Tα κρύα πρωινά του χειμώνα στο Μοναστηράκι της Αθήνας, και βασικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της Βόρειας Eλλάδας που κάνει παγωνιά, οι σαλεπιτζήδες είναι στο πόστο τους και προσφέρουν στους ξενύχτηδες και στους ανθρώπους που πάνε από τα χαράματα στη δουλειά τους ζεστό και αχνιστό σαλέπι.
Αυτό το ημιδιάφανο, πυκνόρρευστο και θερμαντικό ρόφημα μαλακώνει τον λαιμό, λειτουργεί ως αποσυμφορητικό του αναπνευστικού και ανακουφίζει το στομάχι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες αλλά δεν περιέχει τεΐνη ή καφεΐνη, οπότε είναι κατάλληλο και για τα παιδιά, μπορείς να το πιείς ακόμη και πριν από τον ύπνο.
Το σαλέπι κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης (θα το βρείτε στα μπαχαράδικα) που προέρχεται από τον βολβό ενός σπάνιου φυτού το οποίο φύεται και καλλιεργείται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για ένα είδος άγριας ορχιδέας που επιστημονικά ονομάζεται «όρχις ο γραπτός» και λαϊκά «σερνικοβότανο». Εκτός από τις μαλακτικές, του αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες γι’ αυτό και στην αρχαιότητα ονομαζόταν επίσης «Σατύρειον».
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Όρχις, γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου, καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το συγκεκριμένο φυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει.
Παραδοσιακά θερμαντικό ρόφημα, το σαλέπι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή γλυκών όπως το παγωτό καϊμάκι, μπαίνει σε κρέμες και ζελέ, ενώ εκτός από τα κανελογαρίφαλα που συνήθως το αρωματίζουν, ταιριάζει επίσης πολύ με μαστίχα Χίου και τζίντζερ.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News