Από μια μονάδα απομόνωσης νοσοκομείου στη μεγεθυμένη δομή ενός κυττάρου μυελού των οστών, πολλά πράγματα στην ιατρική μπορούν να διευκρινιστούν με μια φωτογραφική μηχανή, όπως δείχνουν οι παρακάτω εντυπωσιακές εικόνες, σύμφωνα με τον Κλάιβ Κούκσον στους Financial Times.
Προστατευτικά καλύμματα κρέμονται από το ταβάνι σαν παράξενα φαντάσματα. Στο φόντο, ένα κρεβάτι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη ίσα που διακρίνεται. Η φωτογραφία δείχνει την υψηλότερης ασφάλειας κλινική εγκατάσταση στην Βρετανία και την μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου. Τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2014, μια μέρα πριν να δεχτεί τον πρώτο ασθενή με Εμπολα. Την έβγαλε ο Ντέιβιντ Μπίσοπ, υπεύθυνος ιατρικής φωτογραφίας του νοσοκομείου και είναι ένας από τους 20 νικητές του διαγωνισμού «2016 Wellcome Image Awards».
«Με το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού του Εμπολα και επειδή τότε ήταν ένα πολύ επίκαιρο θέμα, το τμήμα επικοινωνίας του νοσοκομείου ήθελε μερικές φωτογραφίες για να δείξει πώς φαίνεται η μονάδα απομόνωσης», είπε ο Ντέιβιντ Μπίσοπ.
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται από την Wellcome Trust, μια παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση για την υγεία, ως μέρος της προσπάθειας δημιουργίας μιας κατανοητής συλλογής ιατρικών φωτογραφιών. Μια ομάδα κριτικών με υπεύθυνη την Κάθριν Νράικοτ, επέλεξαν τους νικητές μέσα από 1.472 υποψήφιους που συγκεντρώθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου έτους.
Η ίδια εξήγησε ότι τους ενδιαφέρει οτιδήποτε καλλιτεχνικό, από εικονογραφήσεις φτιαγμένες στο χέρι έως και λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες.
Ο Μίκαελ Φρανκ, επαγγελματίας φωτογράφος, δημιούργησε την εικόνα μιας καρδιάς αγελάδας από ένα παλιό δείγμα, διατηρημένο σε ένα βάζο γεμάτο φορμόλη, από την συλλογή του Royal Veterinary College.
Το όργανο είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από μία ανθρώπινη καρδιά, φτάνοντας τα 27 εκατοστά ύψος. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η τελική εικόνα είναι μια μίξη τριών φωτογραφιών, τραβηγμένες με την καρδιά μέσα στο βάζο. Και εκμυστηρεύτηκε ότι παλιά είχε φοβία με τα όργανα ζώων αλλά πλέον είναι εντυπωσιασμένος από αυτά: «Μου αρέσει τόσο πολύ να δείχνω τι υπέροχες μηχανές είναι αυτά τα όργανα».
Οι άλλες εικόνες που φιλοξενούνται, απεικονίζουν έναν κόσμο που κανονικά δεν βλέπουμε ποτέ και που έγινε ορατός μέσα από πολλαπλές μεγεθύνσεις και εφαρμογή ψευδών χρωμάτων. Μία εικόνα δείχνει ένα μεμονωμένο κύτταρο ανθρώπινου μυελού των οστών, που πάρθηκε μέσω κρυογενετικής ηλεκτρονικής σάρωσης μικροσκοπίας. Προέρχεται από τον γοφό εθελοντή που δώρισε μυελό των οστών για έρευνα. Στην συνέχεια, οι Σίλβια Φερέιρα, Χριστίνα Λόπο και Εϊλίν Τζέντλεμαν, βιολόγοι βλαστικών κυττάρων από το King’s College του Λονδίνου, πάγωσαν το δείγμα και τροφοδότησαν ηλεκτρόνια πάνω του, τα οποία αναπήδησαν για να δημιουργήσουν μια εικόνα στην κλίμακα του γκρι και στην συνέχεια πρόσθεσαν ψηφιακά ένα απαλό μπλε χρώμα.
Μια άλλη ομάδα από το ίδιο κολέγιο, οι Ιζάτ Σουφιάν, Κίο Τσινγκ Μέι, Χουμάμ Κάφα και Καλούντ Αλ Τζαμάλ, επίσης υιοθέτησαν απαλά χρώματα κατά την μετατροπή των εικόνων από την ηλεκτρονική μικροσκοπία. Αναπαριστά δύο βακτήρια σε σχήμα ράβδου και μέγεθος δύο μικρομέτρα (ένα μικρόμετρο είναι ίσο με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Τα βακτήρια βρίσκονται σε ένα υπερβολικά λεπτό φύλλο οξειδίου του γραφενίου, παχύ όσο ένα άτομο άνθρακα. Οι ρυτίδες και πτυχώσεις αυτού του χλωμού μωβ φύλλου εμφανίζονται ως γραμμές.
Η Αλ Τζαμάλ και η ομάδα της ερευνούν το γραφένιο, ένα από τα πιο ελαφρά και λεπτά υλικά που γνωρίζει η επιστήμη. Ελπίζουν ότι μια μέρα μέσω αυτού θα μπορούν να μεταφέρουν φαρμακευτικές ουσίες σε περιοχές του σώματος που τις χρειάζεται, όπως για παράδειγμα ένα αντικαρκινικό φάρμακο σε έναν όγκο.
Το βακτήριο της εικόνας είναι τυλιγμένο σε ένα φύλλο γραφενίου κατά τύχη, όταν ένα μη αποστειρωμένο νερό χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια πειράματος. Έτσι παρουσιάστηκε η ευκαιρία στην ομάδα να τραβήξει μια ακαταμάχητη φωτογραφία. Η ίδια μάλιστα πιστεύει ότι θα πρέπει να κάνουμε το κοινό να συμμετάσχει στην έρευνα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από όμορφες εικόνες. Είναι ένας όμορφος τρόπος να περιγράψεις τι ακριβώς κάνεις, πρόσθεσε η Αλ Τζαμάλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News