615
Αρωματίστε την τάρτα με φρέσκο θυμάρι | Shutterstock

Ταρτ Τατέν με πομοντόρια

Κική Τριανταφύλλη 17 Σεπτεμβρίου 2018, 11:58
Αρωματίστε την τάρτα με φρέσκο θυμάρι
|Shutterstock

Ταρτ Τατέν με πομοντόρια

Κική Τριανταφύλλη 17 Σεπτεμβρίου 2018, 11:58

Ο μύθος λέει ότι περί τα τέλη του 19ου αιώνα δύο αδελφές, οι Στεφανί και Καρολίν Τατέν, είχαν στο Λαμότ-Μπεβρόν, περίπου 100 χλμ έξω από το Παρίσι, το ξενοδοχείο «Τατέν». Η Στεφανί είχε αναλάβει την κουζίνα και μια μέρα έκανε το υπέροχο λάθος να βάλει στο τηγάνι μήλα με βούτυρο και ζάχαρη ξεχνόντας να προσθέσει ζύμη.

Τα μήλα καραμελώσανε και για να μην τα πετάξει τα σκέπασε με ζύμη, έβαλε το τηγάνι στο φούρνο και μόλις η ζύμη ψήθηκε, αναποδογύρισε το γλυκό σε μια πιατέλα και κάπως έτσι προέκυψε η «ταρτ Τατέν», η περίφημη γαλλική μηλόπιτα που πήρε με το όνομά της.

Αν τώρα αντικαταστήσεις τα μήλα με κάτι άλλο και παρόλα αυτά το ονομάσεις «ταρτ Τατέν» θα μπορούσε να θεωρηθεί και «ασεβές» αλλά όταν αυτό το «έγκλημα» διαπράττεται από Γάλλους εμάς μας φτάνει και μας περισσεύει. Στο κάτω-κάτω η τραγανή σφολιάτα περιχυμένη με βουτυρένια καραμέλα είναι υπέροχη όχι μόνο με μήλα αλλά και με δαμάσκηνα κομμένα στη μέση και ροδέλες ανανά μέχρι και με ντομάτες ή πιπεριές Φλωρίνης.

Μάλιστα η ταρτ Τατέν με ντομάτες είναι ένα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο των γαλλικών μπρασερί οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να τη φτιάξετε πριν τελειώσουν οι πεντανόστιμες καλοκαιρινές ντομάτες.

Για την περίσταση διάλεξα την τέλεια ταρτ Τατέν ντομάτας της Φελίσιτι Κλόουκ του Guardian γιατί οι συνταγές της είναι πραγματική εγγύηση. Σημειώστε ότι η επιτυχία αυτους του πιάτου οφείλεται βασικά στην επιλογή της ντομάτας οπότε προτιμήστε τα πομοντόρια που είναι σφιχτά και δεν αφήνουν πολλά υγρά

Ταρτα ντομάτας

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Μερίδες: 4-6

Υλικά

  • 750 γρ ντομάτες πομοντίρο
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι μόνο τα φυλλαράκια
  • 25γρ ζάχαρη
  • 30γρ βούτυρο
  • 2 κ.τ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 400 γρ ζύμη σφολιάτας
  • 1 χούφτα κάπαρη ή μαύρες ελιές (προαιρετικά)

Για να ξεφλουδίσετε πιο εύκολα τις ντομάτες χαράξτε τις στη βάση τους σε σχήμα σταυρού και ρίξτε τις σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ανασηκωθεί η φλούδα τους. Κατόπιν ρίξτε τις σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, κόψτε τις στη μέση και βγάλτε τα σπόρια τους.

Στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και τα 2/3 από το θυμάρι για περίπου ένα λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους για περίπου 2-3 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά.

Ρίξτε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύδι σε ένα τηγάνι κατάλληλο για το φούρνο και βάλτε στη φωτιά, μέχρι λιώσουν, να αρχίζουν να βγάζουν φουσκάλες και να δένουν.

Πολύ προσεκτικά (γιατί η ζεστή καραμέλα καίει τρομερά) τοποθετήστε τις ντομάτες στο τηγάνι με την καραμέλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, έτσι ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Σκορπίστε από πάνω το σκόρδο και το θυμάρι και αφήστε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει και πάλι η καραμέλα. Κατόπιν τραβήξτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.

Εντωμεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C (ή 390ο F/γκάζι 6) και ανοίξτε τη ζύμη της σφολιάτας σε ένα κύκλο με ακτίνα περίπου 1 εκατοστό μεγαλύτερη από την ακτίνα του τηγανιού, ακουμπήστε σε ένα δίσκο και βάλτε τη στην κατάψυξη.

Μόλις κρυώσουν οι ντομάτες απλώστε από πάνω τη σφολιάτα σπρώχνοντάς τη γύρω-γύρω ώστε να μπει μέσα στο τηγάνι. Χαράξτε σε μερικά σημεία την επιφάνεια ώστε να μπορεί να βγαίνει ο ατμός και βάλτε το τηγάνι στο φούρνο.

Ψήστε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της, βγάλτε από το φούρνο και με μια σπάτουλα ξεκολλήστε την από τα πλαϊνά του τηγανιού. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά βάλτε μια πιατέλα πάνω από το τηγάνι και αναποδογυρίστε το προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη ότι θα βγάλει και πολλά υγρά καυτά.

Αν βγάλει πολλά ζουμιά, ρίξτε σε ένα μπολάκι και σερβίρετε στο πλάι της τάρτας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...