1055
Ο Αλεξ Κομνηνός στο εργαστήριό του. Οταν είναι εκτός του αρέσει το ποδόσφαιρο. Εχει άλλωστε διαρκείας για τους αγώνες της Αρσεναλ |

Ο Ελληνας που βρήκε το «βιάγκρα του εγκεφάλου»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 07:52
Ο Αλεξ Κομνηνός στο εργαστήριό του. Οταν είναι εκτός του αρέσει το ποδόσφαιρο. Εχει άλλωστε διαρκείας για τους αγώνες της Αρσεναλ
|

Ο Ελληνας που βρήκε το «βιάγκρα του εγκεφάλου»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2017, 07:52

Η αρχή έγινε με το πρόζακ. Το θαυματουργό φάρμακο που δρούσε στον εγκέφαλο και έκανε τους δυστυχισμένους ευτυχισμένους. Η επανάσταση της ψυχικής και βιολογικής ανάταξης συνεχίστηκε μερικά χρόνια αργότερα με το ελιξίριο της στύσης, το βιάγκρα. Τώρα, επιστήμονες από τη Βρετανία με επικεφαλής τον δρα Αλεξ Κομνηνό, ετοιμάζονται να λανσάρουν το χάπι δύο σε ένα, δηλαδή ένα βιάγκρα για τον εγκέφαλο. Το φάρμακο θα είναι και για άντρες και για γυναίκες.

Το νέο φάρμακο, που ως ορμόνη θα κυκλοφορήσει σε ενέσιμη μορφή, υπόσχεται να ενισχύει την επιθυμία για έντονα θετικά συναισθήματα, δηλαδή για αγάπη, έρωτα, αλλά και για περισσότερο και καλύτερο σεξ. Αυτό προέκυψε τουλάχιστον από μεγάλη έρευνα που έγινε από ειδικούς στο Imperial College του Λονδίνου.

Το κλειδί είναι μία ορμόνη που παράγεται κατά την εφηβεία και ονομάζεται κισπεπτίνη. Δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το ρομαντισμό, τον έρωτα και τη σεξουαλική διέγερση. Απώτερος στόχος των ειδικών είναι να θεραπεύουν με μία ένεση τα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα.

«Το σεξ, τα συναισθήματα και η αναπαραγωγή είναι θεμελιώδη και συνυφασμένα με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι περισσότερες έρευνες που αφορούν την υπογονιμότητα έχουν επικεντρωθεί στους βιολογικούς λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί. Αν και αυτοί οι λόγοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί, οι ρόλοι του εγκεφάλου και των συναισθημάτων είναι εξίσου σημαντικοί, παρόλο που δεν είναι πλήρως κατανοητοί ακόμα. Στη συγκεκριμένη έρευνα στην οποία το δείγμα είναι υγιείς νεαροί άνδρες, έχουμε δείξει ότι η κισπεπτίνη μπορεί να ενδυναμώσει την “σεξουαλική” και “ρομαντική” δραστηριότητα του εγκεφάλου όπως και να μειώσει την αρνητική ψυχική διάθεση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι σημαντικό καθώς είναι μια ανακάλυψη η οποία δείχνει ότι η κισπεπτίνη μπορεί να τροποποιήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα στα κέντρα της αγάπης και του σεξ», εξηγεί στο protagon.gr ο δρ. Κομνηνός, Επίτιμος Κλινικός Λέκτορας Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Imperial College του Λονδίνου.

unnamed (2)
Ο δρ. Αλεξ Κομνηνός έρχεται τα καλοκαίρια στην Αθήνα, στη Δράμα και, φυσικά, στα ελληνικά νησιά

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες μελέτησαν 29 υγιείς ετερόφυλους άνδρες. Κάποιοι από αυτούς έκαναν ενέσεις κισπεπτίνης ή ψευδοφάρμακου (πλασίμπο). Ακολούθως κλήθηκαν να παρατηρήσουν διάφορες φωτογραφίες που είχαν είτε ρομαντικό, είτε σεξουαλικό ή άσχετο περιεχόμενο. Όσο έβλεπαν τις φωτογραφίες, υποβάλλονταν παράλληλα και σε μαγνητική τομογραφία.

Οπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών, όσοι είχαν κάνει ένεση με την ορμόνη, είχαν και έντονη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σεξ και τον έρωτα. Μάλιστα, όσο πιο μειωμένη ήταν η ερωτική διάθεση ενός άντρα, τόσο καλύτερη ήταν η αντίδραση του εγκεφάλου. Και η ανακάλυψη δεν σταματά στον έρωτα και το σεξ, αλλά ενδέχεται να βοηθήσει και άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν απόγονο με τη φυσική μέθοδο…

«Από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς την βοήθεια μίας εξαιρετικής ομάδας επιστημόνων. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η Λύσια Δημητρίου, ακόμα μία σπουδαία Ελληνίδα επιστήμονας, την οποία επιβλέπω ως καθηγητής στις διδακτορικές σπουδές της στο Imperial College. Η δουλειά μας δείχνει ότι η κισπεπτίνη είναι ο μαέστρος στην ορχήστρα της αναπαραγωγής, καθοδηγώντας και τις ορμόνες αλλά και την συμπεριφορά».

