624
| Photo: mclaren.com

20 άγνωστα μυστικά στα κεντρικά της McLaren

|Photo: mclaren.com

20 άγνωστα μυστικά στα κεντρικά της McLaren

Σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης βρετανό αρχιτέκτονα Λόρδο Νόρμαν Φόστερ, οι εγκαταστάσεις παρέχουν στέγη τόσo στις διοικητικές δραστηριότητες της McLaren Automotive όσο και της αγωνιστικής ομάδας της στην F1, της McLaren Racing. Το τμήμα παραγωγής των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων δρόμου προστέθηκε το 2011.

1. Το νερό

Η λίμνη που περιβάλλει το κτίριο περιέχει πάνω από 30 εκατομμύρια λίτρα νερού. Το νερό αντλείται μέσω ενός ειδικού εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος με τη σειρά του βοηθά στον κλιματισμό του κτιρίου και τη διάχυση της θερμότητας που παράγεται από την αεροδυναμική σήραγγα.

2. Yπάρχει θέμα με τα πλακάκια

Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, οι διαστάσεις του κτιρίου προσαρμόστηκαν για να διασφαλιστεί ότι δεν χρειάζεται να κοπούν πλακάκια.

3. Όπως F1

Ο σχεδιασμός των «λεπίδων» στήριξης για την πρόσοψη του κτιρίου εμπνεύστηκε από τα «ψαλίδια» ανάρτησης ενός μονοθεσίου της F1.

4. Όχι οσμές

Η ατμοσφαιρική πίεση στο εστιατόριο McLaren είναι ελαφρώς πιο χαμηλή και ελεγχόμενη ώστε να περιορίζονται οι μυρωδιές του φαγητού στο catering που εξυπηρετεί τις ανάγκες του προσωπικού.

5. Φουλ πρασινάδα

Πάνω από 100.000 δέντρα και θάμνοι έχουν φυτευτεί στην έκταση 50 στρεμμάτων από τότε που η McLaren αγόρασε την έκταση. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 14.000 φυτά στους 5 χώρους στάθμευσης.

6. Τι ήταν πριν

Στην έκταση στην οποία χτίστηκε το Τεχνολογικό Κέντρο της McLaren βρισκόταν αρχικά μία φάρμα με στρουθοκαμήλους

7. Η χωματερή

Περισσότερα από 300.000 κυβικά μέτρα χώματος αφαιρέθηκαν κατά την κατασκευή του MTC. Όλος ο χωμάτινος όγκος ανακατανεμήθηκε γύρω από το σημείο και επανατοποθετήθηκε.

8. Η θέα από ψηλά

Αν τα δει κανείς από ψηλά, τα κεντρικά της McLaren περιλαμβανομένης της λίμνης σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο.

9. Κάμερα, φώτα, πάμε

Το κτίριο με τη φουτουριστική του εμφάνιση έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για πολλές βραβευμένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw

10. Πολύ γυαλί

Υπάρχουν περίπου 43.000 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις

11. Πολύ μεροκάματο

Χρειάστηκαν 2 εκατομμύρια ώρες εργασίας για την κατασκευή του Τεχνολογικού Κέντρου της McLaren.

12. Ο εκσκαφέας

Το κτίριο περιβάλλεται από σκυρόδεμα πάχους ενός μέτρου και βάθους 27 μέτρων. Για να ολοκληρωθεί η εργασία, απαιτήθηκε η χρήση ειδικού εκσκαφέα (ενός από τους τρεις στον κόσμο) που έπρεπε να μεταφερθεί από τις ΗΠΑ. Έφτασε στη Μ. Βρετανία ως εξαρτήματα που γέμισαν 9 μεγάλες νταλίκες και χρειάστηκε μία εβδομάδα για να συναρμολογηθεί.

13. Πολύ πεταλούδα

Μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουλίου ή του Αυγούστου, αν περπατήσετε στο μονοπάτι γύρω από το McLaren Park, μπορείτε να δείτε περίπου 350 πεταλούδες. Υπάρχουν περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη και εμφανίζονται στην περιοχή κάθε χρόνο.

14 Πολύς κυπρίνος. Ή γριβάδι. Ή μπουτσκάρι. Είδατε τι μαθαίνετε;

Η λίμνη φιλοξενεί κυπρίνους «εκτρεφόμενους από τη McLaren» οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από το αρχικό, όταν εμφανίστηκαν στο σημείο. Τρώνε καλά.

15. Ο βιότοπος

Τα ποτάμια και οι λίμνες παρέχουν βιότοπο για 11 είδη λιβελούλας, ενός εντόμου με εντυπωσιακά χρώματα, κάτι που θεωρείται μοναδικό για τέτοιου είδους κατοικημένη περιοχή.

16. Το «αεροδρόμιο»

Ο κύριος όγκος του κτιρίου είναι αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενεί 9 αεροσκάφη Boeing 747.

17. Το brief

Η αρχική σχεδιαστική οδηγία ήταν να σε κάνει να νιώθεις κατά 90% ότι βρίσκεσαι στη Nasa και κατά 10% σε χώρο της Ντίσνει.

18. Το CO2

Περίπου 100 τόνοι άνθρακα δεσμεύονται και αποθηκεύονται κάθε χρόνο.

19. Στο ασανσέρ

Οι γυάλινοι ανελκυστήρες στην πρόσοψη του κτιρίου εμπνεύστηκαν σχεδιαστικά από έμβολο κινητήρα.

20. Ο μεγάλος αρχιτέκτονας

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Σερ Νόρμαν Φόστερ της ‘’Foster & Partners’’ ήταν ο ιθύνων νους για το σχεδιασμό του κτιρίου. Ο ίδιος έχει, μεταξύ άλλων, στο βιογραφικό του το στάδιο Γουέμπλει, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και το ‘’Century Tower’’ στο Τόκιο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...