Τα σοκολατένια αβγά και τα λαγουδάκια είναι αναμφίβολα η πιο γλυκιά παράδοση που σχετίζεται με το Πάσχα στον χριστιανικό κόσμο. Oμως, αυτές τις ημέρες συμβαίνουν και άλλα πράγματα, μερικά από τα οποία είναι παράξενα έως και πρωτόγονα. Oπως οι τεράστιες φωτιές αλλά και το «μαστίγωμα» των γυναικών που γίνεται σε κάποια μέρη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση το Πάσχα είναι μια γιορτή η οποία πέρα από τους θρησκευτικούς συμβολισμούς της είναι και εμπορικά σημαντική αφού ανταλλάσσονται δώρα, γλυκά και ευχετήριες κάρτες. Μάλιστα τη γιορτάζουν ακόμη και μη Χριστιανοί απολαμβάνοντας τις διακοπές τους σε μέρη με παραδοσιακές πασχαλινές δράσεις.
Είναι η συμβολική φιγούρα που μοιράζει τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα και οι ρίζες της καταγωγής του βρίσκονται στα έθιμα των γερμανών λουθηρανών.
Αρχικά ο λαγός έπαιζε τον ρόλο του «δικαστή» που αξιολογούσε τη συμπεριφορά των παιδιών. Εξέταζε αν ήταν καλά ή ανυπάκουα την περίοδο της Σαρακοστής, με την έναρξη της οποίας ουσιαστικά αρχίζει και η σεζόν του Πάσχα. Ο λαγός του Πάσχα είναι δηλαδή κάτι ανάλογο με τον Αϊ Βασίλη και την ιταλίδα γριά μάγισσα Μπεφάνα που μοιράζουν δώρα στα παιδιά τα Χριστούγεννα. Το 1700, μάλιστα, μαζί με τους γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, τα λαγουδάκια (Osterhase) πέρασαν κι αυτά τον Ατλαντικό και για χάρη τους τα πιτσιρίκια φτιάχνουν κάθε Πάσχα φωλιές και περιμένουν τα χρωματιστά αβγά τους. Οι ζαχαροπλάστες ετοιμάζουν, αυτές τις ημέρες περίτεχνα σοκολατένια γλυκά με λαγούς και αβγά διαφόρων μεγεθών. Στην Αλσατία μάλιστα, στο Musée du pain d’épices, εκτίθεται μια πολύ μεγάλη συλλογή με παλιά πασχαλινά καλούπια και φόρμες ζαχαροπλαστικής για σοκολατένια λαγουδάκια.