Όπως εξηγεί ο έλληνας επιστήμονας στο Protagon, για να φτάσει σε αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη είχε βάλει στο μικροσκόπιό του αρκετά χρόνια πριν την ουσία κισπεπτίνη. «Είχα εντυπωσιαστεί από κάποιες έρευνες που έδειξαν ότι υπάρχουν υποδοχείς για κισπεπτίνη όχι μόνο σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με ορμόνες αλλά και σε περιοχές που συνδέονται με την συμπεριφορά. Ήμουν περίεργος για την λειτουργία της κισπεπτίνης στις περιοχές αυτές και αυτό μου έδωσε την ιδέα για αυτή την έρευνα».

Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκεσε συνολικά δύο χρόνια και χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά. «Από το να πάρουμε τις απαραίτητες δεοντολογική εγκρίσεις μέχρι να δημοσιεύσουμε τη μελέτη ήταν ένα μακρινό ταξίδι, αλλά στο τέλος άξιζε τον κόπο».

Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι συχνά στην ιατρική καριέρα δεν συμπεριλαμβάνεται μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει την αντίληψη μας για το πώς δουλεύει το ανθρώπινο σώμα και που μπορεί ενδεχομένως στο μέλλον να βοηθήσει πολλούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Το 80% από τις έρευνες έχουν αδιέξοδο αποτέλεσμα για πρακτική χρήση στον άνθρωπο. «Οπότε νιώθω πολύ τυχερός που συνεισέφηρα σε αυτό». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

Ο πατέρας του Αλεξ Κομνηνού δούλευε σε ναυτιλιακή εταιρία και η μητέρα του ήταν αρχαιολόγος. Μετακόμισαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ¨στο Λονδίνο όπου και γεννήθηκε ο Άλεξ. Εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Imperial College με ακαδημαϊκή και μουσική υποτροφία το 1997. Από την αρχή ενθουσιάστηκε με τον τομέα της Ενδοκρινολογίας, στον οποίο και ολοκλήρωσε το πτυχίο του με άριστα. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιατρική ξεκίνησε την ειδίκευση του στην Ενδοκρινολογία και Γενική Ιατρική σε αναγνωρισμένα νοσοκομεία στο Λονδίνο.

Το 2011 του απονεμήθηκε διδακτορική υποτροφία από το Wellcome Trust της Βρετανίας για να μελετήσει την κισπεπτίνη ως ορμόνη αναπαραγωγής. Ο δρ Κομνηνός έχει δημοσιεύσει πολλές ενδοκρινολογικές μελέτες σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις για τη δουλειά του.

Υπήρξε μέλος της ομάδας που ανακάλυψε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να βοηθήσει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Εκτός από την δουλεία του στην κισπεπτίνη, ανακάλυψε και τη σημασία ακόμα μια ορμόνης, της ΝΚΒ, στην εμμηνόπαυση, και τώρα διερευνά τη λειτουργία της και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εξάψεων σε γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.

Τις μελέτες του παρουσίασε σε διεθνής συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων πέντε Ετήσιων Αμερικανικών Ενδοκρινολογικών Συνεδίων όπου και κέρδισε βραβεία «Εξαιρετικής Περίληψης» (2014, 2016) και «Καλύτερης Παρουσίασης στο Θέμα της Αναπαραγωγής» (2015).

Κέρδισε χορηγίες από το NIHR, Wellcome Trust και Βιοϊατρικά Συμβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης έχει πολλά καθήκοντα διδασκαλίας και εξέτασης προπτυχιακών φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Imperial College, όπως και να κάνει συνεντεύξεις σε υποψήφιους νέους φοιτητές.

Ο δρ Κομνηνός συμμετέχει σε κλινικές έρευνες και πρόσφατα διορίστηκε Καθηγητής Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Imperial College. Εξετάζει ασθενείς με διάφορα ενδοκρινολογικά και διαβητικά προβλήματα στα νοσοκομεία του Imperial College, Hammersmith Hospital και St Mary’s Hospital στο Λονδίνο. Οι κλινικές και ακαδημαϊκές του συνεισφορές αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από τον Βρετανικό Ενδοκρινολογικό Σύλλογο με το αναγνωρισμένο βραβείο Early Career Clinical Prize που του απονεμήθηκε ως ο κορυφαίος νεαρός ενδοκρινολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οταν δεν δουλεύει, λατρεύει να παίζει ποδόσφαιρο και κλασική μουσική στην οποία είχε κάνει καριέρα ως έφηβος. Εχει επίσης εισιτήριο διαρκείας στην Αρσεναλ.

Στην Ελλάδα ταξιδεύει για να επισκεφθεί τους συγγενείς του στην Αθήνα και στην Δράμα. Το καλοκαίρι συχνάζει φυσικά στις παραλίες ελληνικών νησιών και, όπως δηλώνει, απολαμβάνει παγωμένη μπύρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...