Είτε τυλιγμένες σε φύλλο ή «ξεβράκωτες», τελείως γυμνές – όποια μορφή και αν έχουν, οι πίτες είναι αναμφισβήτητα το έδεσμα-πασπαρτού κάθε τραπεζιού. Με το μεγάλο αποθεματικό τους δε σε συνταγές και παραλλαγές, η πιο βολική λύση για την περίοδο της νηστείας: με μια απλή σαλάτα γίνονται πλήρες, χορταστικότατο γεύμα. Εξαιτίας ευκολίας όλοι αγαπάμε λίγο περισσότερο τις γυμνές, δηλαδή τις φτιαγμένες χωρίς φύλλο. Στην ουσία πρόκειται για χυλό μέσα στον οποίο ανακατεύεται η γέμιση και μαζί ψήνονται στον φούρνο, «μπλέτσι» κατά τους Ηπειρώτες. Οσο έκφυλη, λοιπόν, και αν ακούγεται η πίτα μας, τόσο σεμνή, προσηνής και ευλαβική είναι. Το γέμισμα αλλάζει μαζί με την εποχή: από εδώ και πέρα χόρτα άγρια ή καλλιεργημένα αλλά και αρωματικά βότανα, που βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Η ξεδιάντροπη στο άκουσμα κυρία προσγειώθηκε στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας και η αδιάφορη όψη της σε καμία περίπτωση δεν υποσχόταν μια πλούσια γεύση από κρεμμύδια, σπανάκι και ευωδιαστά μυρώνια. Αμέσως ζήτησα να μάθω πώς.
Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News