Την περασμένη εβδομάδα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η επίσημη παρουσίαση του πρώτου πλήρους οργανωμένου ιδιωτικού Κέντρου Καρδιάς στην Ελλάδα από τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ. Στόχος και επιστημονικό καθήκον αυτού του Κέντρου είναι να προσφέρει όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας _ «ακόμη και σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα», όπως λέει σε συνέντευξή του στο Protagon ο Ανδρέας Καρταπάνης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στον 17ο όροφο του ΥΓΕΙΑ και μας μίλησε για όλα: για τις ανάγκες περίθαλψης του ελληνικού πληθυσμού, την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για τις ευκαιρίες που άνοιξε η κρίση στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος, έχει διατελέσει διοικητής του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και είναι ο μόνος επικεφαλής στην ιστορία του νοσοκομείου που παραιτήθηκε οικειοθελώς για να μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Στο ΥΓΕΙΑ βρίσκεται τα τελευταία εννέα χρόνια.
Από πότε έχει ξεκινήσει να δημιουργείται η σύνθεση του καρδιολογικού – καρδιοχειρουργικού κέντρου;
«Ο καρδιολογικός τομέας του Ομίλου μας είναι από τους πιο ιστορικούς του ιδιωτικού χώρου που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εξειδικευμένοι γιατροί με συνεχή επιμόρφωση σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξαιρετική δομή, σύγχρονος εξοπλισμός και πάρα πολλές πρωτοπορίες στο χώρο στην Ελλάδα, επεμβάσεις στην καρδιά χωρίς τομές, επιδιόρθωση και αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, θωρακοσκοπική αντιμετώπιση, ακόμη και τις πιο σύγχρονες επεμβάσεις πάλλουσας καρδιάς πραγματοποιούμε».
Γιατί τόσο μεγάλος, πλήρης καρδιολογικός τομέας;
«Διότι η καρδιά είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα, εύθραυστα ζωτικά όργανα. Και με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητη. Απασχολεί όλους τους ανθρώπους και επηρεάζεται αρνητικά ακόμα και από τις πιο μικρές στρεσογόνες αιτίες της καθημερινότητας. Είναι το πρώτο ζητούμενο στην εξέταση check-up, η πρώτη εξέταση για αθλητισμό, η πρώτη που θα ζητήσει ο γιατρός όταν ένα μωρό γεννηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εξετάσεις που κάνουμε πιο συχνά, δηλαδή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ. είναι για την προστασίας της. Και δυστυχώς είναι και ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα, μία μυϊκή μπάλα που δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί. Είναι το όργανο που μας προδίδει πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο, διότι σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία, οι περισσότεροι θάνατοι στον κόσμο εδώ και χρόνια είναι από καρδιά. Άρα, χρειάζεται πρόληψη, προστασία και φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις “συντήρηση” ή επιδιόρθωση».
Οι υπηρεσίες που παρέχετε, τι είδους περιστατικά καλύπτουν;
«Κατ’ αρχάς έχουμε φροντίσει να συνεργαζόμαστε με κορυφαίο επιστημονικό προσωπικό. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή στα νοσοκομεία του ομίλου, ώστε να υποστηρίξουμε και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιουδήποτε είδους προβλήματα προκύψουν. Το μόνο που δεν κάνουμε είναι μεταμοσχεύσεις. Κι αυτό διότι δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Παρόλο που η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς το 1990 έγινε στο ΥΓΕΙΑ, έκτοτε “κλείδωσε” με νόμο να γίνεται μόνο στο δημόσιο τομέα. Και είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που το απαγορεύει. Ο,τιδήποτε άλλο αφορά την καρδιά, μπορούμε να το κάνουμε και με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Καρδιάς του ΥΓΕΙΑ».
Δηλαδή έχετε τη δυνατότητα να χειρουργείτε και έμβρυα μέσα στη μήτρα;
«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στη Γυναικολογική Κλινική που διαγιγνώσκουμε πρόβλημα καρδιάς στο έμβρυο και δύο ημέρες μετά τη γέννησή του χειρουργείται. Επίσης μάς διακομίζουν βρέφη από άλλα μαιευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, για χειρουργεία αμέσως μετά τον τοκετό. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ένα μεγάλο «κεφάλαιο» του Κέντρου μας. Τις διαγιγνώσκουμε και τις διορθώνουμε με επιτυχία σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%».
Συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού για συνεχή επιμόρφωση των ειδικών σας έχετε;
«Φυσικά. Και όχι μόνο για να ενημερωθούν οι ίδιοι. Αλλά μάς προσκαλούν, λόγω της μεγάλης κλινικής μας εμπειρίας, να παρουσιάσουμε κι εμείς τις τεχνικές και τις εξελίξεις όπως τις βλέπουμε σε πρώτο πλάνο».
Ενας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την επιλογή κλινικής πλέον, είναι οι λοιμώξεις των νοσοκομείων. Όλο και πιο συχνά ακούμε ότι κάποιος μπήκε για χειρουργείο και απεβίωσε λόγω λοίμωξης…
«Δυστυχώς λοιμώξεις υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου. Το θέμα είναι πόσο συχνά εμφανίζονται και τι είδους μικρόβια μπορεί να κολλήσει κάποιος μετά από μία επέμβαση. Τα περισσότερα μικρόβια αναπτύσσονται στα χειρουργεία και τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας. Το ποσοστό που έχουμε εμείς είναι πολύ μικρό και 100% αντιμετωπίσιμο. Δεν έχουμε περιστατικά με τα λεγόμενα πολυανθεκτικά μικρόβια. Οι απολυμάνσεις μας είναι άψογες, και τυχόν μικρόβια που δημιουργούνται και προέρχονται από συγκεκριμένα σημεία επαφής των ασθενών με ξένα σώματα, δηλαδή σωληνάκια, καθετήρες κ.λπ. που είναι φυσιολογικό, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά».
