733
Η Μπίλι Αϊλις (αριστερά) και η Νίκι Μινάζ (δεξιά) συμπεριλαμβάνονται στους τραγουδιστές που υπέγραψαν την επιστολή | CreativeProtagon

200 καλλιτέχνες απαιτούν προστασία από την ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 20:16
Η Μπίλι Αϊλις (αριστερά) και η Νίκι Μινάζ (δεξιά) συμπεριλαμβάνονται στους τραγουδιστές που υπέγραψαν την επιστολή
|CreativeProtagon

200 καλλιτέχνες απαιτούν προστασία από την ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 20:16

Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί ευθέως την τέχνη. Αυτό επισημαίνεται σε μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 200 καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής, ζητώντας προστασία από την επιθετική χρήση της τεχνολογίας, η οποία αντιγράφει την εικόνα, τις φωνές και τον ήχο των μουσικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι υπογράφοντες ανήκουν σε διαφορετικά μουσικά είδη και εποχές. Ανάμεσά τους πρωτοκλασάτα νέα ονόματα της ποπ, όπως η Μπίλι Αϊλις και η Νίκι Μινάζ, θρυλικά μέλη του Rock And Roll Hall of Fame όπως ο Στίβι Γουόντερ και οι REM, αλλά και οντότητες που χειρίζονται την πνευματική περιουσία του Φρανκ Σινάτρα και του Μπομπ Μάρλεϊ.

Η επιστολή, που εκδόθηκε από την ομάδα υπεράσπισης Artist Rights Alliance, εκφράζει την ευρεία απαίτηση για δέσμευση των κολοσσών και των μικρότερων εταιρειών τεχνολογίας να μην αναπτύξουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που υπονομεύουν ή αντικαθιστούν τραγουδοποιούς και καλλιτέχνες.

«Αυτή η επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε να προστατευθούμε από την επιθετική χρήση της ΤΝ, που κλέβει τις φωνές και την εικόνα των επαγγελματιών καλλιτεχνών, παραβιάζει τα δικαιώματα των δημιουργών και καταστρέφει το μουσικό οικοσύστημα» αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες δεν ζητούν την πλήρη απαγόρευση χρήσης της ΤΝ στη μουσική βιομηχανία – αντιθέτως, αναφέρουν ότι η υπεύθυνη χρήση της κυοφορεί οφέλη. Οι παραγωγοί μουσικής έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία ΤΝ με διάφορους εποικοδομητικούς τρόπους, όπως στην περίπτωση του ακυκλοφόρητου τραγουδιού των Beatles, όπου απομόνωσαν τα φωνητικά του αείμνηστου Τζον Λένον από μια φθαρμένη κασέτα.

Η επιστολή αντανακλά την αντίδραση ολόκληρης της βιομηχανίας του θεάματος απέναντι στη χρήση της ΤΝ, καθώς εξακολουθεί να προκαλεί ηθικά και νομικά ζητήματα σχετικά με την παραβίαση των πνευματικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία των καλλιτεχνών επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες τεχνολογίας και στους νομοθέτες για ρύθμιση της χρήσης ΤΝ, την ώρα που τα μεγάλα στούντιο δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η ανησυχία σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στη διαδικασία σύνθεσης τραγουδιών και σεναρίων ή παραγωγής εικόνων και βίντεο με ηθοποιούς βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών συνδικαλιστικών διαπραγματεύσεων για συλλογικά συμβόλαια εργασίας, καθώς και απεργιών συνδικάτων της βιομηχανίας ψυχαγωγίας το 2023.

Ο θρύλος της σόουλ Στίβι Γουόντερ είναι μεταξύ των 200 καλλιτεχνών που χτυπούν «καμπανάκι» για την επιθετική χρήση της τεχνολογίας (Shutterstock/Kobby Dagan)

Η δημιουργία πορνογραφικών εικόνων της σούπερ σταρ της ποπ Τέιλορ Σουίφτ μέσω ΤΝ έδωσε έμφαση στην κακόβουλη χρήση των deepfakes και, νωρίτερα φέτος, ώθησε τους νομοθέτες να εισαγάγουν ένα νομοσχέδιο με στόχο την ποινικοποίηση των σεξουαλικών εικόνων που δημιουργούνται από λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς συναίνεση. Αυτό ανάγκασε την κατασκευάστρια εταιρία του ChatGPT να καθυστερήσει την κυκλοφορία ενός προγράμματος που μιμείται φωνές.

Τον περασμένο Μάρτιο το Τενεσί έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που θέσπισε νομοθεσία προστασίας των μουσικών από την ΤΝ για εμπορικούς σκοπούς. Γνωστός και ως «Διάταξη Ελβις», ο νόμος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου, καθιστώντας παράνομη την αναπαραγωγή της φωνής ενός καλλιτέχνη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Αλλά ακόμη και αυτή η νομοθεσία δεν καλύπτει τη χρήση καλλιτεχνικών δημιουργιών για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ. «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν χωρίς άδεια τη δουλειά μας για να εκπαιδεύσουν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης» καταγγέλεται στην επιστολή. Και μόνο η χρήση αυτού του υλικού εκπαίδευσης μειώνει τα ποσά των δικαιωμάτων που καταβάλλονται στους καλλιτέχνες, προσθέτουν οι υπογράφοντες.

H Artist Rights Alliance είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοικείται από βετεράνους της μουσικής βιομηχανίας, όπως η κάντρι τραγουδίστρια και κόρη του Τζόνι Κας, Ροζάν Κας. Η επιστολή υπογράφεται από νέους και παλαιότερους αστέρες όλων των ειδών της μουσικής, αλλά και από εκπροσώπους της κληρονομιάς καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τη ζωή.

Η συζήτηση γύρω από τη χρήση ομοιωμάτων καλλιτεχνών μετά θάνατον, βασισμένων σε αρχειακά πλάνα μέσω της τεχνολογίας, έχει φουντώσει – ειδικά εφόσον αρκετά από αυτά έχουν εμφανιστεί σε ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας διαμάχες και συζητήσεις περί ηθικής χρήσης.

Υπάρχουν και καλλιτέχνες που βρίσκουν τη χρήση της φωνής τους μέσω ΤΝ ενδιαφέρουσα, όπως η καναδή τραγουδίστρια Γκράιμς, που ενθαρρύνει τους θαυμαστές της να πειραματιστούν με τη φωνή της και να παρουσιάσουν τις δικές τους εκδοχές των τραγουδιών της μέσω προσομοίωσής της. Αλλά οι περισσότεροι εκφράζουν αρνητικές απόψεις για τις μιμήσεις του μουσικού ύφους τους.

Τον Ιανουάριο του 2023, ένας θαυμαστής του Νικ Κέιβ ζήτησε από το ChatGPT να δημιουργήσει στίχους όπως εκείνοι του αυστραλού συνθέτη και τραγουδιστή. Οταν ρώτησε τον Κέιβ τι πίστευε για το αποτέλεσμα, εκείνος απάντησε: «Αυτό το τραγούδι είναι μ—–α, μια γκροτέσκα κοροϊδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...