502
|

Συνταγές της κρίσης: Πασχαλινά κουλούρια με Αμμωνία

Avatar protagon.import 14 Απριλίου 2012, 07:45

Συνταγές της κρίσης: Πασχαλινά κουλούρια με Αμμωνία

Avatar protagon.import 14 Απριλίου 2012, 07:45

Η μητέρα έχει ένα μικρό τετράδιο, ξεφτισμένο πλέον από τα χρόνια, στο οποίο καταχωρεί τις συνταγές της. Όλες όπως κι αυτή που θα σας γράψω σήμερα έχουν ένα προσωνύμιο. Το όνομα της φίλης ή της γειτόνισσας, που έδωσε τη συνταγή. Και μαζί με αυτό συνοδεύονται κι από μία μικρή ιστορία.

Η συγκριμένη λοιπόν, συνταγή είναι της θείας Βούλας. Η θεία Βούλα δεν ήταν πραγματική θεία. Κι όταν λέω πραγματική εννοώ εξ αίματος. Αλλά ήταν κάτι περισσότερο. Στην επαρχία συνηθίζαμε τους ανθρώπους που έχουμε στην οικογένεια μας να τους δίνουμε ένα επίθετο (όπως το θεία) έτσι για να νιώθουμε πιο ζεστά και όμορφα όλοι μας. Και πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι δεν ξεχώριζαν ποτέ, γιατί ήταν η οικογένεια μας. Η θεία Βούλα από το Κιλκίς, καλή της ώρα εκεί που είναι, και καταγωγή από την Πόλη, ήταν η καλύτερη μαγείρισσα που γνώρισα ποτέ. Αλλά ας επικεντρωθούμε προς το παρόν στα κουλουράκια με την αμμωνία.

Υλικά

  • 1 κούπα φυτίνη (δεν ξέρω γιατί φυτίνη και όχι βούτυρο)
  • 7 αυγά (6 για τη ζύμη και 1 για το άλειμμα)
  • 1 κούπα γάλα ή 1 κούπα πορτοκάλι (τα πασχαλινά όμως φτιάχνονται με γάλα όπως λέει η μητέρα).
  • 2-3 βανίλιες
  • 1 φακελάκι αμμωνία
  • & (φυσικά…) αλεύρι όσο πάρει (αυτό το όσο πάρει μου δυσκολεύει πάντα τη ζωή. Τώρα καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ο μύθος, ότι οι πολίτισσες δεν έδιναν ποτέ όλη τη συνταγή. Δεν είναι έτσι, απλά υπήρχε πάντα ένα συστατικό το οποίο το έβαζαν με το μάτι. Κι αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά. Γιατί μόνο η έμπειρη μαγείρισσα τα κατάφερνε απόλυτα. Όπως λέει και η μανούλα δεν μπορεί η αλεπού εκατό και το αλεπουδάκι εκατόν ένα. Πάντα θα υπάρχει η διαφορά!)

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτίνη, μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και αφού ομογενοποιηθούν, διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε στο μίγμα. Έχουμε ήδη κοσκινίσει το αλεύρι και φυσικά ας μην ξεχνάμε τις βανίλιες. Αφού καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να ρίξουμε άλλο αλεύρι (δηλαδή δεν κολλάει η ζύμη στα χέρια), την αφήνουμε για λίγο να ηρεμήσει και στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια σε πλεξούδες. Αυτό είναι το πασχαλινό κουλούρι, σύμφωνα πάντα με τη θεία Βούλα. Τα περνάμε με ένα πινέλο με το αυγό και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή το κουλούρι πρέπει να είναι καλά ψημένο, αλλιώς γίνεται λάσπη και δεν τρώγεται!

Δεν έχω ιδιαίτερη έφεση στη ζαχαροπλαστική. Προσπαθώ όμως, να συνεχίζω τις συνταγές που έχει η μητέρα. Είναι συνταγές που αν δεν ασχοληθείς και δεν δεις την εκτέλεση τους, απλά θα χαθούν στον χρόνο. Δεν είναι ότι θέλω να διατηρήσω την παράδοση μόνο. Είναι κάποιες γεύσεις που μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια. Και φυσικά Πάσχα χωρίς μυρωδιά από κουλούρι με αμμωνία και τσουρέκι, δεν υπάρχει στο σπίτι μας. Τα υλικά είναι απλά. Δεν ξόδεψα πάνω από 10 ευρώ Ελπίζω να απολαύσετε τη διαδικασία, γιατί αυτό είναι που μετράει τελικά. Όταν κάτι το φτιάχνεις με αγάπη και μεράκι πετυχαίνει πάντα.

Καλή Ανάσταση.

Υ.Γ. του χρόνου, να ‘μαστε καλά, θα ανέβω level, και θα δοκιμάσω την τύχη μου στα τσουρέκια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News