Ανεπίσημα, όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλα τα ποτά την ίδια επίδραση στον οργανισμό: διαφορετικά είδη δίνουν ένα διαφορετικό είδος νύχτας. Τώρα, όμως, τα αποτελέσματα μιας από τις μεγαλύτερες έρευνες για τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ αποδεικνύουν ότι τα «σκληρά» ποτά προκαλούν στους περισσότερους ανθρώπους κάτι πολύ περισσότερο.
Πρόκειται για τα ευρήματα της Παγκόσμιας Έρευνας για τα Ναρκωτικά του 2016, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από έναν ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας, μεταφρασμένο σε 11 διαφορετικές γλώσσες, διανεμήθηκε μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απαντήθηκε από 29.000 άτομα μεταξύ 18 – 34 ετών, από 21 διαφορετικές χώρες.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνθηκαν μετά από κατανάλωση κρασιού, αλκοολούχων ποτών, μπίρας και μηλίτη – ο μηλίτης, όμως, δεν είχε αρκετές απαντήσεις και γι’ αυτό αφαιρέθηκε από την τελική ανάλυση. Ακόμη ανέφεραν τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση του αλκοόλ, όπως για παράδειγμα πόσο συχνά και πόσο πολύ έπιναν, επίσης έδωσαν στοιχεία για την ηλικία, το φύλο και εάν είχαν τελειώσει ή όχι το λύκειο, ώστε να υπάρχει μια αδρή εκτίμηση της κοινωνικοοικονομικής τους τάξης. Στη συνέχεια ερευνητές από το NHS Trust in Wales and King’s College του Λονδίνου ανέλυσαν τις απαντήσεις τους και στις 21 Νοεμβρίου δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές το αλκοόλ έδινε ώθηση στους ανθρώπους: oι περισσότεροι ανέφεραν ότι (εκτός από «χαλαροί» και «κουρασμένοι») ένιωσαν όλα τα συναισθήματα που είχαν αναφερθεί στην έρευνα όταν έπιναν σκληρά οινοπνευματώδη. Το κόκκινο κρασί προκάλεσε υπνηλία σε περισσότερους από το 60% των ερωτηθέντων, σε σύγκριση με το μόλις 39% εκείνων που ένιωσαν υπνηλία από τη μπίρα, που είναι η δεύτερη υψηλότερη κατηγορία.
Αυτή η συναισθηματική έκρηξη που προκαλείται από το αλκοόλ έχει όμως και μία σκοτεινή πλευρά: το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα «σκληρά» τούς έκαναν να αισθάνονται πιο επιθετικοί, ποσοστό περισσότερο και από τετραπλάσιο από εκείνο των ανθρώπων που ανέφεραν ότι αισθάνονταν επιθετικοί μετά από την κατανάλωση μπίρας και δεκαπλάσιο για κάθε τύπο κρασιού.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι άντρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έγιναν επιθετικοί από το αλκοόλ σε σύγκριση με τις γυναίκες. Στην έρευνα είχε συμπεριληφθεί και μια σειρά ερωτήσεων ως προς τις συνήθειες που αποτελεί Τεστ Ταυτοποίησης Διαταραχών από τη Χρήση Αλκοόλ. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν σε αυτές τις ερωτήσεις οι συμμετέχοντες, όσοι ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν επιθετικά συναισθήματα αφού είχαν πιει αλκοόλ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Η ίδια ομάδα ανθρώπων ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρει ότι αισθάνθηκε όλα τα θετικά συναισθήματα όταν έπιναν. Αυτό μοιάζει με αντίφαση, αναφέρει το Quartz , είναι όμως πιθανό να υποδηλώνει ότι είναι άνθρωποι που τείνουν να χρησιμοποιούν το ποτό για να νιώσουν πιο έντονα συναισθήματα σε κάθε περίπτωση, από το να γιορτάζουν και να προσπαθούν να αισθανθούν καλύτερα μέχρι να βυθιστούν στον πόνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News