578
Τεράστια κύματα χτυπούν τη Βίνα ντελ Μαρ στη Χιλή το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Η διαστολή των ωκεανών σε ένα κάδρο... | REUTERS/Rodrigo Garrido

Οι ωκεανοί διαστέλλονται

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 11:30
Τεράστια κύματα χτυπούν τη Βίνα ντελ Μαρ στη Χιλή το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Η διαστολή των ωκεανών σε ένα κάδρο...
|REUTERS/Rodrigo Garrido

Οι ωκεανοί διαστέλλονται

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 11:30

Εχουμε εκτιμήσει λάθος την άνοδο της στάθμης των θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό προειδοποιούν γερμανοί επιστήμονες. Σε έρευνά τους υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η άνοδος της στάθμης μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια από αυτήν που υποθέταμε ως τώρα, γεγονός που προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας παράλληλα με το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Σε άρθρο τους που προδημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός των παραγόντων θα έχει ως συνέπεια ακόμα πιο ισχυρές θύελλες σε παράκτιες περιοχές.

Οι ωκεανοί λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο όπως τα παλιά θερμόμετρα με τον υδράργυρο. Οπως η αύξηση της θερμοκρασίας έκανε το υγρό να ανεβαίνει, έτσι και η απορρόφηση θερμότητας από τους ωκεανούς τους κάνει πιο ζεστούς, οπότε το νερό διαστέλλεται και ανεβαίνει – έστω και ελάχιστα- η στάθμη τους.

Οι γερμανοί επιστήμονες σημειώνουν ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από τους οποίους δύο από τους σημαντικότερους είναι το λιώσιμο των πάγων και η θερμική διαστολή, δηλαδή την αύξηση του όγκου του νερού λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας. Με τους πάγους το πρόβλημα είναι γνωστό και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο. Οι Γερμανοί όμως επικεντρώθηκαν στην στάθμη των ωκεανών σε παγκόσμιο επίπεδο με τη βοήθεια της αποστολής GRACE η οποία χαρτογράφησε το βαρυτικό πεδίο της Γης και έμμεσα τη στάθμη των ωκεανών.

Η ως τώρα εκτίμηση ήταν ότι η θερμική διαστολή προκαλεί αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 0,7 με 1 χιλιοστό το χρόνο (οι αριθμοί ποικίλλουν). Εξετάζοντας όμως εκ νέου δεδομένα από το 2002 ως το 2014, η έρευνα δείχνει ότι η στάθμη των υδάτων ανυψώνεται κατά 1,4 χιλιοστά. Αν συνδυαστεί αυτό με την άνοδο από το λιώσιμο των πάγων, η συνολική αύξηση της στάθμης είναι κατά 2,74 χιλιοστά το χρόνο.

Πιο θερμοί ωκεανοί φέρνουν περισσότερο λιώσιμο των πάγων και μεγαλύτερη θερμική διαστολή: είμαστε μπροστά σε φαύλο κύκλο αν δεν δράσουμε

Με άλλα λόγια, στο ισοζύγιο των παραγόντων που αυξάνουν τη στάθμη των θαλασσών, η θερμική διαστολή και το λιώσιμο των πάγων συνεισφέρουν σχεδόν το ίδιο. Ανοίγουν όμως έναν φαύλο κύκλο, αν η ανθρωπότητα δεν δράσει άμεσα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας. Οσο θα αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο περισσότερο θα λιώνουν οι πάγοι στους πόλους, αλλά θα γίνονται και πιο θερμοί οι ωκεανοί, επιταχύνοντας τον κύκλο.

Παρά ταύτα, αυτή η αύξηση δεν είναι ίση σε όλο τον κόσμο, επισημαίνεται στο άρθρο του Guardian.

Στις Φιλιππίνες και στην Ινδονησία, η αύξηση λόγω της θερμικής διαστολής είναι πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και φτάνει ακόμα και τα 15 χιλιοστά. Από την άλλη πλευρά στην δυτική ακτή των ΗΠΑ η θερμική διαστολή είναι στην πράξη ανύπαρκτη και η στάθμη παραμένει σταθερή.

Σε μια παράλληλη ανακοίνωση στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change, αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερη θερμότητα, η οποία αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο σε μεγαλύτερα βάθη. Σχεδόν το 50% από αυτήν την επιπλέον θερμότητα που έχουν απορροφήσει οι ωκεανοί τους τελευταίους δύο αιώνες έχει συσσωρευθεί τα 20 τελευταία χρόνια, προσθέτουν, σε άλλη μία απόδειξη της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μπορεί 2-3 χιλιοστά το χρόνο να μην φαίνονται πολλά. Στο κάτω κάτω είναι απίθανο να προσέξει κανένας μια τέτοια αύξηση στη στάθμη της θάλασσας και δεν θα παρακινήσουν τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως το να ενισχύσουν φράγματα προστασίας για τα χαμηλά εδάφη. Μέσα στα χρόνια, και όσο αυτά συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, η άνοδος της στάθμης αρχίζει να μετρά εκατοστά. Ως το 2050 θα φτάσει τα 10 εκατοστά – αλλά η ανησυχία καλό είναι να μην φτάσει να γίνει πανικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...