348
Η ανάλυση των ήχων που παράγουν τα δελφίνια δείχνει πως δεν διακόπτουν το ένα το άλλο, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι «ακούν» προτού απαντήσουν | sheilapic76/Flickr

Πώς συνομιλούν τα δελφίνα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 07:36
Η ανάλυση των ήχων που παράγουν τα δελφίνια δείχνει πως δεν διακόπτουν το ένα το άλλο, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι «ακούν» προτού απαντήσουν
|sheilapic76/Flickr

Πώς συνομιλούν τα δελφίνα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 07:36

Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές γνωρίζουν πως τα δελφίνια έχουν αναπτύξει έναν αξιοπρόσεκτο τρόπο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας διακριτούς ήχους, «κλικ» ή «φωνές», όπως συνήθως τις ονομάζουν, για να δηλώσουν χαρά ή στρες, την εύρεση τροφής, τον αποχωρισμό από την ομάδα τους… Μάλιστα οι συριγμοί κάθε δελφινιού αποτελούν ένα είδος «υπογραφής» του, καθώς είναι εντελώς διαφορετικοί και μοναδικοί για κάθε ζώο.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατα, εντυπωσιακά ευρήματα, τα θαλάσσια θηλαστικά διαφοροποιούν την ένταση και τη συχνότητα των ήχων που παράγουν σχηματίζοντας «λέξεις» και στη συνέχεια «προτάσεις» σε μια μορφή επικοινωνίας που θυμίζει (τηρουμένων πάντα των αναλογιών) την ανθρώπινη.

Ερευνητές του επιστημονικού πάρκου Karadag, στη Θεοδοσία της Ρωσίας, κατέγραψαν δύο ρινοδέλφινα της Μαύρης Θάλασσας (είδος πολύ κοινό και στην Ελλάδα), που φέρουν τα ονόματα Γιάσα και Γιάνα, να «συνομιλούν».

3-large_trans++wC_q6O_WKvh9zLQtPEcugMtl4wH-QVoA1_nWU5B-emI
Το γράφημα που απεικονίζει τη «συνομιλία» των δελφινιών


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph
, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρώσο καθηγητή Βιατσεσλάβ Ριάμποφ, που πραγματοποίησε τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Physics and Mathematics, ηχογράφησαν με υποθαλάσσιο μικρόφωνο τα δύο αυτά δελφίνια σε πισίνα του πάρκου.

Captu2re-large_trans++i2ctj82rCJy3QOqq5vOjveBR3j3VHEEN9iWm3OOLHNI
Τα «κλικ» που ακούστηκαν από το δελφίνι Γιάνα (βέλη προς τα κάτω) και το δελφίνι Γιάσα (βέλη προς τα πάνω), κατά τη διάρκεια της «συνομιλίας» τους

Η ανάλυση των ήχων διέκρινε τις «φωνές» του ενός δελφινιού από του άλλου και φανέρωσε μια δομή στη… συνομιλία, καθώς κάθε δελφίνι άκουγε μια «πρόταση» από «κλικ» του άλλου -χωρίς να το διακόπτει- και στη συνέχεια του απαντούσε ανάλογα.

«Ουσιαστικά αυτή η ανταλλαγή ήχων μοιάζει με τη συνομιλία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους» δήλωσε ο Ριάμποφ. «Η ανάλυση των ήχων δείχνει πως δεν διακόπτουν το ένα το άλλο, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι «ακούν» προτού απαντήσουν», πρόσθεσε.

Κι ενώ οι καταγραφές των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως τα θηλαστικά αυτά μπορούν να παράγουν πάνω από 1000 διαφορετικούς ήχους, παρέμενε μέχρι πρόσφατα ασαφές το κατά πόσο η επικοινωνία γίνεται και σε «διαπροσωπική» βάση. Αυτή η σχεδόν γλώσσα παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού που υπάρχουν και στην ανθρώπινη επικοινωνία, στοιχείο που δείχνει υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και συνείδησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...