια πολυκατοικιών. Σπασμένα αυτοκίνητα, διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων. Βία, ξυλοδαρμοί, μαχαιρώματα, πυροβολισμοί, ανθρώπινα περιττώματα, κραυγές, σύριγγες, αίματα, ακαθαρσίες, όλα αυτά είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο.
Η επιθετικότητα των χρηστών εξηγείται από την χρήση του σίσα- το πιο φθηνό ναρκωτικό της αγοράς- το οποίο, όπως επεσήμανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, διακινείται κυρίως στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως και συχνά δημιουργεί βίαιες και έντονες συμπεριφορές. Είπε επίσης ότι οι χρήστες είναι αποκομμένοι τόσο από τα συστήματα υγείας και από την οικογένεια όσο και από το κοινωνικό περιβάλλον και κατά συνέπεια είναι έντονα περιθωριοποιημένοι. Τόνισε ότι το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ δεν επαρκεί ούτε υπάρχουν τα αντίστοιχα οικονομικά κονδύλια και ότι είναι απαραίτητο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματική η ημερίδα θα πρέπει να μπορεί να καταλήγει σε αποφάσεις ή τουλάχιστον σε συμπεράσματα που θα είναι οδηγοί αποφάσεων. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πρέπει να συναντιούνται οι αρμόδιοι της πολιτείας με όσους κατανοούν το πρόβλημα και να γίνονται από κοινού συλλογικές δράσεις.
Και έδωσε το πετυχημένο παράδειγμα της Φρανκφούρτης με τη δημιουργία στεκιών για τούς χρήστες σε συνδυασμό με χώρους εποπτευόμενης χρήσης, ώστε να αποφεύγεται η χρήση στον δρόμο. Ένας τέτοιος χώρος είναι υπό κατασκευή στην Αθήνα (αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2018) ενώ ετοιμάζεται ένας ακόμη (θα λειτουργήσει σε 1-1,5 χρόνο). Για να λειτουργήσει και ως χώρος εποπτευόμενης χρήσης, ο ΟΚΑΝΑ έχει καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου στο Υπουργείο Υγείας.
Η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών είπε ότι οι θεσμικοί φορείς απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης που θα αντιμετώπιζε τα πρώιμα φαινόμενα των σημερινών προβλημάτων. Τόνισε την ανάγκη κατασκευής μονάδων φροντίδας για τους χρήστες ταυτόχρονα με την εφαρμογή μηδενικής ανοχής για την εμπορία ναρκωτικών και ότι πρέπει να επιταχυνθεί η δημιουργία του Εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά.
Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι συνεργάζεται αρμονικά με τις οργανώσεις απεξάρτησης ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ καθώς και με τον Δήμο Αθηναίων για το θέμα των ναρκωτικών. Οτι χωρίς την συνέργεια των υπηρεσιών δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Σημείωσε ότι παρέλαβε το Πάρκο σε άθλια κατάσταση, έχουν κάνει πολλά παρόλο που ακόμη πρέπει να γίνουν περισσότερα. Για το θέμα της ασφάλειας συνεργάζεται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης του χώρου.
Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι θετικό στην συνεργασία με άλλους φορείς της πολιτείας. Ότι οι περιπολίες στους χώρους του Πεδίου του Αρεως ακόμα και αν προγραμματιστούν, συχνά αποσύρονται γιατί δημιουργούνται άλλες ανάγκες. Είπε ακόμη ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τις προτάσεις των κατοίκων και των φορέων. Και όταν οι περίοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απουσία της αστυνομίας δήλωσε ότι θα ελέγξει γιατί η Άμεση Δράση δεν έρχεται για καταγγελίες που αφορούν την οδό Μαυρομματαίων.
Άμεσες παρεμβάσεις
Για το αμέσως επόμενο διάστημα, από την πλευρά των κατοίκων απαιτήθηκαν τα εξής:
- Τα απόντα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα και με σαφήνεια για το αν συνυπογράφουν και σκοπεύουν να κάνουν τις νομικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την εποπτευόμενη χρήση. Σε περίπτωση άρνησής τους θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν για τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν.
- Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για το Εθνικό Σχέδιο για τα Ναρκωτικά. Αν και πάλι καθυστερεί, οι κάτοικοι θα πάρουν πρωτοβουλία και θα ζητήσουν να γίνει ημερίδα για αυτό το θέμα, όπου οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους.
- Θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία του Round Table με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, φορέων της απεξάρτησης και κατοίκων, με θέμα την παρακολούθηση της κατάστασης της ροής των χρηστών ουσιών, και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ανά περιοχή ώστε να παραμένουν στις δομές φροντίδας και μην επιστρέφουν στους δρόμους και τις πιάτσες.
- Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να φροντίσει άμεσα για την μόνιμη και εμφανή περιπολία αστυνομικών στην περιοχή του πάρκου και στην οδό Μαυρομματαίων.
Ανάμεσα στις προτάσεις, που κατ’ επανάληψη ακούστηκαν είναι η ανακούφιση των εξαρτημένων και άστεγων της περιοχής με ενίσχυση των υποστελεχωμένων κινητών μονάδων, και δημιουργία μονάδας άμεσης παρέμβασης για άστεγους, η απελευθέρωσή τους από την εξάρτηση των εμπόρων με ταυτόχρονη αστυνομική να προστασία των κατοίκων.
Ακόμη τονίστηκε η άμεση ανάγκη για φωτισμό, συντήρηση και καθαριότητα του πάρκου, πράγμα για το οποίο οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ανακοίνωσαν ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για νέα τριετή εργολαβία. Ανακοίνωσαν επίσης την συνεργασία Περιφέρειας με ΟΚΑΝΑ και την οικονομική στήριξή του, την επαναλειτουργία του Άλσους Οικονομίδη αφού βρέθηκε πλέον ανάδοχος όπως και των δύο μικρότερων περιπτέρων «Γαρδένια», καθώς και ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικές χαρές, ενώ επίσης τελειώνει και η μελέτη για το Green Park.
Επιπλέον, προτάθηκε η μεταφορά της αφετηρίας των λεωφορείων σε άλλο σημείο, η επιστροφή του Πεδίου του Άρεως στον Δήμο ενώ τονίστηκε η ανάγκη για συνεχείς δραστηριότητες πολιτισμού μέσα στο πάρκο ώστε να δοθεί και πάλι στους κατοίκους του. Εκπρόσωπος των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου πρότεινε, τέλος, την πεζοδρόμηση της οδού Μαυροματαίων. Το πάρκο στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προέκταση του πανεπιστημίου όπου θα μπορούσαν να γίνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Γιατί όχι; Για σκεφτείτε ένα χώρο πρασίνου (αυτονόητο στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου) όπου θα μπορούν να ξεκουράζονται οι περαστικοί και οι φοιτητές ανάμεσα στα μαθήματά τους, ακόμη και μαθήματα στον καθαρό αέρα θα μπορούσαν να γίνονται.
ΟΠΑRUN, 6 Μαΐου 2018, Πεδίο του Άρεως
Το πιο ευχάριστο πράγμα που ακούστηκε είναι η διοργάνωση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών του πρώτου ΟΠΑRUN, ενός αγώνα δρόμου (5χλμ) και ενός περιπάτου (2χλμ) για όλους στις 6 Μαΐου. Στόχος; «Να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη, αυτή ενός χώρου ευχάριστου και φιλικού για τον επισκέπτη, φιλόξενου και δημιουργικού για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ελκυστικού για τους νέους και τις νέες, αλλά και τους πολίτες της Αθήνας γενικότερα», γράφει η πρόσκληση.
Πληροφορίες και εγγραφές στο: www.aueb.gr/oparun
Ίσως πιο σωστή θα ήταν η διατύπωση «να ξαναζωντανέψει»αυτή η αντίληψη, αφού για τους παλιούς κατοίκους της περιοχής ακριβώς αυτό ήταν το πάρκο από τη στιγμή της δημιουργίας του, ένας υπαίθριος χώρος για περίπατο και αναψυχή του κοινού.
Εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, παρά τους πολέμους, την κατοχή, τις δικτατορίες, ήταν βασικός πόλος τέρψης και πολιτισμού και σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την πόλη. Στο κάτω κάτω ακόμη και σήμερα υπάρχει ένα επιτυχημένο παράδειγμα: το γειτονικό πάρκο Βεΐκου είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News