Τα καρύδια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, χορταστικά, έχουν επίσης μια βαθιά νοστιμιά. Αν προσθέσεις, λοιπόν, λίγη τριμμένη καρυδόψιχα σε μια νηστίσιμη χορτόπιτα, σε κρατάει πολύ περισσότερο από ό,τι αν είναι εντελώς σκέτη μόνο με φύλλο, χόρτα και λάδι.
Είναι μια πίτα που την συνηθίζουμε στο σπίτι μας την περίοδο της Σαρακοστής και το καλοκαίρι πριν από το Δεκαπενταύγουστο. Γίνεται με χόρτα που υπάρχουν στα χωράφια ή στην αγορά ανάλογα με τις εποχές.
Η γιαγιά μου η Κωνστάντω μάλιστα, που νήστευε με τρόπο σκληροπυρηνικό, κάθε Μεγάλη Παρασκευή (δεν τρώνε ούτε λάδι εκείνη την ημέρα) την έφτιαχνε αλάδωτη. Γιατί αρκεί το καρυδέλαιο για να τη νοστιμίσει. Επιβεβαιώνω.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News