Πόσα άτομα έχουν χειρουργηθεί το 2016;
«Εχουμε κάνει περίπου 700 χειρουργεία καρδιάς το 2016, δηλαδή περισσότερα από δύο την ημέρα. Παλαιότερα γίνονταν πολλές περισσότερες επεμβάσεις, αλλά πλέον ο κόσμος με την κρίση δεν μπορεί να ανταποκριθεί ή φοβάται να πληρώσει για την υγεία του και την αφήνει σε δεύτερη μοίρα».
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καλύπτονται για επεμβάσεις και νοσηλεία στο ΥΓΕΙΑ;
«Σε πολύ μεγάλο βαθμό ναι. Τουλάχιστον τα καρδιολογικά περιστατικά ναι, τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».
Αρα έχετε και πελάτες του Δημοσίου. Αυτό σήμερα είναι καλό ή κακό για μία επιχείρηση;
«Στη δική μας περίπτωση, στον τομέα της Υγείας, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε εάν κάτι συμφέρει ή όχι στη συνεργασία με το Δημόσιο. Υπάρχει το περίφημο clαw- back. Μία τακτική με την οποία απαιτούν όση επιστροφή επιθυμούν στο τέλος του έτους. Και ενώ υπολογίζεις ότι έχεις χρεώσει για τις υπηρεσίες σου, για παράδειγμα 100 ευρώ σε έναν ασθενή με δημόσια ασφάλιση, έρχεται η κυβέρνηση και μας ζητάει πίσω περίπου το 45% του τζίρου, όπως έγινε φέτος. Έχουν πει ότι χειρουργικά και παιδοκαρδιοχειρουργικά θα τα εξαιρέσουν φέτος. Αν γίνει αυτό θα μειωθούν αρκετά και οι τιμές των επεμβάσεων».
Είστε πολύ κοντά δηλαδή στο να κάνετε έμμεσα «κοινωνικές επεμβάσεις». Αμεσα, εξυπηρετείτε απόρους που έχουν ανάγκη;
«Φυσικά. Και όχι μόνο ένα και δύο. Αλλά πάρα πολλά περιστατικά κάθε χρόνο. Είναι στην κουλτούρα μας να βοηθάμε συγκεκριμένους ανθρώπους που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν χρήματα, αλλά έχουν ανάγκη. Είτε έρχονται μόνοι τους, είτε μέσω Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Δεν στερούμε από κανέναν τη δυνατότητα να ζήσει καλά».
Ως επιχείρηση και εν μέσω κρίσης έχετε κέρδη;
«Ναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είμαστε κερδοφόρα επιχείρηση. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του 2016 ανήλθε σε 227,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 3,4% έναντι 220,3 εκατ. ευρώ το 2015. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων παρουσίασαν σημαντική αύξηση 45,5% και ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 22 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Έχουμε σταθερό όγκο ασθενών. Και παραμένουν σε εμάς διότι εμπιστεύονται τις υπηρεσίες μας».
Με το Ωνάσειο, που είναι το μοναδικό ίδιου τύπου με σας δημόσιο νοσοκομείο, έχετε ανταγωνισμό;
«Οχι, δεν μπορώ να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Είναι καλό να υπάρχουν είτε δημόσιες δομές, είτε ιδιωτικές που παρέχουν καλές και προηγμένες υπηρεσίες. Αναβαθμίζουν αυτόματα όλο το τοπίο».
Μιας και έχετε περάσει και από τον χώρο της δημόσιας υγείας, πώς κρίνεται σήμερα τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία;
«Η δημόσια υγεία δεν είναι στα επίπεδα που θέλουμε όλοι μας να είναι. Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε το Δημόσιο. Λειτουργούμε συμπληρωματικά. Μπορεί να είμαστε πιο εξελιγμένοι διότι σίγουρα έχουμε πιο ενημερωμένο σύνολο γιατρών, πιο σύγχρονο εξοπλισμό, και το Δημόσιο να έχει δυσκίνητες υπηρεσίες. Πόσο μάλλον τώρα που είναι οι οικονομικές δυσκολίες υπαρκτές. Παλαιότερα έκανες ένα διαγωνισμό στο Δημόσιο και μετά από μερικά χρόνια που ολοκληρωνόταν, τα μηχανήματα που είχες ζητήσει ήταν ήδη παλιάς τεχνολογίας. Δυστυχώς αυτά δεν έχουν αλλάξει και έχουν γίνει και χειρότερα. Και όλο αυτό τελικά είναι σε βάρος του πολίτη που ασθενεί».
Φταίνε μόνο οι πολιτικοί;
«Οχι. Εχουν μερίδιο ευθύνης. Όμως και οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν συνεισφέρει και συνεισφέρουν αρνητικά. Δεν τους ενδιαφέρει να αναπτυχθούν μέσα στον χώρο εργασίας τους. Τους ενδιαφέρει “ο δικός μας να μπει εκεί, αυτός να πάει εκεί κ.λπ”. Λειτουργούν με την αρχή «αν δεν είσαι δικός μας, είσαι εχθρός μας». Και δεν είναι μόνο στο διοικητικό κομμάτι. Είναι και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Έτσι όμως δεν έρχεται ανάπτυξη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News