663
|

Τα μυστικά της Καθαράς Δευτέρας

Ηλίας Μαμαλάκης Ηλίας Μαμαλάκης 15 Φεβρουαρίου 2010, 08:47

Τα μυστικά της Καθαράς Δευτέρας

Ηλίας Μαμαλάκης Ηλίας Μαμαλάκης 15 Φεβρουαρίου 2010, 08:47

Η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία θα τελειώσει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ. Σαράντα μέρες όπου σχολαστικά αποφεύγονται όλα τα πρωτεϊνούχα φαγητά. Κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αβγά. Πολλοί τη θεωρούν ιδιαίτερα σκληρή περίοδο για τη διατροφή τους. Στην πραγματικότητα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Τα νηστίσιμα φαγητά έχουν μια απέραντη ποικιλία μια και τις περισσότερες μέρες επιτρέπεται η χρήση του ελαιολάδου, αλλά και των θαλασσινών. Έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία με εξαιρετικές νηστίσιμες συνταγές, που αν κανείς τις χρησιμοποιήσει με σωστό τρόπο ούτε θα καταλάβει τη στέρηση των απαγορευμένων τροφών. Η νηστεία ορίστηκε από την εκκλησία σαν μια περίοδο καθαρμού για να μπορέσει ο άνθρωπος να σκεφτεί, να προσευχηθεί και να δεχτεί το θείο μήνυμα του Πάσχα.

Από πλευράς υγείας το σώμα θα δεχτεί έναν καθαρμό. Εάν δε η τροφή παίρνεται με μέτρο θα γίνει μια σοβαρή και μεγάλη αποτοξίνωση.Έτσι λοιπόν αντιμετωπίστε τη νηστεία σαν μια νέα περίοδο διατροφής.Μη γκρινιάξετε μόνο προσπαθήστε να την κάνετε όσο γίνεται πιο απολαυστική.Το γεύμα της Καθαρής Δευτέρας γίνεται πάντοτε με μεγάλες παρέες και υπάρχουν ορισμένα φαγητά τα οποία δεν πρέπει να λείπουν ποτέ.Το πρώτο είναι η λαγάνα, ένα επίπεδος άρτος που στις μέρες μας είναι ένα κανονικό ψωμί από αλεύρι πολυτελείας με μπόλικο σουσάμι, ιδιαίτερα νόστιμο, τα παλαιότερα χρόνια γινότανε χωρίς μαγιά και είχε ελαφρώς διαφορετική γεύση από το καθημερινό μας ψωμί.

Το δεύτερο είναι η ταραμοσαλάτα. Η βάση τούτης της απαλής σαλάτας που στην ουσία θα τη λέγαμε ένα ντιπ είναι ο ταραμάς. Δηλαδή τα καλά αλατισμένα αβγά του μπακαλιάρου. Πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ταραμά. Βασικά υπάρχουν δύο είδη, ο λευκός ταραμάς και ο κόκκινος ταραμάς. Η εκλεκτή ποιότητα είναι πάντα ο λευκός ταραμάς ο οποίος είναι και ακριβότερος του κόκκινου.Αντίθετα ο κόκκινος είναι από δεύτερης διαλογής αβγά μπακαλιάρου τα οποία χρωματίζονται τεχνητά με κόκκινο χρώμα. Δουλεύονται όπως ακριβώς και η σκορδαλιά με μουλιασμένο ψωμάκι, μπόλικο ελαιόλαδο ή και σπορέλαιο και λίγο λεμόνι. Βέβαια η κορυφαία συνταγή της ταραμοσαλάτας δεν έχει μουλιασμένο ψωμί, ούτε λεμόνι, αλλά μόνο λειωμένο κρεμμυδάκι και λάδι. Είναι ένα πολύ ευχάριστο ντιπ, πικάντικο που αλείφεται πάνω στη λαγάνα, δημιουργεί μια πιπεράδα στο στόμα, ανοίγει την όρεξη και ζητάει ουζάκι ή και κρασάκι.

Η τρίτη βασική τροφή είναι ο ταχινένιος χαλβάς, ο οποίος γίνεται με ταχίνι, ζάχαρη και μπορεί να έχει μέσα σοκολάτα, αμύγδαλα, μέλι, ακόμα και αποξηραμένα φρούτα.
Το ταχίνι είναι μια από τις πέντε πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη μας.Τα λιπαρά που περιέχει δρουν ευεργετικά στο φλεβικό σύστημα και βοηθούν πολύ την κυκλοφορία του αίματος. Από κει και πέρα το τραπέζι γεμίζει με του κόσμου τα καλά. Ελίτσες, φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκα σκορδάκια, δροσερά μαρουλόφυλλα, βραστές πατάτες, χταποδάκι ξυδάτο, διάφορα τουρσιά, φασόλια πιάζ, και δεν ξέρω γιατί, αλλά σχεδόν δεν μπαίνει τίποτα ζεστό επάνω σ’ αυτό το τραπέζι, πράγμα το οποίο είναι μεγάλο λάθος. Το στομαχάκι μας ανεξάρτητα από το έθιμο ζητάει μέσα από την τροφή μια θαλπωρή και ενώ θα δεχτεί ευχάριστα σαν ορεκτικά όλα αυτά χρειάζεται και ένα ζεστό πιάτο, όπως λίγα καλαμαράκια τηγανητά, ένα μυδοπίλαφο, σουπιές με σπανάκι, λίγες γαρίδες με κόκκινη σάλτσα, αλλά και γιατί όχι μια καλά χυλωμένη φασολάδα.

Το επιδόρπιο δεν το συζητάω. Είναι πάντα ο χαλβάς. Οι μερακλήδες τον κόβουν σε λεπτές φέτες, του ρίχνουν λίγες σταγόνες λεμόνι από πάνω και πασπαλίζουν λίγη κανελίτσα.

 

Μια καλή μου φίλη παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, κόβει ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες μαζί με το φλούδι τους, απλώνει δύο φέτες πορτοκάλι επάνω στο αλουμινόχαρτο, από πάνω δύο φέτες χαλβά, πασπαλίζει με κανέλα , ξαναβάζει δύο φέτες πορτοκάλι , διπλώνει το αλουμινόχαρτο και το φουρνίζει στο φούρνο για 20 λεπτά στους 160ο .Ο χαλβάς έρχεται και μαλακώνει, ρουφάει το χυμό πορτοκαλιού και παίρνει μια καινούργια, εξαιρετική, γευστική διάσταση.

Νομίζω ότι όλα αυτά που σας περιέγραψα δημιουργούν πραγματικά ένα πολύ γευστικό τραπέζι. Μόνο που ξεχνιόμαστε και συνήθως τρώμε περισσότερο από αυτό που συνηθίζαμε να τρώμε. Να θυμάστε λοιπόν ότι νηστεία δεν σημαίνει μόνο αποχή από τις απαγορευμένες τροφές, αλλά και περιορισμένη ποσότητα. Νηστέψτε λοιπόν, δεν είναι μόνο θρησκευτική υποχρέωση, είναι και μόδα.

Καλή Σαρακοστή να έχετε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News